Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 00:27

  Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μιας που στις τελευταίες αναλύσεις έχουμε ασχοληθεί αρκετά με τους Κόκκινους Γίγαντες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και  ενθυμούμενος μια από τις δημοφιλέστερες εκπομπές για παιδιά της δεκαετίας του ’80 ας ρίξουμε λίγο φως και στους τέσσερις Άσπρους Νάνους  της μικρότερης κεφαλαιοποίησης από τα 35 εκατ. ευρώ και κάτω.

  H  ΕΛΤΟΝ  με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 35 εκατ. ευρώ  παρουσίασε για το 2019 ενοποιημένο κύκλο εργασιών 131,2 εκατ. ευρώ έναντι 132,7 εκατ.  ευρώ το 2018, σημειώνοντας μικρή μείωση 1,12%, ενώ τα  καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NIAT)  διαμορφώθηκε σε 3,40 εκατ. ευρώ από 3,49 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση 2,62%. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι κατά την περίοδο της πανδημίας όλες οι εγκαταστάσεις ήταν πλήρως λειτουργικές, ενώ δεν αντιμετώπισε  δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού, γεγονός που της επέτρεψε να συνεχίσει χωρίς διακοπή να παραδίδει προϊόντα διασφαλίζοντας έτσι, στο μέτρο που της αναλογεί, τη λειτουργία των πελατών της, και μέσω αυτών της οικονομίας. Η εταιρεία αισιοδοξεί ότι η άνοδος των πωλήσεων, που παρατηρήθηκε στην αρχή του 2020 θα συνεχιστεί και στους υπόλοιπους μήνες, υπερπηδώντας έτσι το εμπόδιο που ύψωσε ο Covid-19. Τεχνικά η μετοχή της ΕΛΤΟΝ μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκε με το που κατέρρευσε η πλάγια ζώνη στήριξης του 2019, στα 1,62 ευρώ παρουσιάζει μια διάθεση να κρατηθεί πάνω από τα 1,25 ευρώ και να δοκιμάσει τις αντοχές της αντίστασης των 1,40 ευρώ. Εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς εάν διέλθει με ισχυρό όγκο συναλλαγών θα θέσει ως στόχο το επίπεδο των 1,64 με 1,70 ευρώ. Στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις η μετοχή έχει πραγματοποιήσει όγκο 292 χιλ τεμ. με μέσο όρο τα 1,30 ευρώ.

  πιν

   

  Ο Όμιλος της Inform Λύκος με κεφαλαιοποίηση 21,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε στη χρήση του 2019 πωλήσεις 72,5 εκατ. ευρώ,  +7% σε σχέση με το 2018, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA), αυξήθηκαν κατά 14% από  5,5 εκατ. ευρώ το 2018 σε 6,2 εκατ. ευρώ το 2019, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων πωλήσεων, του καλύτερου προϊοντικού μίγματος και της μείωσης του κόστους παραγωγής. Η Inform Λύκος σημείωσε το 2019 σημαντικές εξαγορές στη Ρουμανία ενισχύοντας την ηγετική της παρουσία στην αγορά των Β2Β λύσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σε δηλώσεις του διευθύνοντος σύμβουλου Παναγιώτη Σπυρόπουλου, τονίστηκε ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων ναι μεν επλήγη  ένα 25%  κομμάτι της αγοράς που αφορά την εξυπηρέτηση των λοταριών και την "παραδοσιακή" δραστηριότητα των business forms αλλά το υπόλοιπο κομμάτι της αγοράς συνέχισε απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του (π.χ. κάρτες και προσωποποίηση καρτών), ενώ ευνοήθηκαν ιδιαίτερα εκείνα τα προϊόντα, που αφορούν τη μετάβαση στην ψηφιακή επικοινωνία. Ο Όμιλος πάντως εμφανίζεται να έχει ρίξει σημαντικό βάρος προς τη ψηφιακή  κατεύθυνση, στοιχείο που θα του ανοίξει κερδοφόρο ορίζοντα. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να έχει παγιδευτεί μέσα στο pennant σχηματισμό του Μαΐου αναζητώντας τρόπο διαφυγής.  Η βραχυχρόνια αντίσταση εντοπίζεται στα 1,18 ευρώ και η στήριξη στα 0,98 ευρώ. Ανοδικό πέρασμα πάνω από τα 1,18 ευρώ θα ανοίξει την πόρτα για το επίπεδο αντίστασης των 1,44 ευρώ. Εδώ στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις έχουν  254 χιλ. τεμ. με μέσο όρο τα 1,06 ευρώ.

  πιν

   

  Η Unibios (ΒΙΟΣΚ) με κεφαλαιοποίηση 4,56 εκατ. ευρώ  κατάφερε το 2019 να γυρίσει μετά από πολλά έτη στην κερδοφορία +100,4 χιλ. ευρώ έναντι -393 χιλ. ευρώ το 2018, διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών της κατά 3,9% από τα 8,02 εκατ. ευρώ στα 8,33 εκατ. ευρώ, με  τα 1,69 εκατ. ευρώ να  προήλθαν από εργασίες στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά την περσινή  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  η εταιρεία αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε σημαντικά  τις τραπεζικές της υποχρεώσεις. Τεχνικά η μετοχή αποτυπώνει μια ανοδική διάσπαση με νόημα στην περιοχή των 0,2750 με 0,28 ευρώ καθαρίζοντας το πεδίο για το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 0,325 ευρώ. Η μετοχή έχει κάνει στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις 744 χιλ. τεμ. με μέσο όρο λίγο πάνω από τα 0,26 ευρώ. Οι δυνατότητες της εταιρείας και η μέχρι τώρα κατάστασή της δείχνει ότι μπορεί να έχει σημαντικό upside από τη τιμή που συναλλάσσεται.

  πιν

   

  Για το τέλος άφησα μια από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες ελληνικές εταιρείες στον κλάδο της εμπορίας και επεξεργασίας προϊόντων Σιδήρου & Xάλυβα  την  KOPΔEΛΛOY A.E.B.E., όπου δυστυχώς τελευταία με μια "λιωμένη" κεφαλαιοποίηση 4,88 εκατ. ευρώ κείτεται, πιθανότατα λόγω αδιαφορίας των  βασικών μετόχων, στα επίπεδα ανυπαρξίας των ιστορικών πυθμένων της 20ετίας. Μέχρι, που να ανακοινωθούν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2019 στις 12 Ιουνίου έχουμε από τα στοιχεία του 6μήνου (!) την εταιρεία να παρουσιάζει  έσοδα 18,47 εκατ. ευρώ και μεικτό κέρδος 1,99 εκατ. ευρώ με χρηματικά διαθέσιμα στη λήξη του 1,958 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέσα στο περσινό καλοκαίρι η εταιρεία πέτυχε σημαντική αναδιάρθρωση του δανεισμού της  με τις πιστώτριες τράπεζες καθιστώντας το σύνολο σχεδόν των σχετικών υποχρεώσεών της σε μακροπρόθεσμο (διάρκεια δώδεκα ετών) και το κόστος χρηματοδότησης χαμηλότερο. Η συμφωνία αυτή δίνει τα περιθώρια στην εταιρεία να σχεδιάσει σε μακροπρόθεσμη βάση την ανάπτυξή της, χωρίς το άγχος της ρευστότητας και χωρίς το υψηλό κόστος χρηματοδότησής της. Διαγραμματικά  τώρα η μετοχή πέρα από το γεγονός ότι έχει "γυρίσει" στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις 728 χιλ. τεμ. με μέσο όρο 0,214 ευρώ έχει αποτυπώσει στο εβδομαδιαίο chart ένα υποτυπώδες πλάγιο σχηματισμό μεταξύ των 0,26 με 0,16 (!) ευρώ, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά μπορεί να σπρώξει την τιμή της μετοχής στην αντίσταση των 0,36 ευρώ δίνοντάς ένα +55% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Πάντως  η μετοχή της εταιρείας αξίζει λίγο περισσότερη προσοχή και "φροντίδα" από αυτή που υφίσταται.  

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ