Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Μαϊ-2020 00:05

  Όλα καλά, όλα ανθηρά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Δεν παρανοήσατε, σωστή είναι η επικεφαλίδα του άρθρου και δεν βρίσκομαι υπό την επήρεια παραισθησιογόνων ή άλλων ουσιών. Η πολυαγαπημένη ατάκα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου απευθύνεται κυρίως σε εκείνες τις εταιρείες που παρά τα κακώς κείμενα της εποχής του COVID-19 στέκονται όρθιες μεγεθύνοντας, παραδόξως για τη γνωστή μεμψίμοιρη κάστα των απαισιόδοξων,  τα έσοδα και τα κέρδη τους προσδίδοντας έτσι ισχυρή αξία στους μετόχους τους. Μετρημένες στα δάκτυλα βέβαια αλλά αρκετές για να γεμίσουν ένα μεσομακροπρόθεσμο υγιές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Τέσσερις από αυτές είναι:

  Ο ΟΤΕ όπου στο α’ τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή 0,2195 ευρώ από 0,1292 ευρώ ή άνοδο 69,9% (!). Επίσης παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά 3,6% στα  941,1 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα κέρδη, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας στα 112,5 εκατ. ευρώ από  62,9 εκατ. ευρώ  του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές  βρέθηκαν στα 132,9 εκατ.  ευρώ από 35,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός  μειωμένος κατά 19% στα 930,0 εκατ. ευρώ. Θύμα κορονο-ληστείας έπεσε ο  μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός ανοδικής αναρρίχησης προς το στόχο των 15 ευρώ με τη τιμή να υποκλίνεται διαγραμματικά  κάτω από το πολύ σημαντικό επίπεδο των 13 ευρώ. Παρά όμως την υπερβολικά αρνητική κοστολόγηση των συνεπειών της πανδημίας δεν επέτρεψε να γίνει βορά στους πωλητές κρατώντας αποστάσεις από την περιοχή των 10 με 9,50 ευρώ. Όσο ο χρόνος κυλάει και η μετοχή παραμένει πάνω από τα 10.88 με 11.20 ευρώ θα ασκηθεί εκ νέου ανοδική πίεση προς τα 13 ευρώ.

  πιν

   

  Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ενοποιημένα συνολικά έσοδα  για το 2019  στα 249,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 1% έναντι 247,4 εκατ. ευρώ το 2018 και ενοποιημένα καθαρά κέρδη 105,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,4% έναντι 82,2 εκατ. το 2018. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το 2019 ο Όμιλος σημείωσε ρεκόρ επενδύσεων, καταγράφοντας αύξηση 39% στα 249,3 εκατ. ευρώ έναντι 178,2 εκατ. ευρώ το 2018. Να τονιστεί ότι τα έργα των διασυνδέσεων σε όλη τη χώρα συνεχίζονται χωρίς ουσιαστικές καθυστερήσεις ενώ προ των πυλών βρίσκεται και  το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του συστήματος μεταφοράς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που θα  μεγεθύνει σημαντικά την αξία του διαχειριστή.

  Τεχνικά η μετοχή προβάλει αντίσταση στις ορέξεις των Bears, που θέλουν να τη ρίξουν χαμηλότερα των 2 ευρώ και πάνω στη στήριξη των 1,95 ευρώ. Πιθανή όμως επιτυχή κατάληξη για το στρατόπεδο των Bears θα θέσει άθελά τους τη μετοχή στο οπτικό πεδίο των ισχυρών swing αγοραστών.

  πιν

   

  Η TITAN CEMENT INTERNATIONAL με ένα Book Value 16.4 ευρώ και Δείκτη Δανειακής Μόχλευσης 0,68 παρουσιάζεται στα αρχικά οικονομικά αποτελέσματα 4μήνου του 2020 να έχει σχεδόν ίδιο κύκλο εργασιών με την περσινή  περίοδο στα 508 εκατ. ευρώ ενώ τα  κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να βρίσκονται  67,2 εκατ. ευρώ  υψηλότερα κατά 5,7εκατ. ευρώ ή 9,3% σε σχέση με του 2019. Η τιμή της μετοχής με τη "βοήθεια" της φυγής της από τον MSCI  ίσως δώσει ευκαιρία εισόδου σε όσους μακροπρόθεσμους επενδυτές προσμετράνε τους  3 θετικούς παράγοντες: την πτωτική πορεία του κόστους ενέργειας που ευνοεί τα αποτελέσματα, την επιτάχυνση των δημοσίων έργων από τις κυβερνήσεις λειτουργώντας  ως  αντισταθμιστικός παράγοντας στήριξης έναντι της κρίσης της πανδημίας και φυσικά το κλάδο των κατασκευών όπου αποτελεί μία ασφαλής και αναγκαία δραστηριότητα. Διαγραμματικά η μετοχή έχει εισέλθει στην πολύ ενδιαφέρουσα από απόψεως αγοραστικής διάθεσης ζώνη των 11 με 10 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η μετοχή έχει έρθει από τα 19,50 ευρώ κοστολογώντας βίαια κάτι που μέχρι στιγμής δε φαίνεται. Πρώτο σημείο ισχυρής αντιπαράθεσης τα 12,20 ευρώ, σημείο όπου και προκλήθηκε η καθοδική διάρρηξη του βραχυχρόνιου ανοδικού στροφέα ανάτασης.

  πιν

   

  Τέλος η  Cenergy Holdings με τη χρονιά ρεκόρ του 2019 στην υψηλή λειτουργική κερδοφορία και με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ ή αύξηση 48% σε ετήσια βάση. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες για το 2019  εντοπίζονται στα 110 εκατ. ευρώ και ο  καθαρός δανεισμός  βγήκε μειωμένος  κατά 60 εκατ. ευρώ. Αυτό που βγάζει μάτια είναι ο ανεκτέλεστος όγκος παραγγελιών που πλησιάζει τα  530 εκατ. ευρώ ενώ τελευταία ενισχύθηκε και από τη σύμβαση προμήθειας 47.000 τόνους σωλήνων χάλυβα που αφορά το χερσαίο τμήμα του αγωγού Baltic Pipe. Στο ημερήσιο διάγραμμα η μετοχή προσπαθεί να κρατηθεί μέσα στο ανοδικό κανάλι του Μαρτίου έχοντας ως κάτω σημείο αναφοράς τα 0,82 με 0,80 ευρώ. Πιθανή βύθιση λόγω αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων από τις εκροές των τραπεζικών μετοχών θα δώσει έντονη χρεία αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όσους επενδυτές έχουν την υπομονή διακράτησης.

  πιν

    

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ