Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 00:27

  Είναι ακριβές οι αμερικανικές μετοχές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το πρόσφατο ράλι στις μετοχές των ΗΠΑ οδήγησε τον S&P 500 στον μηδενισμό των απωλειών από την αρχή του έτους, καθώς σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό 3.233,13 μονάδων (8/6/2020), έναντι 3.231,72 μονάδων στις 31/12/2019. Η τελική κίνηση της αγοράς είχε ως καύσιμο την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ σημείωσε πρωτόγνωρα νούμερα απωλειών θέσεων εργασίας πριν από μερικές εβδομάδες (22 εκατ. νέα επιδόματα ανεργίας).

  Ωστόσο, θεαματική και απρόβλεπτη ήταν η ανάκαμψη των νέων θέσεων εργασίας πριν από περίπου 10 ημέρες (η μισθοδοσία του μη αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε με 2,5 εκατ. νέες θέσεις, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για 8 εκατ. απολύσεις), δίνοντας, έτσι, ώθηση στην ψυχολογία των επενδυτών.

  Ωστόσο, το ράλι στις αγορές μετοχών δεν είχε την ίδια απήχηση σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφού οι αμερικανικές αγορές ήταν αυτές που κάλυψαν το χαμένο έδαφος, κυρίως λόγω του φόβου που υπήρχε στις αγορές. Ο φόβος ήταν αυτός που μεταφραζόταν σε ανοιχτές πωλήσεις. Στη συνέχεια, όταν δεν επαληθεύονταν οι προβλέψεις για χαμηλότερες τιμές και οι επενδυτές έβγαιναν να αγοράσουν τις σορταρισμένες μετοχές, μετέτρεπαν το κλείσιμο των αντοιχτών θέσεων σε καύσιμη ύλη της ανόδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Tesla, που είχε φτάσει μια ανάσα από τα 1.000 δολάρια (19/2), στη συνέχεια βρέθηκε στα 350 δολ. (18/3) και πριν από μερικές ημέρες (10/6) έκανε νέο υψηλό στα 1.027 δολάρια. 

  Η τρέχουσα ύφεση, αν και πολύ απότομη, είναι σε κάποιο βαθμό μια ύφεση που θα μπορούσαμε να ορίσουμε ότι έχει αρχή αλλά και προδιαγεγραμμένο τέλος. Δηλαδή η ύφεση ξεκίνησε με την εμφάνιση του κορονοϊού και θα τελειώσει θεωρητικά με την εμφάνιση του εμβολίου. Σαφώς και δεν πρόκειται να μηδενίσει τις απώλειες των οικονομιών, όπως ακριβώς τις άρχισε, όμως θα έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της ύφεσης. Η πτωτική κίνηση του S&P 500 κατά περίπου 35% σε ένα διάστημα μόλις λίγων ημερών (23 χρηματιστηριακές ημέρες) ήταν αυτό που αρχικά εξέπληξε τους επενδυτές. Ωστόσο, αυτό που τους άφησε "άφωνους" ήταν η επερχόμενη αντίδραση και ουσιαστικά η κάλυψη κατά 87% περίπου του χαμένου αρχικού "εδάφους" από την εκδήλωση της πανδημίας στις 19 Φεβρουαρίου, μέσα σε μόλις 52 χρηματιστηριακές ημέρες!

  Από την άλλη πλευρά, πολλοί ανησυχούν για τις υψηλές αποτιμήσεις που έχουν διαμορφωθεί στις αμερικανικές μετοχές. Ειδικότερα, o δείκτης τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) του S&P 500 έχει διαμορφωθεί στο 25,3 με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη για το 2020. Ο μέσος όρος των τελευταίων 25 ετών είναι μόλις 16,2 φορές τα κέρδη, διαμορφώνοντας, έτσι, premium 56%. Όμως πώς έχει συμπεριφερθεί ο S&P 500 όταν οι αποτιμήσεις του ήταν σημαντικά υψηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο;

  πιν

  Όπως παρατηρούμε από το γράφημα των τελευταίων 25 ετών, σε περιόδους κρίσεων, όπως το 2000-2001 (σκάσιμο φούσκας dot.com) και το 2008 (κρίση ενυπόθηκων δανείων), ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) σημείωσε τιμές που προσέγγισαν τις 30 φορές τα κέρδη. Πιο συγκεκριμένα, το 2000-2001 το P/E προσέγγισε το 30 πριν εκδηλωθεί η κρίση (δηλαδή στο απόγειο των αποτιμήσεων), όσο και λίγο πριν από το τελείωμα της κρίσης, όπου ο δείκτης S&P 500 βρισκόταν ήδη σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα τοπικά υψηλά του. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε τα υψηλά του τον Μάρτιο του 2000, ενώ οι αποτιμήσεις είδαν το πρώτο υψηλό του κύκλου το α’ εξάμηνο του 1999. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμηλότερο P/E της δεκαετίας (1998-2008) σημειώθηκε λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση των ενυποθηκων δανείων με τιμές περί το 15.

  Η κρίση του 2008 έφερε σημαντικές διακυμάνσεις, αφού η τιμή προς τα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη προσέγγισε εκ νέου τιμές περί το 27, αφού τα κέρδη των εταιρειών συρρικνώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Σε αυτή την κρίση το υψηλότερο P/E σημειώθηκε 6 μήνες μετά το χαμηλό της αγοράς, αφού ο S&P 500 σημείωσε το χαμηλό του περί τα τέλη Μαρτίου του 2009.

   

  πιν


  Στη συνέχεια, το δ’ τρίμηνο του 2018 ο δείκτης P/E με 16,5 σημείωσε ένα τοπικό χαμηλό κυρίως λόγω της προσωρινής συρρίκνωσης της κερδοφορίας για ένα τρίμηνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τα κέρδη, οδηγώντας τον δείκτη στο χαμηλό. Η διόρθωση της αγοράς τότε λίγο έλειψε να χαρακτηριστεί bear market, καθώς είχε υποχωρήσει περί το 20%. Ωστόσο μετέπειτα τα κέρδη ανέκαμψαν και η αγορά βρέθηκε να σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

  Στην τρέχουσα συγκυρία η αγορά υποχώρησε βίαια μετά το lockdown, καθώς οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία συρρικνώθηκαν σημαντικά. Έτσι, το P/E εκτοξεύτηκε στο 25,3 (στο υψηλό της τρέχουσας κίνησης 3.233 μονάδων), αφού η κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε μετά το ράλι και οι εκτιμήσεις των κερδών για την τρέχουσα χρονιά παραμένουν στο -25% περίπου.  

  Ολοκληρώνοντας, οι προηγούμενες πρόσφατες κρίσεις δείχνουν ότι οι αγορές μπορούν να δικαιολογήσουν σημαντικά υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου P/E όταν αυτά συνοδεύονται από την προοπτική ενίσχυσης της κερδοφορίας. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι οι υψηλές αποτιμήσεις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια και διατηρούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Έτσι, στην παρούσα φάση το ράλι στην αγορά μετά το χαμηλό του Μαρτίου προεξόφλησε την επαναφορά των εταιρικών κερδών έπειτα από μερικά τρίμηνα. Ο βαρόνος Rothschild (1840-1915) πριν από 100 χρόνια είχε αναφέρει κάτι το οποίο διαφαίνεται να ισχύει διαχρονικά: "Αγοράστε όταν ακούσετε τα κανόνια. Πουλήστε όταν ακούτε τις τρομπέτες". 

  Κρι Κρι: Ελκυστική αποτίμηση με καθαρό δανεισμό μόλις 1,3 εκατ. ευρώ  

  Η εταιρεία Κρι Κρι ήταν ανάμεσα στις 23 εταιρείες που ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ παράλληλα συμμετείχε και στο 9ο roadshow της ΕΧΑΕ (16-17 Ιουνίου), το οποίο φέτος διεξήχθη διαδικτυακά, ανοίγοντας, έτσι, τις πόρτες σε περισσότερες ενδιαφερόμενες χώρες. Τα αποτελέσματά της ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 25,6%, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής αύξησης του γιαουρτιού, τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (+37%), ενώ μικρή ήταν και η αναμενόμενη πτώση στο παγωτό, καθώς υπεραπέδωσε σημαντικά στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης των πωλήσεων προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό, με το άνοιγμα της εταιρείας σε νέες αγορές να ενισχύει σημαντικά τις πωλήσεις αλλά και την κερδοφορία της. Το μικτό περιθώριο κέρδους συρρικνώθηκε 624 μονάδες βάσης (-6,24%) έναντι του αντίστοιχου περυσινού τριμήνου, λόγω των αυξημένων πρώτων υλών αλλά και των υψηλότερων προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα έξοδα προώθησης και διαφήμισης ενίσχυσαν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), καθώς σημείωσαν αύξηση 11,7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το α’ τριμηνο του 2019, ήτοι αύξηση 16%. Υπενθυμίζεται ότι η εποχικότητα του κλάδου παγωτού είναι έντονη, με το διάστημα Απρίλιου-Αυγούστου να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις και λειτουργικά κέρδη. Στον κλάδο των γαλακτοκομικών οι πωλήσεις και τα λειτουργικά κέρδη επιμερίζονται σχεδόν ισομερώς σε ολόκληρο τον χρόνο. Στο τέλος του 2019 τα δάνεια της εταιρείας ήταν 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ, αφαιρουμένων των ταμειακών διαθεσίμων, προκύπτει καθαρός δανεισμός μόλις 1,3 εκατ. ευρώ περίπου. Για τη χρήση 2019 το δ.σ. αποφάσισε να προτείνει προς την τακτική γ.σ. των μετόχων (7 Ιουλίου 2020) τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,18 ευρώ/μετοχή, έναντι 0,15 ευρώ/μετοχή της προηγούμενης χρήσης. Με βάση το προαναφερθέν μέρισμα, η μερισματική της απόδοση διαμορφώνεται στο 3,3%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Κρι Κρι διαπραγματεύεται 7,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2020, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 11 φορές τα κέρδη.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ