Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουν-2020 00:05

  Η τουρμποτραπεζόνικ μηχανή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Έτοιμες να ανοίξουν τα ανοδικά καρμπυρατέρ του Γενικού Δείκτη δηλώνουν οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών (αμήν και πότε).  Τόσο η σταδιακή αύξησή τους στη στάθμιση του δείκτη όσο και οι επικείμενες, υπό το πλαίσιο της 6μηνιαίας αναθεώρησης, αλλαγές στον συντελεστή capping, που θα λάβουν χώρα  στο τέλος της εβδομάδος, μπορεί να  μετατρέψουν τον Γενικό Δείκτη σε hypercar. Ή όπως έλεγε ο Χρηστάρας, ένας βαμμένος fun των τραπεζών... όταν παίρνει μπρος η τουρμποτραπεζόνικ  μηχανή το μαγαζί πετάει.

  Βέβαια είναι δύσκολο να γνωρίζεις εκ των προτέρων εάν η μηχανή έχει μπει σε Bugatti Chiron ή σε "πειραγμένο” Deux Chevaux, αλλά αυτό μένει να το εξακριβώσουμε στην πορεία.

  Σύμφωνα τώρα με τις αλλαγές στον συντελεστή capping η Eurobank Holdings ανεβάζει τη στάθμιση στο 5,01% από 3,03%, η Alpha Bank στο 5,02% από 2,33%, η Εθνική Τράπεζα στο 4,92% από 2,84% και η Τράπεζα Πειραιώς στο 3,28% από 3,21%,  διπλασιάζοντας έτσι τη συνολική επιρροή τους στο 18% από 9% πού ήταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Το στοιχείο αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή ανοδικών καυσίμων  για τον Γενικό Δείκτη, καθώς οι τραπεζικές μετοχές απέχουν αρκετά από τις τιμές, που είχαν στις 20 του Φλεβάρη πριν την έναρξη της πανδημικής κρίσης. Για τους τύπους να αναφερθεί ότι η Eurobank Holdings θα χρειαστεί ποσοστιαία άνοδο 86,4% για να πιάσει τα 0,783 ευρώ, η Alpha Bank 154,8% (!)  για τα 1,75 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 102,8% για τα 2,718 ευρώ και η Πειραιώς 96% για να φτάσει τα 3,038 ευρώ. Για να πάρει όμως το σενάριο αυτό την καρό σημαία έναρξης θα πρέπει οι τιμές των τραπεζών να δραπετεύσουν από τα επίπεδα της πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης των τελευταίων εβδομάδων.

  Αναλυτικότερα, η μετοχή της Eurobank Holdings σύμφωνα με τη διαγραμματική ανάλυση θα πρέπει να περάσει επιτυχώς και άνευ επιστροφής πάνω από την αντίσταση των 0,441 ευρώ για να μπορέσει να τραβήξει ρότα για την πρώτη περιοχή προσέγγισης των 0,52 ευρώ. Εδώ η υπερβολική συσσώρευση τιμών λίγο πάνω από τα 0,376 ευρώ έχει αρχίσει και εκνευρίζει το στρατόπεδο των αγοραστών.

  πιν

   

  Η Alpha Bank έχει ως σημείο ανοδικής έγερσης και φυγής τα 0,704 ευρώ. Με το πού θα θρυμματίσει την εν λόγω περιοχή θα ανοίξει δίοδο για το κατώφλι των 0,90 ευρώ ωθώντας έτσι αρκετούς "σκεπτικιστές" να λάβουν θέση στην ανοδική κίνηση της μετοχής. Εντύπωση προκαλεί  ο όγκος συναλλαγών των 1,013 δισ. μετοχών που έχει πραγματοποιηθεί από τις 20 Φεβρουαρίου έως σήμερα, καθώς εμφανίζεται να έχει αλλάξει χέρια  το 65,6% του συνολικού αριθμού των μετοχών.

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να περάσει με δύναμη πάνω από την αντίσταση των 1,38 ευρώ για να δηλώσει ασταμάτητη στα 1,48 με 1,50 ευρώ. Μέχρι που να επιτελέσει όμως αυτό το γεγονός ψάχνει να βρει ένα ισχυρό πάτημα μεταξύ του 1,30 με 1,25 ευρώ.

  πιν

   

  Έτοιμη να σπάσει ανοδικά το επίπεδο αντίστασης των 1,61 ευρώ δηλώνει η μετοχή της Πειραιώς. Εάν μάλιστα η τμήση συνοδευτεί με αυξημένο τζίρο διαφυγής θα δώσει πρόσφορο έδαφος για τη ζώνη των 1,90 με 2,00 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση των 677 εκατ. ευρώ αφήνει το περιθώριο να τσιμπήσει λίγο παραπάνω ανεβαίνοντας πέριξ των 800 με 850 εκατ. ευρώ.

  πιν

  Και τα τέσσερα διαγράμματα πάντως εμφανίζουν μια υπερβολική διάθεση ανοδικής πυρπόλησης αρκεί φυσικά να βρεθεί ο κατάλληλος πυρπολητής. 

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ