Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 00:05

  Χαώδεις διαφορές εκτιμήσεων - πραγματικών κερδών έως και 130%!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μονοψήφιος είναι ο αριθμός των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020, ενώ στις ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει άνω του 95% των εταιρειών του S&P 500. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες δημοσιεύουν ισολογισμούς 2019 και όχι α’ τριμήνου 2020, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει δώσει περιθώριο για δημοσίευση ισολογισμών έτους 2019 μέχρι 20 Ιουνίου 2020! Έτσι, λοιπόν, θα εξετάσουμε μερικά στατιστικά που αφορούν την κερδοφορία των εταιρειών στις ΗΠΑ. Η προσεκτική ανάλυση των δεδομένων θα μας βοηθήσει να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς τελικά επηρέασαν οι 15 περίπου ημέρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας την κερδοφορία των εταιρειών, καθώς και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας, από πλευράς κερδοφορίας, που ήδη διανύουμε. 

  Ειδικότερα, μείωση 13,8% σημείωσαν τα κέρδη των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 (τα στοιχεία αφορούν το 90% των εταιρειών στον S&P 500, δημοσιευμένα μέχρι 15/5), με το 65% των εταιρειών να έχει κερδίσει τις εκτιμήσεις της αγοράς σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και το 57% των εταιρειών να ξεπερνά τις προσδοκίες της αγοράς από την πλευρά των εσόδων. Εάν τελικά επικρατήσει το -13,8% (καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα), τότε θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη μείωση κερδών (σε ετήσια βάση) από το γ’ τρίμηνο του 2009 (-15,7%), όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο σχόλιο. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου η εκτιμώμενη μείωση των κερδών για το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν 6,9%. Κοιτώντας τα μελλοντικά τρίμηνα, οι εκτιμήσεις της αγοράς προβλέπουν μείωση (σε ετήσια βάση) στα κέρδη για το β’ τρίμηνο (-41,9%), το γ’ τρίμηνο (-23,8%) και το δ’ τρίμηνο (-11,6%) του 2020. Για το α’ τρίμηνο του 2021 οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση κερδών 12,6%. 

  πιν

  Σε κλαδικό επίπεδο, ο κλάδος καταναλωτικών προϊόντων μη ευρείας χρήσης (consumer discretionary) σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση κερδών με -52,4%, δεύτερος κλάδος ήταν ο χρηματοοικονομικός με -43,6%, ενώ τρίτος ήταν ο ενεργειακός κλάδος με -27,9%. Στον αντίποδα, ο κλάδος υγείας σημείωσε αύξηση κερδών κατά 7%, ενώ στη δεύτερη θέση ο κλάδος κοινής ωφέλειας ενίσχυσε τα κέρδη του κατά 6,5%. Παράλληλα, ο κλάδος της ενέργειας ανέφερε τη μεγαλύτερη θετική διαφορά μεταξύ των πραγματικών και εκτιμώμενων κερδών, καθώς ανήλθε στο +130,3%. Χαρακτηριστικά παραδείγματα Exxon Mobil (0,53 δολ./μετοχή πραγματικά, έναντι 0,01 δολ./μετοχή των εκτιμήσεων) και Chevron (1,29 δολ./μετοχή πραγματικά, έναντι 0,65 δολ./μετοχή των εκτιμήσεων). Ο χρηματoοικονομικός κλάδος είχε τη μεγαλύτερη αρνητική διαφορά μεταξύ των πραγματικών και εκτιμώμενων κερδών με -20,1%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Wells Fargo (0,01 δολ./μετοχή πραγματικά, έναντι 0,37 δολ./μετοχή των εκτιμήσεων). Ο μεγαλύτερος άγνωστος και η απόκλιση στις εκτιμήσεις προήλθαν κυρίως από τις μεγάλες προβλέψεις που πήραν οι τράπεζες, πράγμα το οποίο και είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί για τον εν λόγω κλάδο. Άρα, εκεί όπου οι διακυμάνσεις είναι μεγαλύτερες οι εκτιμήσεις της αγοράς σημειώνουν τις μεγαλύτερες αποκλίσεις, καθώς το εύρος μεγαλώνει και οι προβλέψεις γίνονται ολοένα και δυσκολότερες.

  Επιπρόσθετα, ακόμα και για μια αγορά άνω των 300 εκατ. πολιτών, όπως είναι οι ΗΠΑ, οι εξωστρεφείς εταιρείες παρουσίασαν βελτιωμένα αποτελέσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Ειδικότερα, οι εξωστρεφείς εταιρείες του S&P 500 με έσοδα άνω του 50% από το εξωτερικό (εκτός ΗΠΑ) σημείωσαν συρρίκνωση στα μικτά κέρδη 2,8%, ενώ στις εταιρείες όπου το 50% και πάνω προέρχεται από το εσωτερικό η μείωση των κερδών προσέγγισε το 19,7%.

  Ο δείκτης P/E του S&P 500 των επόμενων 12 μηνών ανέρχεται σε 20,3, ο οποίος είναι πάνω από τον μέσο όρο 5 ετών (16,7) και πάνω από τον μέσο όρο 10 ετών (15,1). Σε επίπεδο κλάδου, ο κλάδος καταναλωτικών προϊόντων μη ευρείας χρήσης διαθέτει το υψηλότερο κλαδικό P/E με 38,1 ενώ ο τομέας των χρηματοοικονομικών έχει το χαμηλότερο κλαδικό P/E με 12,1. Τέλος, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση κερδών κατά 20,3% και μείωση των εσόδων κατά -3,8% για το έτος 2020.

  πιν

  Συμπερασματικά, η κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500 επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την απαγόρευση κυκλοφορίας για 14 ημέρες. Οι 14 ημέρες αποτελούν το 15% επί των συνολικών ημερών του τριμήνου, ενώ η κερδοφορία επλήγη -13,7%. Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια αναγωγή στην κερδοφορία του β’ τριμήνου με βάση τα στοιχεία του α’ τριμήνου, τότε η υποχώρηση της κερδοφορίας για -41,9% διαφαίνεται ανάλογη των ημερών απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκτιμήσεις του α’ τριμήνου διαρκώς έπαιρναν την κατιούσα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε ξαφνικά, ενώ οι εκτιμήσεις διορθώνονταν σταδιακά, καθώς ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός σε αχαρτογράφητα νερά. Έτσι, οι εκτιμήσεις για το β΄τρίμηνο, προσωπική άποψη του γράφοντος, δεν διαφαίνεται ότι θα χειροτερεύσουν σημαντικά σε σχέση με τις πρώτες αυτές εκτιμήσεις. Ο λόγος είναι ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αυξήσει τη ροπή για κατανάλωση, καθώς η ψυχολογία αλλά και ο καιρός θα βελτιώνονται ημέρα με την ημέρα, τουλάχιστον για το Βόρειο Ημισφαίριο, που ήταν και το πρώτο που επλήγη (εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε νέα σημαντική αύξηση κρουσμάτων). Οι ανακοινώσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου / α’ εξαμήνου 2020 των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου 2020.

  Τα χρηματιστήρια, ειδικά στην εποχή της τεχνολογίας, όπου η πληροφορία διαχέεται σε δευτερόλεπτα, λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί των νέων της οικονομίας και όχι μόνο. Έτσι, πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι τα χαμηλά (-35% περίπου) στις 23 Μαρτίου μπορεί να έχουν ήδη ενσωματώσει το -42%, που εκτιμάται ως πτώση των κερδών για το β’ τρίμηνο του 2020, πράγμα το οποίο θα αποκαλυφθεί περί τα τέλη Ιουλίου (και με την ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ στις 30 Ιουλίου). Κλείνοντας, πριν από περίπου 100 χρόνια ο Βρετανός οικονομολόγος John Maynard Keynes είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: "Πετυχημένες επενδύσεις σημαίνει να προβλέπεις τις προβλέψεις των άλλων". 

  "Άτρωτος" ο ΟΤΕ από την πανδημία - Οι ισχυρές ταμειακές ροές συνεχίζουν να επιβραβεύουν τους μετόχους

  Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 941 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 3,6%, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 347 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα 3,6%, και, τέλος, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 112,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 79%. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από την Ελλάδα, όπου τα έσοδα ήταν πάνω 1,4%, ενώ στη Ρουμανία κινήθηκαν ανοδικά 9,5%. Η εντυπωσιακή αύξηση στην καθαρή κερδοφορία οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έξοδα απόσβεσης, μετά και τις περυσινές εκτεταμένες αποσβέσεις της Ρουμανίας, στη συρρίκνωση των εξόδων από τόκους, καθώς και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα από 28% σε 24%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο μισό του Μαρτίου (απαγόρευση κυκλοφορίας), στη σταθερή τηλεφωνία, η ημερήσια κίνηση φωνής αυξήθηκε κατά 45% και η ημερήσια κίνηση data περίπου 50%. Στην κινητή η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 90%, ενώ και η τηλεθέαση της COSMOTE TV on demand αυξήθηκε κατά 70%.

  πιν

  Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του Μαρτίου 2020 ήταν 930 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 19% σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2019. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου αντιστοιχεί σε 0,7 φορές τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙTDA). Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός (εξαιρουμένων μισθώσεων) του ομίλου ανέρχεται σε 540,8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 0,4 φορές τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙTDA). Καθώς η πανδημία θα μπορούσε να επηρεάσει τα έσοδα του ομίλου σε Ελλάδα και Ρουμανία το β’ τρίμηνο του 2020, η εταιρεία σκοπεύει να υλοποιήσει αυστηρά μέτρα περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς, με σκοπό να διατηρήσει το 2020 την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. 

  Η διοίκηση θα προτείνει στην τακτική γ.σ. των μετόχων (24 Ιουνίου) τη διανομή μερίσματος ποσού 0,55 ευρώ ανά μετοχή, ενώ ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 9η Ιουλίου 2020. Έτσι, η μερισματική απόδοση για τη χρήση 2019 ανέρχεται σε 4,5%. Το υπόλοιπο ποσό των 141,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 400 εκατ. ευρώ από την πολιτική αμοιβών των μετόχων θα διατεθεί για την απόκτηση ιδίων μετοχών της εταιρείας. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2020 ο όμιλος θα διατηρήσει την πολιτική αμοιβών μετόχων 65% διανομής μερίσματος και 35% αγοράς ιδίων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΤΕ συνεχίζει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με το ποσοστό μέχρι σήμερα να προσεγγίζει το 0,6% επί του συνόλου των μετοχών, ήτοι πάνω από 2,7 εκατ. μετοχές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται 4,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2020, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 13 φορές τα κέρδη.

  Στατιστικά X.A.

  Η απόδοση του Γ.Δ. για το α’ τετράμηνο του 2020 κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας απώλειες 31,4%, ενώ ο Απρίλιος (18 συνεδριάσεις) έκλεισε με μηναία κέρδη 12,5%. Η μέση κεφαλαιοποίηση στο Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 1,44% σε σχέση με τον Μάρτιο, διαμορφούμενη στα 42,2 δισ. ευρώ, καθώς τα κέρδη σημειώθηκαν κυρίως στο δεύτερο μισό του μήνα. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 38% σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 56,8 εκατ. ευρώ, έναντι 91,1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα για το 2019 είχε διαμορφωθεί στα 67,19 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών υποχώρησε 23% σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 42 εκατ. τεμάχια, ενώ ενισχύθηκε 4% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020. Στην αγορά παραγώγων ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 26,3 χιλ. συμβόλαια, έναντι 36,9 χιλ. συμβολαίων τον Απρίλιο του 2019, ήτοι συρρίκνωση 28,5%.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ