Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουν-2020 00:05

  Του ομολόγου το κάγκελο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η ισχυρή ρευστότητα που αναμένεται να πέσει στο "σύστημα" με τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κρατών θα έρθει να υπερχειλίσει τη δεξαμενή, προκαλώντας στους διαχειριστές ένα ντελίριο εύρεσης απόδοσης, έστω και ισχνής, μιας που στο μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων αυτών η απόδοση παραμένει αρνητική έως στάσιμη. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τα στρατηγεία των ομίλων δουλεύουν πυρετωδώς για να μπορέσουν να αδράξουν την τεράστια αυτή ευκαιρία χρηματοδότησης με μικρό κόστος των αναπτυξιακών τους έργων. Κοινώς, στους επόμενους μήνες έχει να γίνει, όπως αναφέρει και ένας φίλος θεσμικός, "του ομολόγου το κάγκελο", παραφράζοντας τη γνωστή φαληριώτικη ρήση. Το χέρι στο βάζο με το μέλι ετοιμάζονται να βάλουν κάμποσες εισηγμένες εταιρείες, με πιο ενδεικτικές τις ακόλουθες:

  Η Lamda Development ετοιμάζεται να βγάλει κοινό ομολογιακό δάνειο έως 320 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 270 εκατ. ευρώ, για να το ρίξει και αυτό στο τεράστιο αναπτυξιακό έργο ανάπλασης του Ελληνικού. Σε λίγες εβδομάδες, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, Οδυσσέας Αθανασίου, θα γίνει το όνειρο πραγματικότητα. Ήδη, πάντως, στην έκταση υπάρχει έντονη κινητικότητα, λειαίνοντας το έδαφος για τις πρώτες εργασίες κατεδάφισης. Διαγραμματικά, η μετοχή δείχνει στο weekly chart να κρατάει τον στροφέα στήριξης του Μαρτίου, προετοιμάζοντάς τη για μια ανοδική εκτίμηση της ζώνης αντίστασης των 6,70 με 7,05 ευρώ. Οι ενδείξεις, δε, που λαμβάνουμε από τους περισσότερους ταλαντωτές μπορεί στο περιτύλιγμα να δηλώνουν σταθεροποίηση, στο εσωτερικό τους, όμως, δείχνουν υψηλότερες τιμές.

  πιν

   

  Ομολογιακό επταετούς διάρκειας και ύψους 500 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να βγάλει και ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών (στην 11άδα κατεβαίνει και το Integrated Resort Casino) και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία. Τεχνικά, η μετοχή δείχνει προς το παρόν να αρνείται να δημιουργήσει ανοδικό βήμα πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 6,54 με 6,38 ευρώ, συσσωρεύοντας δυνάμεις πέριξ των 6,10 ευρώ. Λόγω, όμως, της υπερβάλλουσας συμπύκνωσης δυνάμεων με τους κατάλληλους καταλύτες από πλευράς νέων, μπορεί να προκληθεί ανοδικό τίναγμα προς την τοξοειδή αντίσταση των 7,20 με 7,33 ευρώ.

  πιν

   

  Την έκδοση διεθνούς εταιρικού ομολόγου, αξίας 300 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει και η μεγαλύτερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, Titan Cement International S.A., τροφοδοτώντας, έτσι, τα αναπτυξιακά της πλάνα. Ο όμιλος στα συνοπτικά οικονομικά αποτελέσματα για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών στα 641,8 εκατ. ευρώ, από 655,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τη λειτουργική κερδοφορία να βελτιώνεται σε σύγκριση με το 2019 και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) να αυξάνονται κατά 5,5%, φτάνοντας τα 97,3 εκατ. ευρώ, χάρη στη μείωση των δαπανών, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους των καυσίμων. Το στοιχείο των καλύτερων αποτελεσμάτων από τις αρχικές εκτιμήσεις των συνεπειών από την πανδημία δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής, καθώς προσπαθεί να διευθετήσει το θέμα των ρευστοποιήσεων λόγω εξόδου από τον MSCI, παραμένοντας αδίκως με μια κεφαλαιοποίηση κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Τεχνικά, η περιοχή των 11 ευρώ έχει αρχίσει και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μιας που στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από αυτήν πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Η διαγραμματική διαμόρφωση ενός πατήματος στην εν λόγω περιοχή θα φέρει τη μετοχή σε ανοδικό κυματισμό προς τα 13 ευρώ. 

  πιν

   

  Στην κατεύθυνση ενός νέου εταιρικού ομολόγου θα κινηθεί οσονούπω και ο όμιλος Μυτιληναίος, μειώνοντας, έτσι, σημαντικά το κόστος δανεισμού του προηγούμενου ομολόγου των 300 εκατ. ευρώ, που πρόωρα αποπληρώνει έως το τέλος του μήνα. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι, παρά τα υψηλά ρευστά διαθέσιμα του ομίλου, το έντονο αναπτυξιακό του project θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση. Διαγραμματικά, η μετοχή μετά και την αποκοπή του μερίσματος των 0,3617 ευρώ δείχνει να κομπιάζει βραχυχρόνια γύρω από την περιοχή αντίστασης των 8,20 με 8 ευρώ. Η περαιτέρω ενίσχυση της βάσης των αγοραστών μεταξύ των 7,50 με 7,20 ευρώ θα φέρει το κατάλληλο κρουστικό τρυπάνι για να περάσει η μετοχή για τα καλά πάνω από τα 8,20 ευρώ και να κινηθεί προς το σημείο αντίστασης των 9 ευρώ.

  πιν

   

  Προσοχή, εάν όντως η υπερμεγέθης "φθηνή" ρευστότητα διοχετευθεί μέσω των εταιρικών ομολόγων σε αναπτυξιακά έργα πνοής, τότε και στην ελληνική οικονομία, αλλά παρεμπιπτόντως και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θα γίνει στην επόμενη τριετία της "π... το κάγκελο".

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ