Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 00:29

  Πόσο επηρέασε τις εισηγμένες η πανδημία - Όλα τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 εξακολουθούν να ανακοινώνονται και θα συνεχίσουν μέχρι και τις 30 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, ανακοινώνονται τα οικονομικά στοιχεία α’ τριμήνου, τα οποία δεν είναι υποχρεωτικά, σύμφωνα με τον νόμο για τις εισηγμένες, εκτός από τις τράπεζες. Έτσι, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, και λίγο πριν συμπληρωθεί το α’ εξάμηνο του έτους, έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου μόλις 23 εταιρείες (επί συνόλου 178, ήτοι 13%), ενώ από τον FTSE Large Cap έχει ανακοινώσει μόλις το 64% (16 από τις 25 εταιρείες) των εισηγμένων που απαρτίζουν τον δείκτη. Πρέπει να τονίσουμε ότι σε δύσκολες περιόδους για τις επιχειρήσεις, και κατ’ επέκταση για τους επενδυτές, θα πρέπει περισσότερες εταιρείες να ενημερώνουν τους τελευταίους για την πορεία των εργασιών τους, εγκαίρως! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα συνολικά στοιχεία δεν έχουν την απόλυτη ομοιομορφία, ωστόσο μας δίνουν ένα μήνυμα για το πώς κινήθηκαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο α’ δύσκολο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και πόσο επηρεάστηκαν από τις πρώτες ημέρες του lockdown.

   

  πιν


  Η πρώτη εταιρεία που άνοιξε την αυλαία των αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο ήταν η Σαράντης, ενώ ακολούθησαν οι Coca-Cola HBC και Μυτιληναίος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Coca-Cola HBC δεν έδωσε στοιχεία για την κερδοφορία, αλλά μόνο για τον όγκο πωλήσεων και τον κύκλο εργασιών. Ο Σαράντης, από την άλλη, έδωσε στοιχεία από τζίρο μέχρι και λειτουργικά αποτελέσματα (EBIT), χωρίς να δημοσιεύσει τα καθαρά κέρδη. Όμως τα νούμερά του ήταν εντυπωσιακά, καθώς σημείωσε αύξηση 21% στον τζίρο, 58,8% στα λειτουργικά κέρδη (EBIT), ενώ το λειτουργικό περιθώριο κέρδους ενισχύθηκε στο 7,8%, έναντι 5,96% το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Σαράντης αναμένεται να δώσει την εκτίμηση για το έτος μέσα στον Ιούνιο.

  Ο κλάδος των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και ΜΟΗ), μετά και τη μεγάλη υποχώρηση του πετρελαίου, που σημείωσε τιμές και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, κατέγραψε μεγάλες ζημίες από τα αποθέματα. Οι αρνητικές τιμές που σημείωσε το πετρέλαιο καταγράφηκαν στις 20 και 21 Απριλίου και δεν είχαν συμπεριληφθεί στο α’ τρίμηνο. Έτσι, ο τζίρος των δύο διυλιστηρίων υποχώρησε 15%, ενώ τα καθαρά προσαρμοσμένα αποτελέσματα συρρικνώθηκαν 21,6%.

  Τα αποτελέσματα του Μυτιληναίου ήταν χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, αλλά καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Από τη μία τα νούμερα επηρεάστηκαν από τις χαμηλές τιμές της αλουμίνας και του αλουμινίου, ενώ από την άλλη η πτώση των τιμών των πρώτων υλών (κυρίως των τιμών του φυσικού αερίου) ωφέλησε τον τομέα τόσο της μεταλλουργίας όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η Τιτάν ανακοίνωσε αποτελέσματα χαμηλότερα του αναμενομένου σε επίπεδο λειτουργικής αλλά και καθαρής κερδοφορίας μέσα σε ένα παραδοσιακά αδύναμο τρίμηνο. Από τη μία μεριά το κλείσιμο του εργοστασίου στη Φλόριντα για συντήρηση και από την άλλη τα χρηματοοικονομικά κόστη, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από το δυνατό δολάριο, αποτέλεσαν τα βασικά χαρακτηριστικά του α’ τριμήνου. Η επίδραση της πανδημίας επηρέασε τον όμιλο, ωστόσο, αν τα πακέτα στήριξης των οικονομιών παγκοσμίως κατευθυνθούν σε υποδομές και δημόσια έργα, τότε ίσως η επόμενη ημέρα να ευνοήσει την τσιμεντοβιομηχανία.

  Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 του ΟΤΕ ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Η εντυπωσιακή αύξηση στην καθαρή κερδοφορία οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έξοδα απόσβεσης, μετά και τις περυσινές εκτεταμένες αποσβέσεις της Ρουμανίας, στη συρρίκνωση των εξόδων από τόκους, καθώς και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα από 28% σε 24%.

  Όπως ήταν αναμενόμενο, τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του Φουρλή ήταν αδύναμα, καθώς η σταθερή απόδοση του α’ διμήνου (οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη διοίκηση) αντιστράφηκε πλήρως τον Μάρτιο μετά την επιβολή του lockdown σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Υπενθυμίζεται ότι το α’ τρίμηνο εποχικά είναι η πιο αδύναμη περίοδος για τις δραστηριότητες του ομίλου (ειδικά το ΙΚΕΑ), εμφανίζοντας έτσι ζημίες στο καθαρό αποτέλεσμα.

  Τα αποτελέσματα των ΕΧΑΕ ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς τόσο σε επίπεδο λειτουργικής όσο και καθαρής κερδοφορίας, λόγω της αύξησης εξόδων προσωπικού, καθώς σημείωσαν αύξηση 15,7%, παρά το γεγονός ότι ο απόλυτος αριθμός προσωπικού μειώθηκε. Επιπρόσθετα, το α’ τρίμηνο του 2019 ήταν ένα τρίμηνο με πολύ χαμηλούς τζίρους, με αποτέλεσμα η σύγκρισή του να εμφανίζει μια καλύτερη εικόνα για το φετινό α’ τρίμηνο.

  Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ χαρακτηρίστηκαν από την επαναφορά των λειτουργικών αποτελεσμάτων σε κέρδη (182 εκατ. ευρώ), οφειλόμενα κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και στη χαμηλότερη οριακή τιμή συστήματος (ΟΤΣ). 

  Τα οικονομικά αποτελέσματα της Quest (πρώτη επιλαχούσα για εισαγωγή στον FTSE Large Cap) κατά το α’ τρίμηνο δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου, ενώ το lockdown επηρέασε τα αποτελέσματα του Απριλίου και, κατ’ επέκταση, του β’ τριμήνου. Στα αξιοσημείωτα, τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη επηρέασαν αρνητικά τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου. Η διοίκηση εκτιμά ότι η πανδημία ενδεχομένως θα επηρεάσει και τα επόμενα τρίμηνα, ανάλογα με την περαιτέρω εφαρμογή έκτακτων μέτρων αλλά και την πορεία ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

  Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 του ΟΠΑΠ ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα ΟΠΑΠ έκλεισαν 14 Μαρτίου και άνοιξαν 11 Μαΐου, ενώ τα OPAP Play άνοιξαν στις 8 Ιουνίου. Όπως γίνεται κατανοητό, το β’ τρίμηνο θα είναι αυτό που θα δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις. Παρά την αρνητική συγκυρία, ο ΟΠΑΠ θα διανείμει επιπλέον μέρισμα 0,30 ευρώ/μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής την 21η Ιουλίου (είχε διανείμει 1 ευρώ στις αρχές του έτους για τη χρήση 2019).

  Από τις μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες ξεχώρισαν Κρι Κρι και Frigoglass, που σημείωσαν άνοδο τόσο στον τζίρο όσο και στα κέρδη, ενώ τα Πλαστικά Θράκης, παρά τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, κατέγραψαν άνοδο στα κέρδη.

  Ολοκληρώνοντας, ισορροπημένη φάνηκε να είναι η εικόνα των εισηγμένων στο Χ.Α., που ανακοίνωσαν οικονομικά στοιχεία α’ τριμήνου 2020. Οι μισές εταιρείες ανακοίνωσαν αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στη λειτουργική κερδοφορία, ενώ το 63% σημείωσε κερδοφόρα καθαρά αποτελέσματα. Είναι σαφές ότι το μικρό δείγμα επηρεάστηκε από τις μεγάλες θετικές μεταβολές (σε απόλυτο νούμερο) των ΔΕΗ και ΟΤΕ, που ανέστρεψαν την εικόνα των ζημιών σε κέρδη. Παράλληλα, η Motor Oil αποτέλεσε τη βασική αιτία υποχώρησης του τζίρου των εισηγμένων για το α’ τρίμηνο του 2020, καθώς σημείωσε τη μεγαλύτερη (σε απόλυτο νούμερο) υποχώρηση κύκλου εργασιών. Το λειτουργικό περιθώριο ενισχύθηκε κατά 215 μονάδες βάσης, καθώς διαμορφώθηκε στο 11,30%, έναντι 9,15%την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο δύσκολο τρίμηνο του έτους, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, είναι το β’ τρίμηνο, το οποίο και ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες.

  Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών του Μαΐου ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 16 μηνών

  Με απώλειες 28,81% ολοκληρώθηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2020 για τον Γ.Δ. του Χ.Α., ενώ ο Μάιος (20 συνεδριάσεις) έκλεισε με μηνιαία κέρδη 3,87%. Η μέση κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 1,6% σε σχέση με τον Απρίλιο, διαμορφούμενη στα 42,87 δισ. ευρώ. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 24,8% σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 70,9 εκατ. ευρώ, έναντι 56,8 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και 67,19 εκατ. ευρώ του 2019. Σαφώς θετικά επέδρασε η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που έλαβε χώρα στις 29/5, με την πραγματοποίηση συναλλαγών περί τα 400 εκατ. ευρώ μόνο την τελευταία ημέρα του μήνα. Παράλληλα, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε 67,2% σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς αποτέλεσε τον υψηλότερο μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών τουλάχιστον των τελευταίων 16 μηνών. Όπως γίνεται κατανοητό, ο λόγος είναι η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα των τραπεζών, που σημείωσαν σημαντικά υψηλότερες του μέσου όρου συναλλαγές. Στην αγορά παραγώγων, ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 34,4 χιλ. συμβόλαια, έναντι 50,2 χιλ. συμβολαίων τον Απρίλιο του 2019, ήτοι συρρίκνωση 46%.


  Το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου οι εκροές των αλλοδαπών επενδυτών προσέγγισαν τα 314 εκατ. ευρώ

  Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανήλθε σε 65,48%, έναντι 66,05% στις 30 Απριλίου 2020, καταγράφοντας μείωση 0,86%. Ωστόσο, μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (723 εκατ. ευρώ ή 1,89%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 66,75%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,95% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Η συνολική αξία συναλλαγών ανήλθε σε 1,418 δισ. ευρώ (αυξημένη κατά 38,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένη κατά 41,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους). Οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εκροές ύψους 126,9 εκατ. ευρώ για τον μήνα Μάιο (κυρίως λόγω MSCI), ενώ το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου οι εκροές των αλλοδαπών επενδυτών προσέγγισαν τα 314 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εκροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 111 εκατ. ευρώ, 17,5 εκατ. ευρώ από τα νησιά Κέιμαν και 15,4 εκατ. ευρώ από την Ιρλανδία. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εισροές ήταν από Ισπανία με 12,3 εκατ. ευρώ, 9,3 εκατ. ευρώ από Τσεχία και 4,7 εκατ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Η εταιρεία με τους πολυπληθέστερους μετόχους ήταν η Alpha Τράπεζα με 115.238 μετόχους, δεύτερη η Εθνική Τράπεζα με 111.315 μετόχους, ενώ στην τρίτη θέση κατετάγη η μετοχή του ΟΤΕ με 80.307 μετόχους, με την τριάδα να μην έχει μεταβληθεί σε σχέση με τον Ιανουάριο.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ