Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 00:05

  Mobility trends & Χρηματιστήρια: Η περίπτωση της Ελλάδας και επιλεγμένων ανεπτυγμένων χωρών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Στα μέσα Μαρτίου ξεκίνησε η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου λόγω της πανδημίας. Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα προεξοφλώντας την ύφεση που είχε ήδη αρχίσει να είναι καθ’ οδόν. Σε μια πρώτη προσπάθεια να ανακαλύψουμε το πώς μπορεί να συμπεριφερθεί στο άμεσο μέλλον η αγορά κοιτάζαμε με μεγάλη αγωνία το γράφημα με τα ημερήσια νέα κρούσματα του Covid-19 στην Ιταλία όπου ήταν η πρώτη χώρα στο δυτικό κόσμο που είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς. Όπως είναι γνωστό, οι αγορές σημείωσαν τα χαμηλά τους στις 23 Μαρτίου όπου τα νέα κρούσματα σε Ιταλία μόλις είχαν καταγράψει το υψηλότερο σημείο αλλά και οι ισχυροί του πλανήτη ήταν σε διαδικασία συζήτησης - έγκρισης των μεγαλυτέρων πακέτων διάσωσης της ιστορίας. 

  pin


   
  Στη συνέχεια, η αμερικανική αγορά ανέκαμψε, παρά το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα στην εν λόγω χώρα συνέχιζαν την ανοδική τους πορεία, αφού όμως είχαν αναγνωρίσει ένα ιστορικό προηγούμενο στην Ιταλία. Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία όπου μας έδειχναν το μέγεθος της επίδρασης του Covid 19 στην οικονομική δραστηριότητα είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στον Απρίλιο που όμως αποτελούσαν ιστορικά στοιχεία και όχι στοιχεία που θα μπορούσαν να φανερώσουν πώς θα κινηθεί στο μέλλον η οικονομία. Αυτό που μάθαμε σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά στοιχεία ήταν πόσο μπορεί να επηρεάσει η απαγόρευση της κυκλοφορίας για λίγες ημέρες την οικονομία. Με διάφορα μοντέλα οι αναλυτές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου περιόρισαν το αρχικό εύρος των εκτιμήσεων, από ό,τι στην αρχή, για το πόσο μπορεί να είναι η ύφεση στο β’ τρίμηνο του 2020. 

  Αυτό που τώρα έχει σημασία είναι η επαναφορά στην κανονικότητα. Όμως πόσο γρήγορα θα επανέλθει στην κανονικότητα η κοινωνία και κατά συνέπεια η οικονομία. Στην εποχή της τεχνολογίας όπου ζούμε τόσο η Apple όσο και η Google (μπορεί να υπάρχουν και άλλες εταιρίες) έχουν δημιουργήσει εφαρμογές όπου παρακολουθούν την κινητικότητα των πληθυσμών στις διάφορες χώρες του πλανήτη. Αυτή θα μπορούσε να μας δώσει μία ένδειξη για το μέγεθος της επαναφοράς στην κανονικότητα καθώς και την ταχύτητα επαναφοράς. Σαφώς και δεν εμπεριέχει με πρώτη ανάγνωση οικονομικά στοιχεία όμως μας δίνει μία ένδειξη για το πώς κινείται ο πληθυσμός και πόσο γρήγορα μπορεί σε επίπεδο κινητικότητας να επανέλθει στα επίπεδα προ lockdown. Τα οικονομικά στοιχεία είναι η δεύτερη ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουμε στο μέλλον καθώς θα αναρωτηθούμε πόσο ξοδεύουν αυτοί που μετακινούνται. Όμως στην παρούσα φάση μας ενδιαφέρει κατά πόσο ο "άνθρωπος της καραντίνας" έχει αρχίσει να κινείται να πηγαίνει στην εργασία του, πιο συχνά για αγορές κτλ. Παράλληλα, θα πρέπει να παρακολουθούμε την τάση των νέων κρουσμάτων καθώς η επαναφορά έξαρσης κρουσμάτων θα οδηγήσει σε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας, πράγμα το οποίο θα οδηγούσε την οικονομία. 

  pin


   
  Όπως διαφαίνεται από το γράφημα, στην οδήγηση η Γερμανία δείχνει να είναι μπροστά στην επαναφορά ενώ οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες. Η Ελλάδα παραμένει πιο πίσω από Γερμανία και ΗΠΑ όμως είναι πιο μπροστά από Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία. Όπως γίνεται κατανοητό αυτό που έχει σημασία είναι η τάση και όχι η μεταβολή ημέρα με την ημέρα. Η τεχνολογία έδωσε, δίνει και θα δίνει λύσεις σε κάθε μας πρόβλημα χωρίς όμως να αποτελεί πανάκεια. Η κινητικότητα αποτελεί μία ένδειξη και είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που στην παρούσα φάση επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών και ενδεχομένως να διαμορφώνουν μία βραχυχρόνια τάση στις παγκόσμιες αγορές.

  pin


   
  Εν αναμονή λοιπόν ενός φαρμάκου, μιας και για εμβόλιο πριν από το 2021 δεν διαφαίνεται, ο άνθρωπος θα προσπαθήσει να επανέλθει στην κανονικότητα, όπου τον πρώτο καιρό τουλάχιστον θα είναι σίγουρα διαφορετική από την προ πανδημίας εποχή. Στο ίδιο μοτίβο και οι αγορές θα συνεχίσουν να αντιδρούν με νευρικότητα στα νέα καθώς πολλές εταιρίες θα πάψουν να υπάρχουν στη μετά covid-19 εποχή ενώ οι εναπομείνασες θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο. Ένα είναι σίγουρο, οι νεότερες γενιές όταν θα συζητούν για ιστορικά θέματα στο μέλλον θα έχουν σαν σημείο αναφοράς την πανδημία Covid -19 όπως οι παλαιότερες ανέφεραν τον β’ παγκόσμιο πόλεμο λέγοντας προπολεμικά ή μεταπολεμικά. 

  *Apple – mobility trends: Tα δεδομένα δημιουργούνται μετρώντας τον αριθμό των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στους χάρτες Apple για οδηγίες σε επιλεγμένες χώρες / περιοχές, υποπεριφέρειες και πόλεις. Τα δεδομένα που αποστέλλονται από συσκευές χρηστών στην υπηρεσία χαρτών συσχετίζονται με τυχαία, ώστε η Apple να μην έχει προφίλ των κινήσεων και των αναζητήσεων των κατόχων. Η διαθεσιμότητα δεδομένων σε μια συγκεκριμένη χώρα / περιοχή, υποπεριοχή ή πόλη βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων ορίων για αιτήματα κατεύθυνσης ανά ημέρα.
   

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ