Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιουν-2020 00:14

  Αγοραστές των ΥΚΩ ήταν οι επενδυτές στο α’ εξάμηνο στο Χ.Α. Θα συνεχίσουν;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το ερώτημα που τίθεται για τη συνέχεια είναι κατά πόσο θα πρέπει να κρατήσουμε μια πιο συντηρητική στάση έναντι της ελληνικής αγοράς ή να αυξήσουμε το ρίσκο μέσω αλλαγής σε πιο επιθετικούς κλάδους.

  Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει απολέσει από την αρχή του έτους 26,3%, ενώ ο FTSE Large Cap 28,9%. Ωστόσο, οι αποδόσεις των επιμέρους κλαδικών δεικτών ποικίλλουν, διαθέτοντας ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης. 

  Την κορυφαία απόδοση, και μάλιστα τη μοναδική θετική, για το α’ εξάμηνο του 2020 σημειώνει ο κλάδος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠΣ και ΔΕΗ), με 1,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος (ΟΤΕ) με -11,4% και στην τρίτη ο κλάδος καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών με -14,1%. Ο μέσος όρος των κλαδικών αποδόσεων για το 2020 διαμορφώνεται στο 20,7%, ενώ η διάμεσος στο 25,8%, προσεγγίζοντας περισσότερο τους δείκτες αναφοράς FTSE Large Cap και τον Γενικό Δείκτη. Στον αντίποδα, όπως είναι ευρέως γνωστό, ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες με 55,1%, στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος πρώτων υλών (Έλαστρον, Τζιρακιάν, Αλουμύλ και Αφοί Κορδέλλου – πριν από την αναθεώρηση του Ιουνίου) με -36,4%, ενώ τρίτος είναι ο κλάδος κατασκευών και υλικών (TITC, Άβαξ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα κ.ά.) με -30,5%.

  Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος ενέργειας (ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Revoil − η τελευταία προστέθηκε στην αναθεώρηση του Ιουνίου) σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη από τα χαμηλά του Μαρτίου, αφού κατέγραψε κέρδη 56,6%, με τον κλάδο ΥΚΩ να ακολουθεί με 49%. Αντίθετα, τηλεπικοινωνίες και ΥΚΩ ήταν οι δείκτες με τις μικρότερες απώλειες, με -27,1% και -35% αντίστοιχα. Ο κλάδος της υγείας δεν συμπεριλαμβάνεται, αφού συμμετέχει (σύμφωνα με την κλαδικοποίηση του Χ.Α.) μόνο το Ιασώ. Ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος και οι ΥΚΩ επιβεβαίωσαν τον τίτλο των αμυντικών μετοχών, αφού όχι μόνο σημείωσαν τις μικρότερες απώλειες, αλλά κάλυψαν και το χαμένο έδαφος στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κάλυψαν το 91,2% των απωλειών από τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ οι τηλεπικοινωνίες το 69,4%.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές που είχαν επιλέξει αμυντικές μετοχές στην περίοδο της κρίσης διαφύλαξαν σε μεγαλύτερο βαθμό το κεφάλαιό τους. Απώλειες της τάξεως του 0%-15% είναι διαχειρίσιμες, έναντι απωλειών άνω του 50%, όπου ο επενδυτής θα πρέπει να σημειώσει κέρδη άνω του 100% για να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και όχι για να πετύχει κέρδη. Μην ξεχνάμε ότι ο 90χρονος πλέον γνωστός επενδυτής Warren Buffett έχει αναφέρει: "Κανόνας πρώτος: ποτέ μη χάνεις λεφτά. Κανόνας δεύτερος: ποτέ μην ξεχνάς τον πρώτο κανόνα". 

  Ολοκληρώνοντας, στην παρούσα φάση υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία τα οποία δεν μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα με ισορροπημένο ρίσκο. Το ένα είναι το επίπεδο φόβου που υπάρχει στις αγορές (υποεπενδεδυμένοι επενδυτές), ενώ από την άλλη πλευρά τα μακροοικονομικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει αν η ανάκαμψη της κρίσης θα έχει σχήμα "V" όχι. Οι αμερικανικές αγορές δείχνουν να έχουν βάλει στις τιμές σε μεγάλο ποσοστό μια τέτοια εκδοχή. Σε διαφορετική περίπτωση, οι μετοχές θα βρεθούν εκ νέου στο μάτι του κυκλώνα, με την ελληνική αγορά να δέχεται με τη σειρά της και αυτή πιέσεις. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανεπτυγμένες αγορές έχουν διανύσει 12 έτη ανόδου, με τις αντίστοιχες οικονομίες να αναπτύσσονται ικανοποιητικά όλα αυτά τα χρόνια. 

  Διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων οδηγεί στον έλεγχο των αρνητικών επιπτώσεων λόγω πανδημίας

  Πλαστικά Θράκης: Η εταιρεία αποτελεί μια από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020, ενώ δεν συμμετέχει στον FTSE Large Cap. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων πολυπροπυλενίου, διαθέτοντας παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ. Διαθέτει εταιρείες διανομής και εμπορίας στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Σερβία. Αντίστοιχα, το δίκτυο πωλήσεων εκτείνεται σε περισσότερες από 80 χώρες. Ο κύκλος εργασιών χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: τα τεχνικά υφάσματα (αφορούν κατασκευαστικές εταιρείες, παραγωγούς υλικών φίλτρων, θερμοκήπια, διανομείς γεωσυνθετικών) και τα είδη συσκευασίας (γαλακτοβιομηχανίες, εταιρείες παραγωγής χαλβά, μαργαρινών, πραλίνας, εταιρείες καφέ, εταιρείες παραγωγής χρωμάτων κ.ά.). Η συρρίκνωση στον κλάδο των τεχνικών υφασμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κλείσιμο του εργοστασίου των μεγασάκων στη Βουλγαρία και στη μείωση των πωλήσεων των θυγατρικών στη Σκωτία και την Αμερική. Αντιθέτως, η άνοδος στον κλάδο της συσκευασίας προήλθε κυρίως από την ελληνική αγορά, λόγω αύξησης του όγκου πωλήσεων στους κλάδους τροφίμων και χρωμάτων. Στα αξιοσημείωτα η εντυπωσιακή μεγέθυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους του κλάδου συσκευασίας κατά 475 μονάδες βάσης (25,3%, έναντι 20,6% το α’ τρίμηνο του 2019) και του λειτουργικού κατά 370 μονάδες βάσης (11,4%, έναντι 7,7% το α’ τρίμηνο του 2019). 

  pin

   

  Σχετικά με την πορεία του β’ τριμήνου, ο όμιλος δεν αντιμετωπίζει σημαντική επίδραση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι χαμηλότερες πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με κλάδους με περιορισμένη δραστηριότητα (π.χ. εστίαση, τουρισμός) αντισταθμίζονται από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία, την υγιεινή και τη συσκευασία τροφίμων, προϊόντα για τα οποία η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει αυξημένη και στο άμεσο μέλλον. 

  Η διοίκηση στις αρχές Ιουνίου ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας της Thrace Linq Inc. (100% θυγατρική) και ταυτόχρονα την πώληση του ακινήτου όπου έδρευε η εταιρεία έναντι 14,5 εκατ. δολ. (13 εκατ. ευρώ περίπου), το οποίο και θα καταγράψει ως έκτακτο κέρδος για τη χρήση 2020. Η εταιρεία προτίθεται να διαθέσει το ποσό για την ισόποση μείωση του δανεισμού του ομίλου. Με βάση τα στοιχεία στις 31/3, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 5 φορές (εάν ληφθεί υπόψη το έκτακτο κέρδος από την πώληση, ο δείκτης υποχωρεί στις 4,7 φορές), ενώ, με βάση τα στοιχεία 31/12 (δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το 2020), ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) ξεπερνά ελαφρώς τις 20 φορές. Η διοίκηση έχει ορίσει την ετήσια τακτική γ.σ για τη 15η Ιουλίου, ενώ ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος τη 17η Ιουλίου. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αν θα προβεί στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2019.

  Ο φόβος παραμένει στις αγορές. Μπορεί να συνεχιστεί το ράλι;

  Την περασμένη Παρασκευή (19/6) στις 22.30, όπως και κάθε Παρασκευή (αν δεν είναι επίσημη αργία), ανακοινώθηκε από την αμερικανική επιτροπή διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων ο αριθμός των ανοιχτών συμβολαίων που αφορούν τα χρηματιστήρια σε Σικάγο και Νέα Υόρκη. Ο αριθμός αυτός αφορά τα στοιχεία όπως έχουν διαμορφωθεί την Τρίτη και προκύπτει από την αφαίρεση δύο αριθμών. Τον αριθμό των συμβολαίων όπου οι επενδυτές παίρνουν θέση αγοράς (long) στα προθεσμιακά συμβόλαια μείον τον αριθμό των συμβολαίων όπου οι επενδυτές παίρνουν θέση πώλησης (short) στα προθεσμιακά συμβόλαια. Το αποτέλεσμα μας δείχνει εάν οι επενδυτές έχουν πάρει θέση για άνοδο ή για πτώση της αγοράς. Ειδικότερα, εάν το αποτέλεσμα της αφαίρεσης είναι θετικό, τότε οι επενδυτές προσδοκούν ότι η αγορά θα ανέβει, ενώ, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε προσδοκούν πτώση της αγοράς. Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αφορούν μόνο εμπορεύματα, όπως αναφέρει ο τίτλος της επιτροπής, αλλά και χρηματιστηριακούς δείκτες όπως είναι ο S&P 500. Πιο συγκεκριμένα, δίνουν στοιχεία για τις θέσεις των επενδυτών σε νομίσματα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, επιτόκια, καλαμπόκι, σόγια , χρυσό, ασήμι, μετοχές κ.ά.

  pin

   

  Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός που κατέγραψε η επιτροπή αποτέλεσε νέο ρεκόρ ανοιχτών συμβολαίων (πώλησης) από το 2015, καθώς διαμορφώθηκε στα -303.300 συμβόλαια. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 9 Φεβρουαρίου του 2018, με -286.000. Η ερμηνεία του εν λόγω δείκτη από τους επενδυτές έχει διττή ανάγνωση. Πολλοί επενδυτές, όταν βλέπουν ένα υψηλό αρνητικό νούμερο, θεωρούν ότι η αγορά θα κάνει ακριβώς την αντίθετη κίνηση, καθώς η συντριπτική πλειονότητα παραμένει στην αντίθετη θέση. Ωστόσο, τα ιστορικά στοιχεία πολλές φορές έχουν κινηθεί αντίθετα. Αυτός είναι ένας δείκτης που, σε συνδυασμό με άλλους, θα μπορούσε να μας δώσει μια αίσθηση για την ψυχολογία της αγοράς. Όπως έχουμε αναφέρει πλειστάκις σε αυτή την κρίση, η ταχύτητα υποχώρησης αλλά και η ταχύτητα ανάκαμψης ήταν πρωτόγνωρες, με αποτέλεσμα το συναίσθημα του φόβου να κυριαρχήσει στις αγορές. Ο αριθμός αυτός μας επιβεβαιώνει ότι ο φόβος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές προσπαθούν να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους μέσω παραγώγων προϊόντων.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ