Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Μαϊ-2020 13:02

  Οι ευρωτράπεζες και το μαγικό φίλτρο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Λαγκάρντ, Μακρόν και Μέρκελ προσπαθούν ως άλλοι ασκούμενοι "Δρυίδες" να φτιάξουν το μαγικό φίλτρο της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάτασης χρησιμοποιώντας συνειρμικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες ως τους δοκιμαστές της παρασκευής. Τα, δε, πρόσθετα μέτρα ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και το Ταμείο Ανάκαμψης, εάν εγκριθεί από τα 27 κοινοβούλια, αποτελούν τα κύρια συστατικά του ζωμού. Εάν το φίλτρο πετύχει θα φέρει την πολυπόθητη ανάκαμψη των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών δραπετεύοντας έτσι από το φρακάρισμα που έχει προκληθεί λίγο πάνω από το ιστορικό κραχ της 16ης Μαρτίου. Χορηγός ανόδου η Morgan Stanley η οποία επισήμανε σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται κατά 27% χαμηλότερα από το fair value (!).

  Banco Santander

  Ξεκινάμε την τεχνική περιήγηση με τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση από τις υπό εξέταση τράπεζες την ισπανική Banco Santander (31,53 δισ. ευρώ). Στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2020 παρουσίασε πτώση 2% στα έσοδα κλείνοντας στα 11,81 δισ. ευρώ και μείωση 82% στα αποδοτέα κέρδη στα 331 εκατ. ευρώ καθώς αφαίρεσε για την κάλυψη της αναμενόμενης επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών που προκύπτουν από την κρίση της υγείας ποσό 1,6 δισ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή μετά τη κατεδάφιση της στήριξης των 3,74 ευρώ λαμβάνει τιμές στα ιστορικά χαμηλά των 1,870 ευρώ δίχως μέχρι στιγμής να έχει δημιουργήσει καμία βάση στήριξης.

   

  santander

   

  Intesa Sanpaolo

  Η ιταλική Intesa Sanpaolo με κεφαλαιοποίηση 26,7 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο αυξημένα καθαρά κέρδη κατά 9,6% στα 1,15 δισ. ευρώ και έσοδα 4,88 δισ. ευρώ. Στο μηνιαίο chart είναι εμφανής η προσπάθεια διατήρησης της στήριξης των 1,30 ευρώ για να μπορέσει να ξανανέβει πάνω από το διαγραμματικό κράσπεδο των 1,56 ευρώ. Τεράστιο ήταν και το κύμα ρευστοποιήσεων του Μαρτίου καθώς ξεπέρασε τα 6 δισ. τεμάχια ή το 30% του συνόλου των μετοχών.

   

  intesa

   

  Credit Agricole

  Η Credit Agricole με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 20 δισ. ευρώ κατέγραψε στο α’ τρίμηνο του 2020 πτώση της τάξεως του -16% στα καθαρά της κέρδη, στα 638 εκατ. ευρώ με άνοδο όμως +7,1% στα έσοδα φτάνοντας τα 5,2 δισ. ευρώ. Παρουσιάζει ίσως το πιο προσεγμένο διάγραμμα σε σχέση με τις υπόλοιπες καθώς δείχνει να μην έχει παραδώσει τα όπλα επί της στήριξης των 6,50 με 6,79 ευρώ. Όσο κρατάει την εν λόγω βάση μπορεί να δώσει τα 8,40 ευρώ.

   

  credit

   

  Credit Suisse

  Η Credit Suisse με κεφαλαιοποίηση 19,73 δισ. ευρώ σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο αύξηση 75% στα καθαρά κέρδη φτάνοντας τα 1,31 δισ. ελβετικά φράγκα από 749 εκατομμύρια για την ίδια περίοδο πέρυσι. Επίσης τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 5,78 δισ. φράγκα. Τεχνικά η μετοχή καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά στα 7 ελβετικά φράγκα καταστρατηγώντας καθοδικά την ισχυρότατη στήριξη των 9,50. Το διάγραμμα δεν δείχνει τίποτα άλλο εκτός από μια 12ετή καθοδική τσουλήθρα ξεκινώντας από τα 88 ελβετικά φράγκα.

   

  suisse

   

  Deutsche Bank

  Τέλος, η κάποτε κραταιά Deutsche Bank με κεφαλαιοποίηση 14 δισ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ, έσοδα 6,4 δισ. ευρώ και προληπτικά για υπολογιζόμενες απώλειες 500 εκατ. ευρώ από δάνεια που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Τεχνικά η μετοχή προσπαθεί στις τελευταίες εβδομάδες να σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο στήριξης των 5,50 ευρώ (τώρα είναι στα 6,80 ευρώ) βάζοντας ως ανοδικό στόχο τα 7,70 με 8 ευρώ.

   

  deutsche

   

  Πάντως, για να μη κακολογούμε μόνο τις ελληνικές τράπεζες, οι ρευστοποιήσεις που έχουν δεχτεί τους τελευταίους 2 μήνες και οι 5 ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τ ε ρ ά σ τ ι ε ς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ