Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 00:15

  Απίστευτη γκαντεμιά!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Καλά  ε,  ήρθε κι έδεσε.  Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε και ο γάιδαρος (MSCI). Φτουου,  απίστευτη γκαντεμιά και όχι τίποτα άλλο δεν μπορείς και με τη μάσκα στο πρόσωπο να εκφραστείς με όλο σου το είναι, καθώς όχι μόνο θα τη νοτίσεις εσωτερικά, αλλά μπορεί να φας και πρόστιμο. 

  Τι είναι πάλι αυτό που μας βρήκε πάνω στο κρίσιμο διαγραμματικό επίπεδο στήριξης των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Ειδικά εάν τα νούμερα των εκροών που περιφέρονται στις αίθουσες των dealing rooms είναι κοντά στην πραγματικότητα τότε ξανά μανά φτου. Σύμφωνα με αυτά οι πιθανές εκροές θα είναι της τάξεως των 157 εκατ. δολαρίων ή κάτι λιγότερο από τα 146 εκατ. ευρώ. Στον ίδιο λόγο των πιθανοτήτων η Alpha θα πρέπει θεωρητικά να αναμένει έως το τέλος του μήνα ρευστοποιήσεις 69 εκατ. μετοχών, η Eurobank 130 εκατ. μετοχών, η Εθνική Τράπεζα 27 εκατ. μετοχών και η Titan Cement International 2 εκατ. μετοχών.

  Όλος αυτός ο ορυμαγδός πωλήσεων αναμένεται να πέσει στα κεφάλια των μετόχων σε μια τόσο ρηχή αγορά και φυσικά σε αυτά τα πολύ επικίνδυνα επίπεδα τιμών προκαλώντας σπασμένα σκαλοπάτια  και εγκλωβίζοντας κυρίως στις τράπεζες αρκετούς από αυτούς σε πολύ υψηλότερα "σκοτεινά" κελιά τιμών.

  Το χειρότερο από όλα όμως είναι το γεγονός ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών  μειώνεται κατά 30% στο 0,14% από 0,20%. 

  Το 2013, εξαιτίας του  MSCI, και όχι μόνο, ήμασταν οι πρώτοι από τις  ανεπτυγμένες αγορές που θα γινόταν αναδυόμενη (τόσες πρωτιές βρε παιδί μου ούτε στο Γκίνες)  πέφτοντας  μετά από 12 χρόνια στη β’ κατηγορία. Το αναφέρω αυτό γιατί θυμάμαι τότε ότι μπορεί οι του χρηματιστηριακού γίγνεσθαι να  ήμασταν χολωμένοι αλλά υπόκωφα προσμέναμε τη θετική αύξηση στη στάθμιση στον βασικό δείκτη MSCI Emerging Markets στα 0,43% με 0,45%. Το στοιχείο αυτό τότε σήμαινε ισχυρές εισροές 4,5 δισ. δολαρίων από τα αμοιβαία κεφάλαια παθητικής διαχείρισης που ακολουθούσαν  τους δείκτες του MSCI. 

  Που να ξέραμε βέβαια τότε ότι από το 0,45% θα βυθιζόμασταν στο 0,14%. 

  Πού να ξέραμε ότι η στάθμιση της χώρας στον δείκτη MSCI EMEA (Europe, Middle East και Africa), ο οποίος είναι ο δείκτης της γεωγραφικής μας περιοχής, θα έφτανε άπατος στο 1,06%. 

  Τέτοια φθορά ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν θα βλέπαμε τότε. 

  Αμ το άλλο που το πάτε, εάν πέσουμε κάτω από το 1%  αρκετοί εύρωστοι globally fund managers θα μας βγάλουν τελείως έξω από το επενδυτικό τους πεδίο χαρακτηρίζοντάς μας ως  tracking error, κάτι φυσικά που θα μας οδηγήσει σε συνεχή "ανομβρία". 

  Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες εάν οι "μεταφορείς" των εν δυνάμει κομματιών προς ρευστοποίηση δεν θελήσουν να μετριάσουν τον αντίκτυπο στην αγορά τότε βάσει της διαγραμματικής ανάλυσης θα πρέπει να αναμένουμε τον Γενικό Δείκτη να επεκτείνει την πτωτική του κίνηση κάτω από τη ζώνη στήριξης των 585 με 580 μονάδων, ανοίγοντας την πόρτα για μια διολίσθηση προς το επόμενο σημείο στήριξης των 530 μονάδων. Παρά  το "ευτυχές" γεγονός ότι πλέον οι συστημικές  τράπεζες δεν ρυθμίζουν μέσω της βαρύτητάς  τους  ούτε το 10%  του Γενικού Δείκτη  είναι δυστυχώς λίγα εκείνα τα χαρτοφυλάκια που δεν αλληλεπιδρούν με αυτές.

  πιν

  Κάνοντας τώρα μια διαγραμματική βόλτα στις πληττόμενες τράπεζες (για τη Titan Cement International κάνω ιδιαίτερη μνεία το Σάββατο στο "Κεφάλαιο") αυτό που αποτυπώνεται είναι: 

  Για την Alpha Bank εάν στις επόμενες συνεδριάσεις δεν μπορέσει να επανακτήσει την περιοχή των 0,53 με 0,55 ευρώ τότε είναι πολύ πιθανό να δώσει καθοδικό δρόμο προς τα 0,42 ευρώ. Από τις 13/05  έχει κάνει 26,4 εκατ. τεμάχια  με το Μ.Ο. να είναι πέριξ των 0,53 ευρώ. 

  πιν

   

  Για τη Eurobank εμφανίζεται διαγραμματικά να υπάρχει μια παράδοση άνευ όρων αφήνοντας την τιμή της να κυλήσει κάτω από τα 0,30 ευρώ, ανοίγοντας έτσι το πάτωμα για το υπόγειο των 0,22 ευρώ. Εδώ για να αλλάξει κάτι ριζικά για τους αγοραστές θα πρέπει να πάρει με ισχυρό όγκο συναλλαγών όχι μόνο τα 0,30 ευρώ αλλά κυρίως τα 0,35 ευρώ.  Από τις 13/05 έχει κάνει 55,6 εκατ. τεμάχια  με το Μ.Ο. στα 0,299 ευρώ.

  πιν

   

  Για την Εθνική Τράπεζα αυτό που αποτυπώνεται είναι η μέχρι τώρα αντίστασή της να γράψει νέα ιστορικά χαμηλά κάτι που έχουν ήδη πράξει οι δύο... προλαλήσασες τράπεζες. Πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική λύση του τοπικού πυθμένα των 0,815 ευρώ θα προσθέσει άλλο ένα τρόπαιο στους Bears, ξεκλειδώνοντας το επίπεδο στήριξης των 0,60 ευρώ.  Από τις 13/05 έχει κάνει 18,19  εκατ. τεμάχια  με το Μ.Ο. ένα τσακ κάτω από το 1 ευρώ. 

  πιν

   

  Προς γνώση δίχως απαραίτητα τη συμμόρφωση τα επόμενα επίπεδα στήριξης των υπό παρουσίαση τραπεζών λόγω των αχαρτογράφητων υδάτων  έχουν αποτυπωθεί από τα Gann Square και τα Trend – Based  Fibonacci  Extension.  

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ