Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουν-2020 00:03

  ​​​​​​​Μπόρα είναι... θα περάσει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Βραχήκαμε, αλλά δεν είμαστε, βρε αδελφέ, και από ζάχαρη. Σε τέτοιες μπόρες οι εταιρείες που δεν λιώνουν, δεν λυγίζουν, δεν παραδίδουν ούτε σπιθαμή έδαφος στους ανταγωνιστές, δεν κατεβάζουν τα χέρια, δεν σταματούν να οραματίζονται, δεν χάνουν με μια λέξη τον τσαμπουκά τους, θα είναι εκείνες που θα αναγεννηθούν ακόμα πιο ισχυρές, εκείνες που θα πατήσουν στο μέλλον προσδίδοντας αξία τόσο στις ίδιες όσο και στους μετόχους τους. Μερικές από αυτές είναι:

  Ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει ήδη καταβάλει προς τους μετόχους έκτακτο μέρισμα ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, έκλεισε τη χρήση του 2019 με καθαρά κέρδη 202,4 εκατ. ευρώ, με σημαντική ενίσχυση κατά 41,2% σε σχέση με το 2018. Με τα περίπου 3.750 καταστήματα να έχουν ανοίξει από τις 11 Μαΐου, ο ΟΠΑΠ μπαίνει στην αφετηρία της επανεκκίνησης έχοντας ταμείο με συνολική διαθέσιμη ρευστότητα, την 1η Απριλίου του 2020, στα 623 εκατ. ευρώ. Με τέτοια οικονομικά δεδομένα, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εταιρεία θα επανέλθει πολύ γρήγορα σε δυναμική τροχιά, μόλις τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα αυτή η ατυχής περίοδος. Διαγραμματικά, η μετοχή μπορεί να έχασε λόγω της πανδημίας το τρένο της ανόδου προς τα 12,70 με 13 ευρώ που της πρόσφερε στις αρχές του έτους η ανοδική τμήση της neckline του σχηματισμού Head & Shoulder, αλλά, από ό,τι φαίνεται, δεν πτοήθηκε, καθώς επανέρχεται δριμύτερη προς την τριγωνική περιοχή των 8,80 με 9,30 ευρώ, δηλώνοντας έτοιμη να την προσπεράσει. Το στοιχείο αυτό, εάν όντως επιτευχθεί, θα φέρει εκ νέου τη μετοχή σε μεσοπρόθεσμη κίνηση προς τα 11 ευρώ.

  πιν

   

  Σιγά να μην το βάλει κάτω ο Μυτιληναίος, με κύκλο εργασιών για το πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 532,7 εκατ. ευρώ, έναντι 513,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (αύξηση 3,7%), με καθαρά κέρδη 36,4 εκατ. ευρώ, από 24,3 εκατ. ευρώ το 2019 (αύξηση 49,7%), και ταμείο με 700 εκατ. ευρώ θέση και συνολική ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ. Και, σαν μην έφτανε αυτό, προπληρώνει το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ, ξεκινά "επιθετικές" αγορές ιδίων και στην τελική κλείνει και συμφωνία με την Gazprom Εxport LLC για μακροπρόθεσμη προμήθεια φυσικού αερίου, εμβαθύνοντας το ενεργειακό του χαρτοφυλάκιο σε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Τεχνικά, η μετοχή κράτησε την πολύ σημαντική γραμμή ανοδικής τάσης του 2012, παίρνοντας και πάλι τον ανήφορο για το επίπεδο αντίστασης των 7,80 με 8 ευρώ. Πιθανή ανοδική καταστρατήγηση θα θέσει ως επόμενο στόχο τα 9 ευρώ. Από εκεί και πάνω ο όμιλος επανατοποθετείτε στις ράγες για τα 10,50 με 11 ευρώ.

  πιν


  Τα malls της Lamda Development έχουν ανοίξει για τα καλά, με τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν πλέον στο 100% και την επισκεψιμότητα να χτυπάει "κόκκινο". Επίσης, βρίσκεται μια ανάσα από την έναρξη του project "Ελληνικό", συμβάλλοντας σημαντικά σε κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνίας. To "πουλέν" της κυβέρνησης, των κατασκευαστικών, του τουρισμού και των ισχυρών "παικτών" κατέχει στα χέρια της ένα από τα λίγα ισχυρά κλειδιά για να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη πενταετία. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει διαπεράσει στις τελευταίες συνεδριάσεις την τοξοειδή αντίσταση στα 6,20 ευρώ, ξεφεύγοντας από την πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση, στοιχείο που θα την ωθήσει σε μετωπική με την τιμή της ΑΜΚ στα 6,70 ευρώ. Να σημειωθεί ότι σε αυτήν τη συσσώρευση "γυρίστηκαν" 5,5 εκατ. μετοχές ή το 3,12% της εταιρείας. Η επιβεβαιωμένη δραπέτευση από τα 6,70 ευρώ θα δώσει χώρο για τα 7,50 ευρώ.

  πιν

   

  Εμφανώς πληγωμένη, αλλά ουδόλως γονατισμένη, εμφανίζεται η Aegean, η οποία εκτιμά ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα εκτελούνται περίπου 1.000 πτήσεις ανά εβδομάδα, οι οποίες θα αυξηθούν στις 1.600 τον Αύγουστο, ανεβάζοντας σταδιακά τον πήχη του συνολικού πτητικού προγράμματος στο 50% του προγράμματος προ COVID-19. Η τιμή της μετοχής φαίνεται, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, να έχει προεξοφλήσει το αρνητικό δεύτερο τρίμηνο του 2020, αφήνοντας ανοδικό περιθώριο για την έκπληξη του καλοκαιριού και, κυρίως, εκείνο του τρίτου τριμήνου, που θα είναι ελαφρώς καλύτερο λόγω σημαντικής βελτίωσης των ταμειακών ροών (cash flow). Τεχνικά, η μετοχή έχει γυρίσει καθοδικά προς την περιοχή στήριξης των 4,15 με 4 ευρώ, υστερώντας σημαντικά ως προς το θετικό κλίμα που κυοφορείται στην αγορά. Ισχυρός είναι και ο όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, καθώς έχει ξεπεράσει τα 1,62 εκατ. τεμάχια, με τον μέσο όρο να εντοπίζεται στα 4,39 ευρώ. Λόγω ακριβώς αυτού του όγκου συναλλαγών, ανοδική κίνηση άνω των 4,50 με 4,55 ευρώ θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την αντίσταση των 5 με 5,10 ευρώ.
   

  πιν

   

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ