Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 00:05

  Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Κάτι ο φόβος νέων "κόκκινων" δανείων λόγω της πανδημίας, κάτι η φυγή από τον MSCI Global Standard, έχει γονατίσει χρηματιστηριακά τις κεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, οδηγώντας τες στα 3,2 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, βάσει των δημοσιευμένων ισολογισμών τους, έχουν total capital 28,65 δισ. ευρώ, με έναν συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που αναπνέει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και κυμαίνεται στο 18%. Η αντιπαράθεση, δε, της κεφαλαιοποίησης και των total capital αναδεικνύει την παραδοξότητα τα 28,65 δισ. ευρώ να αξίζουν 3,21 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Εδώ πάει γάντι η παροιμιώδης έκφραση "ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε", καθώς, με την τιμή προς λογιστική αξία στο 0,11, το 1 ευρώ κεφάλαιο των τραπεζών το αγοράζουμε με 11 λεπτά (!)

  Το νήμα του παράδοξου τραβάει παραπέρα και η πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs, που δίνει θετική σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και ουδέτερη για τις άλλες τρεις, αλλά με τιμές-στόχους, πλην Πειραιώς, κάτσε καλά. Για την Alpha τα 1,34 ευρώ με τιμή στο ταμπλό τα 0,498 ευρώ, τη Eurobank στα 0,72 ευρώ με τιμή ταμπλό τα 0,305 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στα 1,91 ευρώ με τιμή τα 0,92 ευρώ και την Πειραιώς στα 1,15 με τιμή στα 1,02 ευρώ. 

  Πιάνοντας μία-μία τις τράπεζες, ξεκινάμε από τη Eurobank, η οποία έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά την άκρως θετική συμφωνία 7,5 δισ. ευρώ με την DoValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, FPS. Δυστυχώς, όμως, η επίδραση των αναδιαρθρώσεων του MSCI έχει επιφέρει καθοδικό ρήγμα του επιπέδου των 0,33 ευρώ με ρευστοποιήσεις 170 εκατ. τεμαχίων (το άρθρο γράφτηκε την Πέμπτη) και την αγορά να διατείνεται ότι οι πωλήσεις θα είναι περί των 130 εκατ. τεμαχίων. Το ότι μαζεύεται ένας τέτοιος όγκος συναλλαγών στα επίπεδα μεταξύ των 0,33 με 0,28 ευρώ μπορεί, παρά το υπάρχον βραχυχρόνιο καθοδικό βέλος, να είναι ιδιαίτερα θετικό για τη μετέπειτα ανοδική ανάταση. Το σήμα έγερσης θα δοθεί με την αρπαγή του προπυργίου των 0,34 ευρώ από τους Bulls.

  πιν


  Η Alpha Bank, παρά το ένα βήμα πίσω σε σχέση με τις κινήσεις της Eurobank, ετοιμάζεται σε συνεργασία με την PIMCO να τρέξει το πλάνο για το πρόγραμμα Galaxy που αφορά την τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ προβληματικών δάνειων. Εδώ μια πρώτη οικονομική ματιά θα πάρουμε στις 28/5, με την ανακοίνωση του α’ τριμήνου 2020. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει αποτυπώσει μετά τις 13 Μαΐου μια βύθιση κάτω από το ορόσημο των 0,60 ευρώ, πραγματοποιώντας μέχρι τώρα τον ισχυρό όγκο των 68,5 εκατ. τεμαχίων, ενώ τα τεμάχια προς ρευστοποίηση λόγω MSCI υπολογίζονται στα 69 εκατομμύρια. Η διακράτηση του επιπέδου στήριξης των 0,485 με 0,4780 ευρώ θα προκαλέσει στη συνέχεια μια βίαιη κίνηση προς την πολύ σημαίνουσα περιοχή των 0,60 ευρώ. Από εκεί και πάνω ανοίγει ο δρόμος για το καλοκαιρινό σημείο των 0,76 ευρώ. 

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση, καθώς με την τιτλοποίηση Frontier ύψους 7 δισ. ευρώ θα καθαρίσει, σχεδόν στο σύνολό του, το μη εξυπηρετούμενο στεγαστικό της χαρτοφυλάκιο, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 6,3 δισ. ευρώ. Τεχνικά, η μετοχή της με το χάσιμο της στήριξης των 1,06 ευρώ άνοιξε για τιμές χαμηλότερα του 1 ευρώ, έχοντας ως ισχυρή στήριξη τα 0,8150 ευρώ. Τα κομμάτια που έχουν αλλάξει χέρια από τις 13 Μαΐου είναι 58,5 εκατ. μετοχές, με το απόφθεγμα των αναλυτών να μιλά για πωλήσεις 27 εκατ. μετοχών λόγω MSCI. Πιθανό ανοδικό πάτημα της τιμής της μετοχής πάνω από τα 1,10 ευρώ θα αλλάξει για τα καλά το πτωτικό σκηνικό.

  πιν


  Τέλος, η Πειραιώς προχωρά σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μείωσης των NPEs με τα projects Vega, 5 δισ. ευρώ, και Phoenix, 2 δισ. ευρώ. Εδώ ο MSCI δεν παίζει, καθώς η τράπεζα είχε δει το exit σε παλιότερη αναθεώρηση. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η μετοχή δείχνει να συμπάσχει με τις υπόλοιπες, έχοντας τμήσει καθοδικά τα 1,12 ευρώ, κινούμενη προς το 1 ευρώ, ενώ έχει κάνει όγκο 13 εκατ. τεμαχίων. Τεχνικό ζητούμενο είναι η επάνοδος της τιμής πάνω από τα 1,12 ευρώ, για να πούμε ότι θα βαδίσει για τα 1,42 ευρώ.

  πιν

   

  Εκ πείρας, πάντως, οι έξοδοι ή οι είσοδοι μετοχών στους δείκτες του MSCI συνοδεύονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό με μεσοπρόθεσμους τοπικούς πυθμένες ή τοπικές κορυφές. Άρα... 

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ