Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 00:05

  Κάτσε λίγο να ξαποστάσω

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Κάπου εκεί στο ανηφορικό μονοπάτι και κοντά στην ταμπέλα των 680 με  685 μονάδων ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κόπωση, δηλώνοντας στη συνέχεια εμφανή διάθεση να κάνει ένα κατηφορικό pullback προς ανάκτηση περαιτέρω δυνάμεων για να μπορέσει να πάρει και πάλι τον δρόμο του προς τον προορισμό των 700 μονάδων. Διαγραμματικά στην περιοχή πέριξ των 680 μονάδων εκτός του ότι παραμόνευε η οριζόντια αντίσταση του Μαρτίου του 2017  υπήρχε και το Fibonacci τοξοειδές επίπεδο του 50% της διορθωτικής ανάτασης του Γενικού Δείκτη από τον πυθμένα των 470 μονάδων. Για τη συνέχεια εφόσον ο δείκτης παραμείνει κάτω από τις 648 μονάδες θα πρέπει να αρχίσουμε να ξεδιπλώνουμε τη στρατηγική προσέγγισης των 630 με 625 μονάδων. Εκεί όμως ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να αποδείξει ότι η κυρίαρχη μεσοπρόθεσμη τάση του είναι ανοδική και όχι η πλαγιοκαθοδική "ταλαιπωριακή".  Θετική έκπληξη θα ήταν η από εβδομάδα άμεση επαναφορά του πάνω από τις 655 με 660 μονάδες, στοιχείο, που θα του έδινε μάρκες για να ξαναπαίξει τις 700 μονάδες.

  πιν

  Και εκεί που λέγαμε ότι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 πρόκαμε φεύγοντας πάνω από το επίπεδο σταθμό των 1555 με 1530 μονάδων να σου τον  πάλι να γυρίζει για να ξαναδοκιμάσει την ανθεκτικότητά του ως βάση εκκίνησης των αγοραστών. Εδώ οποιαδήποτε καταστρατήγηση των 1530 μονάδων θα ρίξει στάχτη στα μάτια των αγοραστών ωθώντας τους σε άτακτες ρευστοποιήσεις λόγω μη ορατότητας. Όσο όμως δηλώνει σθένος διακράτησης θα πρέπει να μας προϊδεάζει για ένα νέο ανοδικό κύμα προς την πολύ "εύρωστη" αντίσταση των 1670 με 1738 μονάδων.

  πιν

   

  Αλήθεια τον Τραπεζικό Δείκτη γιατί τον κάνουμε παρέα, αφού εκτός από τον άστατο χαρακτήρα του είναι και "κυκλοθυμικός". Εκεί δηλαδή, που ετοιμάζεται με ανοδική μανία να σπάσει την πλάγια συσσώρευση που έχει αποτυπωθεί στα χαμηλά της κίνησης του Φεβρουαρίου μεταξύ των 264 με 390 μονάδων ξαφνικά το στρίβει σε καταθλιπτικό επεισόδιο πτώσης. Το κακό είναι ότι μέσα σε αυτόν τον σχηματισμό όλα είναι πιθανά, ως προς την πτώση, μιας που δεν υπάρχει στήριξη με βούλα. Φυσικά το άμεσο ζητούμενο για τους Bulls είναι η  επαναπροσέγγιση των 390 με 400 μονάδων. Μέχρι τότε θα κρύβονται χαμηλότερα των 310 μονάδων.

  πιν

   

  Τέλος ο δείκτης FTSE/Athex Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών (περιλαμβάνει τις 20 καλύτερες εταιρείες σε όρους θεμελιωδών αριθμοδεικτών, όπως τα Πλαστικά Κρήτης, τον ΟΛΘ, την Profile, την ΕΥΑΠΣ, τη Flexopack κτλ)  προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τη γενική εικόνα της αγοράς και να τραβήξει διαφορετική ρότα. Να σημειωθεί ότι από το 2016, παρά τις όποιες τρικλοποδιές του έβαζε ο Γενικός Δείκτης, αυτός συνέχιζε την έντονη ανοδική κίνηση μέσα στο καμπυλοειδές κανάλι τιμών. Τώρα η πανδημία τον έχει εμφανώς καταβάλει σπρώχνοντάς τον έξω από το κανάλι. Εδώ από ό,τι φαίνεται ιδιαίτερη διαγραμματική σημασία πάει να παίξει το επίπεδο που εκτείνεται από τις 2380 έως τις 2500 μονάδες (τώρα είναι στις 2400 μονάδες) καθώς εάν διασπαστεί επιτυχώς ανοδικά μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την απαρχή ενός νέου ανοδικού καναλιού, που μπορεί να βγάλει εκ νέου το δείκτη άνω των 3000 μονάδων. Μέχρι να αποτυπωθεί όμως κάτι τέτοιο οι αγοραστές θα έχουν ως ορμητήριο την περιοχή μεταξύ των 2170 με 2200 μονάδων.

  πιν


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ