Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 00:05

  Summer hits...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Πριν προχωρήσω στις μέχρι τώρα καλοκαιρινές "επιτυχίες" θα απαντήσω εν συντομία στις σκέψεις που μου αποθέτουν αρκετοί επενδυτές ως προς τους υποστηρικτές των μεθόδων λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Το λοιπόν... υπάρχουν οι φανατικοί με την Τεχνική Ανάλυση, οι φανατικοί με τα Θεμελιώδη και όλοι οι άλλοι. Η αντιπαράθεση μεγάλη. Μάλιστα όταν δούλευα σε ένα από τα χρηματιστηριακά τμήματα της J.P. Morgan στη Νέα Υόρκη υπήρχε κάθε ζυγή Παρασκευή μεταξύ των δύο πρώτων σχολών ένας "σφοδρός" διαγωνισμός αντοχής "μπιροκατάποσης" με τον ηττημένο να πληρώνει τις κανάτες. Το κακό ήταν ότι δύσκολα έχαναν οι των Fundamental. Βλέπετε, όπως περιπαικτικά αναφέραμε, ο χρόνος αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των 3 μηνών τους έσπρωχνε στο ποτό, αφήστε που είχαν στην ομάδα και τη Yolanda. Δεν λέω, λεπτό και όμορφο κορίτσι, αλλά, βρε αδελφέ, κατέβαζε τον άμπακο. Προσωπικά δηλώνω αρρωστάκι με τη Τεχνική Ανάλυση αλλά πού και πού φοράω και τη φανέλα των Θεμελιωδών. Είναι επιβεβαιωμένο ότι ο συνδυασμός και των δύο φωτίζει περισσότερο τις όποιες επενδυτικές επιλογές. Όσο για τους άλλους, δεν ξέρω καν εάν υπάρχει δυνατότητα κερδοφόρας προσέγγισης, καθώς μέσα σε αυτούς βασιλεύουν πολλά τινά ανθρώπων, αστρολόγοι, μελλοντολόγοι, επικοινωνιστές πνευμάτων μέχρι και μελετητές ανεξάρτητων στατιστικών δεδομένων. Έχω γνωρίσει "καυτό" Forex επενδυτή που αγόραζε ή πουλούσε την ισοτιμία EUR/USD ανάλογα με το χρώμα γραβάτας που φορούσε ο Μάριο Ντράγκι στις καθιερωμένες παρουσιάσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Με το που εμφανιζόταν ο "σούπερ Μάριο" στις οθόνες έπαιρνε και την ανάλογη θέση(!). Ναι, υπάρχουν κερδοφόρα συστήματα που βασίζονται στην Εξελιγμένη Τεχνική Ανάλυση αλλά τα περισσότερα χωλαίνουν στο παρεμβατικό ανθρώπινο στοιχείο της απειθαρχίας, της ανυπομονησίας και κυρίως της ξεροκεφαλιάς. Υπάρχουν, επίσης, και τα πιο ακριβά συστήματα που στηρίζονται πάνω σε τύπους "κβαντικών" μηχανημάτων ανάλυσης αλγοριθμικών ή νευρωνικών προτύπων τα οποία σκέφτονται μέσα σε milliseconds και δουλεύουν ακατάπαυστα δίχως κανένα ανθρώπινο χέρι στις εκτελέσεις των πράξεων. Κάποιοι δεν το πιστεύουν αλλά, αλήθεια, ποιος είναι αυτός που νομίζει ότι σε μια παγκόσμια αγορά μετοχικών αξιών με δεξαμενή κεφαλαιοποίησης άνω των 92 τρισ. δολαρίων δεν υπάρχουν κάποιοι που ρίχνουν κάμποσα εκατομμύρια ή ακόμα και δισεκατομμύρια δολάρια για να φοράνε καλύτερα και πιο γρήγορα βατραχοπέδιλα από τους υπόλοιπους. Κλείνοντας την παρένθεση πάμε σε 4 hit εταιρείες, που τελευταία εξιτάρουν και τις δύο κάστες αναλυτών.

  Ξεκινάμε με τη ΔΕΗ, όπου από τις αρχές του καλοκαιριού έχει πραγματοποιήσει άνοδο 3,65% με 11,4 εκατ. τεμάχια. Διαγραμματικά όχι μόνο έχει περάσει με φόρα πάνω από τις αντιστάσεις των 2,80 και 3,26 ευρώ αλλά αρχίζει και φλερτάρει ανοιχτά με το ενδεχόμενο επανεισόδου μέσα στον ανοδικό στροφέα του 2018 βάζοντας εκ νέου ως στόχο το επίπεδο των 4 με 4,40 ευρώ. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις η αποτύπωση ενός ισχυρού πατήματος άνω των 3,60 ευρώ.

  πιν

   

  Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ προσπαθεί να μας κακομάθει, καθώς έχει πάρει από τις αρχές Ιουνίου ένα +17,7% με τον όγκο συναλλαγών 12,4 εκατ. τεμαχίων. Εδώ τεχνικά έχει καβαλήσει το δύστροπο σημείο του 1 ευρώ, θέλοντας να δοκιμάσει τις ανοδικές του δυνάμεις πάνω στη μακροπρόθεσμη πρώην γραμμή στήριξης του 2012, στα 1,20 με 1,25 ευρώ. Πιθανό πέρασμα με έντονο αποτύπωμα στο μηνιαίο chart τιμών θα ανάψει τα φώτα στους δύο ορόφους των 1,50 και 1,90 ευρώ.

  πιν

   

  Ο Σαράντης απέδειξε και με το παραπάνω ότι η πανδημία δεν τον ακούμπησε με το α’ τρίμηνο του 2020 να εμφανίζει πωλήσεις 86,94 εκατ. ευρώ από 71,83 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2019, (αύξηση 21,04%) και κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) στα 6,80 εκατ. ευρώ από 4,28 εκατ. ευρώ, αυξημένα δηλ. κατά 58,8% σε σχέση με πέρυσι. Η μετοχή στο ταμπλό έχει αρπάξει ένα +8,4% από τις αρχές καλοκαιριού με όγκο 395 χιλ. τεμαχίων ενώ διαγραμματικά βρίσκεται μια ανάσα από τα 9 ευρώ μαζεύοντας όλη την τσουλήθρα της COVID-19 πανδημίας. Τα Fibonacci Speed Resistance Fun ανοίγουν έναν ανοδικό δίαυλο που θα οδηγήσει τη μετοχή οσονούπω σε νέα ιστορικά υψηλά καταστρατηγώντας έτσι την περιοχή των 9,20 ευρώ. Το επόμενο σημείο αντίστασης εντοπίζεται στα 11,30 ευρώ.

  πιν

   

  Η Ιντρακάτ με τις μηχανές στο φουλ τρέχει να ολοκληρώσει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης και Κω, ενώ εντός του Ιουλίου θα βάλει τη κορδέλα στο  αεροδρόμιο Μυκόνου. Την ίδια ώρα γρασάρει και τις μπουλντόζες για να μπουν προς το τέλος του μήνα στις κατεδαφίσεις των 900 κτιρίων και δομών στο Ελληνικό. Η μετοχή φαίνεται ήδη να το διασκεδάζει, καθώς έχει πάρει ένα +17% από τις αρχές του μήνα με όγκο 280 χιλ. τεμαχίων. Τεχνικά η μετοχή ξαναμπαίνει μετά από σχεδόν 17 εβδομάδες στο νεφέλωμα των Keltner Channel επαναφέροντάς τη στο παιχνίδι για την αρπαγή των 1,50 με 1,54 ευρώ.

  πιν

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ