Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαϊ-2020 00:05

  Πόσο υποτιμημένο είναι το Χ.Α. σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Οι στιγμές που έζησε και ζει η ανθρωπότητα είναι πρωτόγνωρες, τουλάχιστον για τις γενιές που έχουν γεννηθεί μεταπολεμικά. Τα χρηματιστήρια βυθίστηκαν στο άκουσμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πόσο, όμως, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει επηρεαστεί από την πανδημία; Είναι οι ελληνικές μετοχές φθηνές σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και σε σχέση με αντίστοιχες αγορές του πλανήτη; 

  Την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκαν οι αλλαγές για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Όμως ποιος είναι ο δείκτης και τι σημαίνει MSCI; Ο δείκτης MSCI είναι μια μέτρηση της απόδοσης του χρηματιστηρίου σε μια συγκεκριμένη περιοχή-χώρα. Το MSCI σημαίνει Morgan Stanley Capital International. Το MSCI Barra διαχειρίζεται πλέον των 160.000 δεικτών, παρακολουθώντας την απόδοση των μετοχών που περιλαμβάνονται στον εκάστοτε δείκτη. Οι δείκτες MSCI χρησιμοποιούνται ως βάση για τη σύγκριση των αποδόσεων διαφόρων ETFs, αμοιβαίων κεφαλαίων κτλ. Έτσι, ακολουθώντας τον εκάστοτε MSCI ως δείκτη αναφοράς, ο διαχειριστής προσπαθεί να τον ξεπεράσει αποδεικνύοντας την ικανότητά του. 

  Ο MSCI Greece Index (USD) έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της απόδοσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Στον MSCI Greece Index (USD) συμμετέχουν οι μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική Τράπεζα και Τitan Cement Intl. Μετά τη διαγραφή των Eurobank, Alpha Bank, Eθνικής Τράπεζας και Τitan, ο δείκτης θα καλύπτει λιγότερο από το 1/3 της ελληνικής αγοράς με βάση την κεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύνθεση του δείκτη θα ισχύει από την 1η Ιουνίου 2020. Ο MSCI Greece Index (USD) δεν είναι ο μοναδικός δείκτης του οίκου που αφορά την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν και άλλοι που καλύπτουν πάνω από το 90% της αγοράς, όπως είναι ο MSCI Greece IMI (20 εταιρείες) και ο MSCI All Greece Index (27 εταιρείες). Όλοι οι δείκτες επανεξετάζονται κάθε τρίμηνο −τον Φεβρουάριο, τον Μάιο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο−, με στόχο την αντικατάσταση των αλλαγών στις υποκείμενες αγορές μετοχών εγκαίρως, περιορίζοντας παράλληλα τον αδικαιολόγητο τζίρο του δείκτη. Κατά τη διάρκεια των εξαμηνιαίων αναθεωρήσεων του δείκτη Μαΐου και Νοεμβρίου, ο δείκτης επαναξιολογείται και υπολογίζονται εκ νέου τα όρια αποδοχής μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Για την εισαγωγή/διαγραφή από τους δείκτες λαμβάνονται συνολικά 16 κριτήρια, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά. Σαφώς και Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν σημαίνει 8 μετοχές, και πόσω μάλλον 4 μετά τις διαγραφές. Όμως οι εν λόγω δείκτες έχουν μεγάλη απήχηση στους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως σε αυτές τις μετοχές. 

  πιν

   

  πιν

  Οι παρελθούσες αποδόσεις των τελευταίων 10 ετών είναι γνωστές σε όλους τους εμπλεκομένους με το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Σε ετησιοποιημένη βάση, την τελευταία δεκαετία ο εν λόγω δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 24,55% για την Ελλάδα, κέρδη 1,45% για τις αναδυόμενες αγορές και κέρδη 6,94% ο παγκόσμιος δείκτης που έχει κατασκευάσει η εταιρεία MSCI. Με βάση τα στοιχεία του MSCI (30/4/2020), το τρέχον P/E είναι 9,3, ενώ της επόμενης χρονιάς αγγίζει το 8. Αντίστοιχα, το P/E του δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών βρίσκεται στο 13,3, έναντι 12,2 για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ακόμα μία φορά ότι νεότερες εκτιμήσεις για την κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών δεν έχουν ενσωματωθεί, αποτυπώνοντας, έτσι, μια εικόνα σφοδρής υποτίμησης. Η κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών αναμένεται να έχει μεγαλύτερη υποχώρηση σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες των αναδυόμενων αγορών, καθώς η οικονομία μας είναι περισσότερο ευάλωτη στα εξωγενή σοκ όπως αυτό της πανδημίας. Μεγάλος άγνωστος παραμένει για το 2020 ο τραπεζικός κλάδος, που αναμένεται να σημειώσει προβλέψεις, το ποσό των οποίων στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί. Υπενθυμίζεται ότι Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς είχαν διαγραφεί από τον MSCI τον Νοέμβριο του 2018 και είχαν προστεθεί τον Μάιο του 2019 μόνο Εθνική και Eurobank. Όπως διαφαίνεται από το γράφημα, οι διαγραφές έγιναν όταν ο τραπεζικός κλάδος είχε βρεθεί περί τα χαμηλά του και οι προσθήκες σε μικρή απόσταση από τα υψηλά του 2019.

  πιν

   

  Ολοκληρώνοντας, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παραμένει μια μικρή περιφερειακή αγορά στον παγκόσμιο χάρτη, όμως οι μεγάλες αποδόσεις είναι αυτές που προσελκύουν ξένους επενδυτές. Σε αγορές όπως είναι η ελληνική, οι ξένοι επενδυτές ανακαλύπτουν εταιρείες με καλές προοπτικές, που μπορούν σε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον να δώσουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τις ώριμες αγορές. Όμως οι υψηλότερες αποδόσεις έχουν και μεγαλύτερο ρίσκο, με αποτέλεσμα η λάθος επιλογή να συνοδεύεται από αθρόες πωλήσεις, ωθώντας τις μετοχές σε υποτιμημένα επίπεδα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η σωστή στρατηγική είναι το λεγόμενο stock picking, δηλαδή η αγορά επιλεγμένων εταιρειών (μερικές από αυτές είναι οι μετοχές που απέμειναν στον MSCI Greece), που με ισχυρό ισολογισμό μπορούν να αντέξουν την κρίση και να βγουν πιο δυνατές την επόμενη χρονιά. 

  Τα δύο ατού της Coca-Cola HBC: Η κατανάλωση στις αναδυόμενες αγορές και η ισχυρή ρευστότητα 

  Ο όμιλος έδωσε μια αίσθηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις και το κόστος, ενώ δεν προέβη σε στοιχεία γα την κερδοφορία. Ειδικότερα, η Coca-Cola HBC σημείωσε αύξηση στον όγκο πωλήσεων κατά 3,1%, κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης του όγκου στις αναδυόμενες αγορές κατά 8,1%. Στις αναπτυσσόμενες αγορές σημείωσε αύξηση 1,8%, ενώ οι ανεπτυγμένες υποχωρησαν 5,5%. Η εταιρεία έχει καθαρά έσοδα από πωλήσεις σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση (δηλ. χωρίς να υπολογίζεται κέρδος ή ζημία από συναλλαγματικές διαφορές) ανά κιβώτιο 2,86 ευρώ, έναντι 2,97 ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019, ήτοι μείωση 3,8%. Στα έτοιμα προς κατανάλωση μη αλκοολούχα αναψυκτικά, ένα κιβώτιο αντιστοιχεί περίπου σε 5,678 λίτρα ή 24 μερίδες και αποτελεί μια τυπική μονάδα μέτρησης όγκου για την εταιρεία. 

  Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα του ομίλου, στα τέλη Απριλίου διέθετε 1,4 δισ. ευρώ χρηματικά διαθέσιμα και προθεσμιακές καταθέσεις. Εάν υπολογιστούν η αποπληρωμή ομολόγων, η καταβολή τόκων και η πληρωμή μερίσματος, μένουν διαθέσιμα 600 εκατ. ευρώ για λειτουργικές και επενδυτικές ανάγκες. Επιπρόσθετα, ο όμιλος διαθέτει εκταμιευμένη πιστωτική γραμμή 800 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ από το εγκεκριμένο πρόγραμμα commercial paper ύψους 1 δισ. ευρώ. Καμία από αυτές τις πιστωτικές γραμμές δεν ενέχει χρηματοοικονομικές εγγυήσεις και δεν υπάρχουν περαιτέρω λήξεις ομολόγων πριν από τον Νοέμβριο του 2024. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η Coca-Cola HBC διαπραγματεύεται 10 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του 2020, ενώ η μετοχή διαπραγματεύεται 19 φορές τα κέρδη.

  Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα η διοίκηση ανέφερε ότι, έπειτα από μια ισχυρή έναρξη Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2020, ο Μάρτιος ήταν δύσκολος και ο Απρίλιος ακόμα πιο δύσκολος, κυρίως για το κανάλι πωλήσεων "εκτός σπιτιού". Τον Απρίλιο, στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τα έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση υποχώρησαν 37,2% και οι όγκοι μειώθηκαν 27,3% (μη συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εξαγοράς της εταιρείας Bambi). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση έχει ήδη προβεί σε μείωση των εξόδων μάρκετινγκ, που ξεπερνά το 50%, ενώ παράλληλα θα προβεί σε μείωση των ταμειακών εκροών για κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα αρχικά σχέδια. Τέλος, η διοίκηση σημείωσε ότι δεν είναι συνετό να δώσει ετήσιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα χρονιά.

  Στατιστικά Χ.Α.: Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανήλθε σε 66,05%, έναντι 66,7% στις 31 Μαρτίου 2020, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 1%. Ωστόσο, μη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ (731 εκατ. ευρώ ή 2%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανήλθε σε 67,4%, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,2% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Οι ξένοι επενδυτές κατέγραψαν εκροές ύψους 54,9 εκατ. ευρώ για τον μήνα Απρίλιο, ενώ το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου οι εκροές ανήλθαν σε 187 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μεγαλύτερες καθαρές εκροές των ξένων επενδυτών προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με 44,3 εκατ. ευρώ, 285 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία και 14,3 εκατ. ευρώ από τη Γαλλία. Παράλληλα, οι τρεις μεγαλύτερες εισροές ήταν από Ισπανία με 19 εκατ. ευρώ (μεγάλο μέρος αφορά τη δημόσια πρόταση στις ιχθυοκαλλιέργειες), 6 εκατ. ευρώ από Κύπρο και 5 εκατ. ευρώ από τα Νησιά Κέιμαν. Η εταιρεία με τους πολυπληθέστερους μετόχους ήταν η Alpha Τράπεζα με 114.186 (+1.617) μετόχους, δεύτερη η Εθνική Τράπεζα με 110.597 (+1.120) μετόχους, ενώ στην τρίτη θέση κατετάγη η μετοχή του ΟΤΕ με 80.203 (+126) μετόχους, με την τριάδα να μην έχει μεταβληθεί σε σχέση με τον Ιανουάριο. 

  Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στις 30/4/2020 ανήλθε στα 36,92 δισ. ευρώ, έναντι 33,78 δισ. ευρώ στις 31/3/2020, ήτοι αύξηση 9,3%, ενώ συρρικνώθηκε 13,2% σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση στις 30/4/2019. Οι ξένοι επενδυτές τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους πραγματοποίησαν το 46,6% των συναλλαγών, έναντι 52,5% τον Μάρτιο και 51,3% τον Απρίλιο του 2019. Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές τον Απρίλιο 2020 πραγματοποίησαν το 29,5% των συναλλαγών, έναντι 24,8% τον Μάρτιο και 21,4% τον Απρίλιο του 2019. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ