Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουν-2020 00:05

  Το ψαλίδι του... Μπάτμαν

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Αυτό ήταν, από σήμερα μπαίνει ο Ιούνιος, που στατιστικά καλλιεργεί ψυχολογικά στον επενδυτή μια διάθεση ανάληψης ενός έξτρα ρίσκου, πιθανότατα λόγω ηλιακής επαγγελματικής έγερσης, λόγω θετικών βιωμάτων ή απλώς από αναζήτηση ενός συμπληρωματικού ποσού για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο Ιούνιος είναι επίσης ένας μήνας όπου πραγματοποιούνται αρκετές γενικές συνελεύσεις, ενώ πέφτει στους λογαριασμούς και ένας σημαντικός αριθμός μερισμάτων. Ειδικότερα το κομμάτι της μερισματικής διανομής στη δεκαετία του 1990 μου είχε εμφυσήσει το "body building" στον καρπό και στα δάχτυλα. Ήταν οι εποχές που είχα αναλάβει ως έφηβος τον ρόλο του πασπαρτού στη χρηματιστηριακή όπου εργαζόμουν, διεκπεραιώνοντας συν τοις άλλοις μεταφορές σε σακβουαγιάζ των μετοχών ανάμεσα στο αποθετήριο και τις άλλες χρηματιστηριακές, την καθημερινή καταμέτρηση των μετοχικών τίτλων στο "μετοχοφυλάκιο" της χρηματιστηριακής και, το χειρότερο από όλα, το κόψιμο των κουπονιών για τα μερίσματα. Κάθε Ιούνιο ξεκινούσε ο Γολγοθάς του ψαλιδιού και του κοψίματος χιλιάδων κουπονιών, μιας που το 80% των εταιρικών τίτλων αντιπροσώπευαν μόλις 10 μετοχές. Θυμάμαι ότι γυρνούσα στο σπίτι και νόμιζα ότι ήμουν ο Ψαλιδοχέρης, καθώς δεν αισθανόμουν εάν ακόμη είχα ή όχι το ψαλίδι στο χέρι μου.

  Ο μεγάλος μου, όμως, φόβος ήταν μια τεράστια στοίβα εκατοντάδων χιλιάδων μετοχών της Νηματεμπορικής, που ήταν καθήμενη στο κέντρο του μετοχοφυλακίου. Εάν έδινε μέρισμα η Νηματεμπορική και θα έπρεπε να κόψω το κουπόνι από όλον αυτόν τον χάρτινο μετοχικό πύργο..., απλώς δεν θα υπήρχα ή θα είχα παραιτηθεί. Όταν ρώτησα, λοιπόν, από φυσική περιέργεια το αφεντικό μου ποιανού ήταν η τεράστια ντάνα της Νηματεμπορικής, μου απάντησε κοφτά ότι ήταν του... "Μπάτμαν".

  Μα τι στην ευχή, έχει ο Μπάτμαν μετοχές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, και μάλιστα της Νηματεμπορικής;
  Η ντάνα του Μπάτμαν είχε καταντήσει ο φόβος και ο τρόμος μου.

  Φυσικά, δεν άργησα να μάθω ότι ο Μπάτμαν ήταν ο θρυλικός τότε Γ. Μπατατούδης, ο οποίος είχε αγοράσει το κουφάρι της Νηματεμπορικής για όχημα εισαγωγής του... ΠΑΟΚ. Όταν όμως έφαγε πόρτα από την τότε διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τις όποιες πραξικοπηματικές ενέργειες προκαλούσε, με τη βοήθεια του Σ. Κόκκαλη ( ΠΑΕ Ολυμπιακός), για να βάλει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο Χρηματιστήριο, όχι μόνο δεν του κάηκε καρφάκι, αλλά πήγε και τη "μοσχοπούλησε" ως ένα εξαίρετο "όχημα" για 6 δισ. δραχμές. Στη συνέχεια ο δαιμόνιος επιχειρηματίας πήγε και αγόρασε την ιστορική Οίνων & Οινοπνευμάτων, που διαπραγματευόταν στο X.A. από το 1906 και βρισκόταν σε πλήρη παρακμή και στα πρόθυρα χρεοκοπίας, για να τη συγχωνεύσει με τη δική του Έργα Ελλάδος, την οποία και μετονόμασε σε Ιντερσάτ, ρίχνοντας το βάρος στις τηλεπικοινωνίες και στην ψηφιακή και συνδρομητική τηλεόραση. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με την τωρινή Netflix, αλλά ο άνθρωπος παραήταν μπροστά για την εποχή του.

  Έχω ξεφύγει παρασάγγας, αλλά ας όψεται ο Ιούνιος, τα μερίσματα και οι αναμνήσεις. Λοιπόν... οι οικονομικές συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται στο ξεκίνημα του καλοκαιριού με την αποψηφιδοποίηση του "Μένω σπίτι", το re-opening της οικονομίας, τη σημαντικά καλύτερη από ό,τι αναμενόταν αγοραστική κίνηση, τη διάθεση για στήριξη από την κυβέρνηση και, τέλος, το ευρωπαϊκό εργαλείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να μπορεί να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια με επιστροφές από το 2027 έως το 2058 (!), δίνουν στον Γενικό Δείκτη τα εχέγγυα για μια κίνηση στο κεφαλόσκαλο των 700 μονάδων. Μάλιστα, ο δείκτης έπειτα από 3,5 μήνες έχει τμήσει ανοδικά με ισχυρό τζίρο συναλλαγών το Keltner Channel, αναπνέοντας πάνω από τις 628 με 635 μονάδες. Πρώτη σαθρή αντίσταση η περιοχή των 664 μονάδων, με πιο σημαντική αυτή των 680 μονάδων, καθώς μπορεί να ξεκλειδώσει τις 720 μονάδες.

  πιν

  Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE 25, έχει διέλθει πάνω από την αντίσταση της ζώνης των 1.555 με 1.530 μονάδων, δίνοντας έδαφος στους Bulls για μια επιθετική κίνηση προς το πολύ σημαντικό επίπεδο των 1.730 με 1.750 μονάδων. Την περιοχή δηλαδή που έχασε κάτω από τα πόδια του στις αρχές του Μαρτίου υπό τον φόβο του κορονοϊού.

  πιν

  Το επίπεδο των 375 με 387 μονάδων θα πρέπει να διατρήσει ανοδικά ο Τραπεζικός Δείκτης για να μας αποδείξει ότι επιτέλους δραπετεύει από την επικίνδυνη πλάγια κίνηση συσσώρευσης στα χαμηλά της τεράστιας βουτιάς από τις 830 μονάδες. Επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση θα ανοίξει το πεδίο για μια κίνηση προς τις 470 με 500 μονάδες.

  πιν

  Τέλος, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSEM, δείχνει με την τελευταία του κίνηση να έχει διάθεση να ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του πάνω στον τοίχο των 910 μονάδων. Ανοδική ρήξη θα προσφέρει εισιτήριο για τις 1.000 με 1.060 μονάδες.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ