Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 00:05

  Το βλέπεις το δάσος;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Και όμως παρά το υπάρχον στοιχείο, που θέλει την πλειοψηφία των επενδυτών που ασχολείται με το ελληνικό χρηματιστήριο να είναι "κατοστάρηδες" ή άντε το πολύ δρομείς των 3000 μέτρων στιπλ  –εκείνο με το εμπόδιο της τεχνητής λίμνης– υπάρχει και ένας αριθμός επενδυτών θεσμικών και μη, που αρχίζει και κτίζει  χαρτοφυλάκια με πνοή 4ετίας. Επίσης τώρα τελευταία πέφτει επιτακτικά όλο και περισσότερο στο τραπέζι των επενδυτικών επιτροπών η διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης μετοχικής επενδυτικής στρατηγικής που να προσεγγίζει το 2024. 

  Το "Γεια" ως πρώτη λέξη χαιρετισμού έχει παραχωρήσει τη θέση του στο "Τι βλέπεις;".

  Και δεν έχουν και άδικο, καθώς τόσο η πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, που μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοδότηση 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όσο και ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. με 1,1 τρισ. ευρώ, που θα προσθέσει άλλα 19 δισ. ευρώ θα διαμορφώσει στην περίοδο 2021 με 2024 ένα άκρως θετικό αναπτυξιακό μοντέλο  για την Ελλάδα.

  Θεωρώντας το έτσι ως αναγκαίο καλό ας προσπαθήσουμε μέσω της τεχνικής ανάλυσης στο μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να τραβήξουμε τα πλατιά φύλλα από το εμπρός δέντρο για να μπορέσουμε να θωρήσουμε το δάσος.

  Ξεκινάμε με τη διαγραμματική αποτύπωση του Γενικού Δείκτη πάνω στον οποίο σημαντική θέση έχουν δύο σχηματισμοί. Η καθοδική γραμμή τάσης Q που πηγάζει από τον Αύγουστο του 2010 και ο προς εξέλιξη μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας του 2008. Ιδιαίτερα ευκρινής είναι η προσπάθεια, που είχε πραγματοποιήσει ο Γενικός Δείκτης τον περασμένο Φλεβάρη για να τμήσει ανοδικά την ισχυρή γραμμή αντίστασης Q, στις 950 μονάδες, αλλά τον πρόλαβε η πανδημία και τον υποχρέωσε σε βίαιη αναβολή ανοδικού σχεδιασμού μέσω της  πτωτικής υπόκλισης. Καθοδική κίνηση όμως, που σταμάτησε επιτυχώς, παρά τον καταιγισμό άσχημων ειδήσεων, πάνω στον μακροπρόθεσμο στροφέα δίχως τη δημιουργία ρήγματος. Στο comeback τώρα του Γενικού Δείκτη το πρώτο τεχνικό γεγονός  που θα ανάψει το φως για την απαρχή της μακροπρόθεσμης ανοδικής του πορείας είναι η αρπαγή των 720 μονάδων και μετά η διάτρηση δίχως έλεος της Q στις 880 με 850 μονάδες.

  πιν

   

  Η επιτυχημένη ανοδική καταστρατήγηση της εν λόγω περιοχής θα θέσει τέρμα στη βαριά 12ετή καθοδική τάση του Γενικού Δείκτη ανοίγοντας τον δρόμο για την προσάρτηση του λογαριθμικού ποσοστιαίου βέλους μεταξύ του σχηματισθέν τόξου ανάμεσα στη γραμμή και το στροφέα. Το βέλος αυτό εάν τοποθετηθεί πάνω από το τμηθέν επίπεδο δίνει ως στόχο 4ετίας τις 1750 με 1800 μονάδες, πράγμα που αποτυπώνει μια άνοδο της τάξεως του 165% από τα τωρινά επίπεδα τιμών του Γενικού Δείκτη.

   

  πιν

   

  Συνήγοροι στο επερχόμενο μακροπρόθεσμο ανοδικό κύμα του Γενικού Δείκτη είναι και αρκετοί τεχνικοί ταλαντωτές όπως για παράδειγμα ο αλγοριθμικός Vortex  Indicator και ο Fractal Williams.

  Ο μεν Vortex Indicator παρά την τελευταία μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη παραδόξως δεν την αναγνωρίζει, καθώς παραμένει ανοδικός (μπλε χρώμα). Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης ήταν πτωτικός από τον Ιούλιο του 2008 όταν ο Γενικός Δείκτης λάμβανε τιμές στις 3470 μονάδες και γύρισε ανοδικός από τον Απρίλιο του 2019, στις 770 μονάδες περίπου. Η ένδειξη αυτή ισχυροποιεί την άποψη ότι ο Γενικός Δείκτης έχει μπει μετά από πολλά χρόνια σε ανοδικό μακροπρόθεσμο τέμπο.

  πιν

   

  Όσο αφορά τον  Fractal Williams όχι μόνο δεν δήλωσε υποταγή στην καθοδική κίνηση της πανδημίας αλλά πήγε και κόντρα γράφοντας υψηλότερες τιμές από εκείνες που είχε τον περασμένο Ιανουάριο, δηλώνοντας έτσι εμφανή άρνηση να πιστοποιήσει τη μακροπρόθεσμη πτωτική δυναμικότητα της καθοδικής κίνησης του Μαρτίου. Ο συγκεκριμένος δε τεχνικός δείκτης είχε αποτυπώσει κάτι ανάλογο και στις αρχές του 2003 δηλώνοντας  απόκλιση από την τότε καθοδική τάση του Γενικού Δείκτη. Λίγο πιο μετά, τον Απρίλιο του 2003, ο Γενικός Δείκτης είχε πατήσει ακολουθώντας μια έντονη ανοδική πορεία έως τα 2007.

  πιν

   

  Γενικά τα δεδομένα που αποτυπώνονται μέχρι τώρα στον Γενικό Δείκτη τοποθετούν μια παρένθεση στην πτωτική κίνηση του Μαρτίου - Απριλίου θεωρώντας τη ως "ξένο σώμα" μιας που η  κίνηση, που είχε αποφασιστεί ήταν η ανοδική. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιθανό στους επόμενους μήνες  να  επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη με μεγαλύτερη φόρα σε ανοδική τροχιά.

  Όσον αφορά τώρα τη τεχνική πρόβλεψη για το 2024 θα πρέπει να τονιστεί ότι ο χρηματιστηριακός επενδυτικός δρόμος ποτέ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Πάντα θα σπείρονται  τα κατάλληλα αγκάθινα νέα (2ο κύμα κορονοϊού, τουρκική προκλητικότητα κτλ) για να τον κάνουν δύσβατο.  

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ