Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 00:14

  Ρε παιδιά, να οργανωθούμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Αναφέρομαι στην  κραυγή απελπισίας, που πηγάζει  από το γνωστό ανέκδοτο της  έλλειψης συντονισμού και οργάνωσης, διαψεύδοντας έτσι μοιραία τις προσδοκίες ότι κάποιος μπορεί να  διασκεδάσει νομίζοντας ότι ελέγχει το παιχνίδι.

  Τι εννοείτε ότι δεν το γνωρίζετε;

  Καλά λοιπόν μιας που έρχεται 3ήμερο και η περίσταση το επιτρέπει θα σας το ανασύρω από το μνημονικό των εφηβικών χρόνων δίχως φυσικά να θέλω να θίξω τα κοινωνικά ταμπού.  

  Μία μεγάλη παρέα  από άνδρες και γυναίκες αποφασίζει να οργανώσει ένα πάρτι "χαλαρών" οργίων. Μαζεύονται  λοιπόν σε ένα μεγάλο σαλόνι και μετά τα απαραίτητα ποτάκια σβήνουν τα φώτα και αρχίζει το "παιχνίδι"

  Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ακούγονται βογκητά και διάφορα προβλεπόμενα για τέτοιες περιστάσεις,  όταν ξαφνικά κάποιος ανοίγει το φως:

  "Ρε παιδιά, να οργανωθούμε..."

  "Σβήσε το φως ρεεε!", του φωνάζουν οι υπόλοιποι, που τους έκοψε πάνω στο καλύτερο.

  Το σβήνει κι αυτός και το έργο συνεχίζεται... Τα  βογκητά συνεχίζουν μέχρι που ανάβει το φως πάλι ο ίδιος:

  "Ρε παιδιά, να οργανωθούμε σας λέω..."

  "Κλείσε το φως ρε μ….!!", τον αποπαίρνουν ξανά οι άλλοι.

  Τι να κάνει και αυτός, το ξανακλείνει... Η κατάσταση συνεχίζεται για πολλή ώρα ακόμα, μέχρι που αγανακτισμένος πια ξανανοίγει το φως:

  "Ρε παιδιά, να οργανωθούμε, επιτέλους! Έχω φάει τρεις και δεν έχω ρίξει κανέναν!!"

  Θα μου πείτε γιατί το αναφέρω. Ίσως γιατί πλανάται η  αίσθηση ότι συνειρμικά πάντα  κάτι παρόμοιο συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη συμπεριφορά των τραπεζών στο ταμπλό. Ίσως γιατί οι περισσότεροι παροικούντες της αγοράς νοιώθουν ότι έχει χαθεί η μπάλα  δίχως να μπορούν να καταλάβουν ποιος την έχει στα πόδια του. Οι διοικούντες των τραπεζών; Οι ρυθμιστές;  Οι ξένοι θεσμικοί που πυροβολούν με σφαίρες MSCI;  Οι έλληνες θεσμικοί που αναγκάζονται να  αναδιαρθρώνουν συνεχώς  τα χαρτοφυλάκια; Οι αγοραζοπουλησάκηδες  (traders); Οι επενδυτές...;  Μιας που δύσκολα θα πάρουμε τη βοήθεια από το κοινό ας κάνουμε μια τεχνική και διαγραμματική περιήγηση στις μετοχικές αυλές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μπας και βγει κάποιο συμπέρασμα. 

  Ξεκινάω με τη Eurobank, όπου κραδαίνει και την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση με 1,445 δισ. ευρώ. Από την ώρα που η τιμή της μετοχής στις αρχές του Μαρτίου μπήκε στον πλάγιο σχηματισμό μεταξύ των 0,44 με 0,282 ευρώ έχει αλλάξει χέρια το απίστευτο νούμερο των 1,264 δισ. μετοχών ή το 34,1% του συνόλου. Η τεράστια αυτή συσσώρευση που συνεχίζει να πραγματοποιεί η μετοχή της Eurobank όσο πλέον δεν δίνει τιμές χαμηλότερες του μέσου όρου του καναλιού στα 0,354 ευρώ τόσο θα μας προϊδεάζει για τη δημιουργία μεσομακροπρόθεσμου πυθμένα με εχέγγυα ανοδικής διαφυγής πάνω από την άνω πλευρά των 0,44 ευρώ. Κάποιοι ταλαντωτές έχουν ήδη δώσει τα πρώτα ανοδικά διαπιστευτήρια αλλά θα χρειαστούν περισσότερες επιβεβαιώσεις. Εδώ η πιθανή επιτυχής λύση του σχηματισμού θα σπρώξει την τιμή προς τη σκληρή αντίσταση των 0,60 ευρώ ή +65% από τις τωρινές τιμές.

  πιν

   

  Η  Εθνική Τράπεζα με κεφαλαιοποίηση 1,234 δισ. ευρώ έχει αποτυπώσει από τις αρχές Μαρτίου ένα πλαγιοσταθεροποιητικό κανάλι με άνω όριο τα 1,365 ευρώ και κάτω τα 0,815 ευρώ. Ε λοιπόν μέσα σε αυτόν τον σχηματισμό έχουν αλλάξει χέρια  405,3 εκατ. μετοχές της Εθνικής ή το 44,3% (!) του συνόλου των μετοχών. Και εδώ υπάρχει η υποψία σχηματισμού πυθμένα με σαφείς ενδείξεις ανοδικής δραπέτευσης από το άνω όριο των 1,365 ευρώ, κάτι που το επιδιώκει στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ανοδική φυγή θα ανάψει ως στόχο τα 1,85 ευρώ ή +37% από τις τωρινές τιμές.

  πιν

   

  Προχωράμε στην Alpha Bank, όπου με μια κεφαλαιοποίηση 946 εκατ. ευρώ έχει την πιο ανέλπιστη καθοδική πορεία φτάνοντας έως και τα ιστορικά χαμηλά  στα 0,486 ευρώ. Εδώ η πλάγια κίνηση εντοπίζεται μεταξύ των 0,758 και 0,486 ευρώ περικλείοντας  όμως  στο εσωτερικό της το αστρονομικό νούμερο του όγκου συναλλαγών των 765,3 εκατ. μετοχών, ή το 49,57% του συνόλου των μετοχών της. Μέχρι στιγμής πάντως η μετοχή της Alpha Bank έχει το πιο δύστροπο διάγραμμα καθώς συνεχίζει και λαμβάνει τιμές κάτω από τον μέσο όρο των συναλλαγών στα 0,63 ευρώ. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι ο εφέτης αλλάζει ρυθμό θα πρέπει η τιμή της μετοχής να διατρήσει τα 0,758 με ισχυρές ενδείξεις συνέχειας. Εάν όντως επιτευχθεί τότε θα τοποθετήσει στο στόχαστρο τα 1,07 ευρώ ή  +77% (!).

  πιν

   

  Τέλος η Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση 615 εκατ. ευρώ έχει επιδείξει σε όλη την κρίση την καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις άλλες τρεις, ίσως γιατί δεν επηρεάσθηκε από τις εξόδους του MSCI μιας που ήδη ήταν εκτός. Εδώ ο αντίστοιχος πλάγιος σχηματισμός από τις αρχές Μαρτίου βρίσκεται μεταξύ των 1,50 με 0,92 ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε μέσα στο εύρος διακύμανσης του σχηματισμού έχει φτάσει τα 106,73 εκατ. τεμάχια ή το 24,44% των συνολικών μετοχών. Και αυτή όπως και η Εθνική δηλώνει κοντά και έτοιμη να τμήσει ανοδικά το άνω όριό της με το επόμενο σημείο αντίστασης μετά τα 1,50 ευρώ να εντοπίζεται στα 2 ευρώ ή +40% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

  pin

   

  Εάν όντως στις επόμενες συνεδριάσεις οι τραπεζικές μετοχές ξεφύγουν από τα σωρευτικά τους επίπεδα θα σύρουν και το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 720 με 750 μονάδων.     

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ