Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιουν-2020 00:22

  Τα "βουνά" των NPEs γίνονται σιγά-σιγά... "λοφίσκοι"!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας "βαριά κληρονομιά" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το παρελθόν, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα "φουρνιά" από μη εξυπηρετούμενα που θα προέλθουν από τη βαθιά ύφεση του 2020. Οι εκτιμήσεις για τη νέα "φουρνιά" ποικίλλουν και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες, αφού κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος, έπεσε στο τραπέζι και η λύση της bad bank, ως σημαντικού εργαλείου για την ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων, το οποίο εξαίρεται για την ταχύτητα εφαρμογής του. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τράπεζες στο άκουσμα της bad bank δήλωσαν άμεσα ότι συνεχίζουν ακάθεκτες το πλάνο απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως είχαν προγραμματίσει προ COVID-19, προσπαθώντας να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα, όσο είναι εφικτό. 

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προέβησαν στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο ενός κρίσιμου έτους, με κύριο χαρακτηριστικό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μειωμένη καθαρή κερδοφορία (σε σχέση με αυτήν που ήταν προ COVID-19), κυρίως λόγω προβλέψεων για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αύξηση των χορηγήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι προβλέψεις για τη νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ένας αριθμός που με πολύ μεγάλη πιθανότητα δεν θα επαληθευτεί. Όπως είχε αναφέρει στην τηλεδιάσκεψη της J.P. Morgan για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 ο CEO James Dimon, "oι προβλέψεις είναι προκυκλικές και τις πιο πολλές φορές λάθος".

  Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας όλων των τραπεζών, όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα, διαθέτει ένα "μαξιλάρι" 100-500 μονάδων βάσης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε μεγάλο βαθμό "δίχτυ ασφαλείας". Όμως τι είναι αυτός ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας; Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας συγκρίνει τα εποπτικά ίδια κεφάλαια του οµίλου µε τους κινδύνους (σταθµισµένο ενεργητικό) που αναλαµβάνει ο όµιλος. Τα εποπτικά κεφάλαια περιλαµβάνουν τα κεφάλαια κοινών µετοχών κατηγορίας Ι (µετοχικό κεφάλαιο, αποθεµατικά, δικαιώµατα µειοψηφίας), τα πρόσθετα κεφάλαια κατηγορίας Ι (υβριδικοί τίτλοι) και τα κεφάλαια κατηγορίας ΙΙ (τίτλοι µειωµένης εξασφαλίσεως). Το σταθµισµένο ενεργητικό περιλαµβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, τον κίνδυνο αγοράς του εµπορικού χαρτοφυλακίου και τον λειτουργικό κίνδυνο.

  πιν

  Ολοκληρώνοντας, οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια αποτελούν τις εταιρείες με τα υψηλότερα "beta" στην αγορά. Δηλαδή η μεταβολή των μετοχών τους σε σχέση με τον Γ.Δ. ή τον FTSE Large Cap είναι σημαντικά υψηλότερη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις να μεταβάλλονται σε υπερθετικό βαθμό κάθε φορά που υπάρχει ένα απρόβλεπτο γεγονός, όπως είναι τώρα η πανδημία. Έτσι, οι τράπεζες υποχώρησαν άνω του 50% από τις αρχές του έτους, με καλύτερη αυτήν της Τράπεζας Πειραιώς -53% (αφού δεν είχε εκροές λόγω MSCI) και χειρότερη αυτή της Alpha Bank με -70%.

   

  πιν

  Κατέγραψε τις υψηλότερες προβλέψεις στον κλάδο λόγω COVID-19 εμπροσθοβαρώς

  Εθνική Τράπεζα: Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα, με την καθαρή κερδοφορία να εμφανίζεται χαμηλότερη των εκτιμήσεων της αγοράς, λόγω των αυξημένων προβλέψεων που οφείλονται στην πανδημία αλλά και της πρόβλεψης 90 εκατ. ευρώ για ένα νέο σχήμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού. Η κερδοφορία ενισχύθηκε, όπως αναμενόταν, από τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη 775 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την ανταλλαγή τριών υφιστάμενων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) που κατείχε η ΕΤΕ με ένα νέο ΟΕΔ τον Ιανουάριο (515 εκατ. ευρώ), καθώς και την πώληση ΟΕΔ στο χαρτοφυλάκιο "διακρατούμενων για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και για ενδεχόμενη πώληση" (HTCS) τον Φεβρουάριο (264 εκατ. ευρώ). Οι συνολικές προβλέψεις ανήλθαν σε 486 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 416 εκατ. ευρώ είναι οι αναμενόμενες προβλέψεις λόγω COVID-19. Χαρακτηριστική η σημείωση της τράπεζας για τις προβλέψεις, "ενσωματώνοντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή της αξιολόγησης και δεδομένων των πρωτοφανών επιπέδων αβεβαιότητας". Ταυτότοχρονα, στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα, η διοίκηση ανέφερε ότι αποφάσισε να καταγράψει υψηλές προβλέψεις, καθώς σημείωσε σημαντικά χρηματοοικονομικά κέρδη, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι προβλέψεις έγιναν με την παραδοχή ύφεσης 7,5% για το 2020 και ανάπτυξη 5% για το 2021. Επίσης, ανέφερε ότι καθαρή εικόνα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα έχει στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021, ενώ οι τιτλοποιήσεις θα συνεχιστούν μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, πιθανότατα μέσα στο 2021. Η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται 0,23 φορές την ενσώματη καθαρή θέση, διαμορφώνοντας, έτσι, μια έκπτωση περίπου 40% σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες. 

  Ισχυρό κεφαλαιακό "μαξιλάρι" 2,9 δισ. ευρώ διαθέτει ο όμιλος

  Alpha Bank: Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της Alpha Bank ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς στα καθαρά αποτελέσματα κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους 10,9 εκατ. ευρώ, έναντι 27,5 εκατ. ευρώ κερδών το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Μη λαμβανομένης υπόψη της επίπτωσης των προβλέψεων λόγω COVID-19, η επίδοση της τράπεζας για το τρίμηνο θα ήταν κερδοφόρα. Ειδικότερα, το α’ τρίμηνο 2020, οι ζημίες απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε 307,4 εκατ. ευρώ, έναντι 242,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, λόγω επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης 120 εκατ. ευρώ εξαιτίας της πανδημίας. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 18,4 δισ. ευρώ στις 31/3/2020. Η τράπεζα πρόκειται να επανεκκινήσει στο β’ τρίμηνο του 2020 τις διαδικασίες για τη συναλλαγή Galaxy (τιτλοποίηση ΜΕΑ). Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1) για τον όμιλο στις 31/12/2019 ήταν 17,9%, ενώ στις 31/3/2020 διαμορφώθηκε στο 16,5%. Αντίστοιχα, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τον όμιλο στις 31/12/2019 ήταν 17,9%, ενώ στις 31/3/2020 διαμορφώθηκε στο 17,5%.Το ελάχιστα απαιτούμενο ποσοστό CET 1 είναι 11,5%, βάσει της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), δίνοντας στην τράπεζα ένα "παχύ μαξιλάρι" 2,9 δισ. ευρώ. Η Alpha Bank διαπραγματεύεται 0,17 φορές την ενσώματη καθαρή θέση (συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από το Galaxy), διαμορφώνοντας, έτσι, μια έκπτωση 55% περίπου σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Ο όμιλος διαθέτει τον χαμηλότερο όγκο NPEs στον κλάδο (μετά το Cairos)

  Eurobank: Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου της Eurobank ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 57 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Τα δάνεια που έχουν λάβει κάποια μορφή διακανονισμού λόγω COVID-19 άγγιξαν τα 4,6 δισ. ευρώ (μέχρι και τις 25 Μαΐου), ενώ δεν είναι όλα εξυπηρετούμενα δάνεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank είναι η μοναδική τράπεζα που δεν έγραψε επιπλέον προβλέψεις λόγω της πανδημίας. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1) για τον όμιλο στις 31/12/2019 ήταν 16,7%, ενώ στις 31/3/2020 διαμορφώθηκε στο 15,4% και μετά το Cairos, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα διαμορφωθεί στο 12,1%. Αντίστοιχα, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τον όμιλο στις 31/12/2019 ήταν 19,2%, ενώ στις 31/3/2020 διαμορφώθηκε στο 17,8% και μετά το Cairos αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14%. Η εξέλιξη των NPEs (συνολικά 6,1 δισ. ευρώ μετά το Cairos) δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το τέλος του έτους και δεν συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, αφού αυξήθηκαν τα επιχειρηματικά, ενώ συνέχισαν την πτωτική τους πορεία τα NPEs των ιδιωτών. Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2020, η διοίκηση χαμήλωσε τον στόχο για τα έσοδα προ προβλέψεων στα 840 εκατ. ευρώ, έναντι 860 εκατ. ευρώ προηγουμένως και 830 εκατ. ευρώ το 2019. Τέλος, η Eurobank διαπραγματεύεται 0,30 φορές την ενσώματη καθαρή θέση (συμπεριλαμβανομένων των ζημιών από το Cairos), διαμορφώνοντας, έτσι, μια έκπτωση 22% περίπου σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες.

  Διαθέτει το υψηλότερο discount ανάμεσα στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (P/TBV)

  Τράπεζα Πειραιώς: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς ήταν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, κυρίως λόγω των υψηλότερων των αναμενομένων προβλέψεων (COVID-19). Για το 2020 η διοίκηση του ομίλου ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν μια θετικότερη εικόνα κυρίως λόγω των υψηλότερων υπολοίπων δανείων και ελληνικών ομολόγων. Ταυτόχρονα, οι προμήθειες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ τα λειτουργικά έξοδα αναμένεται να συρρικνωθούν περί το 5%. Η διοίκηση ανέφερε ότι έχει λάβει όλες τις οι προβλέψεις (184 εκατ. ευρώ) που αφορούν τον κορονοϊό μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020. Εάν δεν υπήρχε ο κορονοϊός, ο όμιλος θα είχε λάβει 186 εκατ. ευρώ προβλέψεις. Τα NPEs συρρικνώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020, καθώς διαμορφώθηκαν στα 24,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ) αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2020 ή το αργότερο στις αρχές του 2021. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1) για τον όμιλο στις 31/3/2020 διαμορφώθηκε στο 10,8%, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τον όμιλο άγγιξε το 12,9%. Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται 0,11 φορές την ενσώματη καθαρή θέση, διαμορφώνοντας, έτσι, μια έκπτωση 70% περίπου σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές τράπεζες.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ