Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Μαϊ-2020 00:05

  Στο κλουβί με τις τρελές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  
Του Απόστολου Μάνθου

  Ιδιαίτερα μελανές είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις παρουσιάζοντας τη χώρα ως την πλέον πληγωμένη καθώς θα βρεθεί μπροστά σε μια ύφεση της τάξεως του 9,7%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών ενώ απέχει παρασάγγας από το αρνητικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών (7,9%). Μέσα σε ένα τέτοιο υπό εξέλιξη αρνητικό σκηνικό καλούνται οι ελληνικές τράπεζες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά διοχετεύοντας μέσα στο 2020 περίπου 25 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες μαζί με τις εγγυήσεις και τα προγράμματα του Δημοσίου.

  Έως εδώ καλά τα λέμε, αλλά η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι πώς τα ποσά αυτά θα χορηγηθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις από τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους δεν είναι επιλέξιμες για νέο δανεισμό, κάτι που το επιβεβαιώνουν και τα πιστωτικά ιδρύματα μιας που πολύ δύσκολα περνάνε ακόμα και από το minimum των κριτηρίων σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις. Εάν τώρα αλλάξουν τα κριτήρια η είδηση για τις επιχειρήσεις θα είναι μεν πολύ καλή, καθώς οι τράπεζες θα τις στηρίξουν, αλλά δεν θα είναι διόλου θετική για τους επενδυτές των τραπεζικών μετοχών. Όπως μάλιστα λέει και ένας γνωστός αναλυτής η "ενθάρρυνση" να στηρίξουν πάση θυσία την οικονομία κλείνοντας τα μάτια σε κάποιους πιστωτικούς κανόνες θα είναι σαν να τις πετάνε "στο κλουβί με τις τρελές" καθώς ο κίνδυνος που θα αναλάβουν θα είναι αρκετά αυξημένος. Ήδη, μάλιστα, υπάρχει μια ζοφερή πρόβλεψη για 10 δισ. ευρώ νέα "κόκκινα" δάνεια κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όπου εάν επαληθευθεί θα χρειαστούν νέες προβλέψεις. Επίσης, τόσο τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου των ευρωπαϊκών τραπεζών όσο και η διαγραμματική τους ανάλυση (μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα Charts War) προκαλούν ρίγη στους περισσότερους αναλυτές μιας που οι ελληνικές τράπεζες πολύ εύκολα μπορούν να πάνε από τα ισχνά κέρδη που παρουσίαζαν σε μεγάλες ζημιές με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τιμές τους στο ταμπλό. Πάμε να κάνουμε μια τεχνική ανασκόπηση στις 4 συστημικές για να δούμε προς τα πού βαδίζουμε.

  Ξεκινάμε με το εβδομαδιαίο διάγραμμα της Alpha Bank στο οποίο το πρώτο πράγμα που εντοπίζουμε είναι η συνεχής άρνηση της μετοχής να δοκιμάσει να τμήσει ανοδικά το επίπεδο αντίστασης των 0,75 ευρώ, στοιχείο που δηλώνει ότι η καθοδική διόρθωση που ξεκίνησε από τα 1,80 ευρώ μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί. Επίσης στον σχηματισμό των Gann Square παρουσιάζεται να ξαναμπαίνει μέσα στο 2x1 (κόκκινο) ημικύκλιο όπου είχε καταγράψει και το χαμηλό της στα 0,53 ευρώ. Εάν τώρα στις επόμενες εβδομάδες τολμήσει η τιμή της μετοχής να διαφύγει κάτω από το σύνορο των 0,53 ευρώ θα ανοίξει χώρο για τη καταγραφή τιμών πέριξ του επόμενου ημικυκλίου στα 0,42 με 0,388 ευρώ. Βίαιη αλλαγή σκηνικού με την αρπαγή του χώρου μεταξύ των 0,75 με 0,80 ευρώ.

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα μέχρι στιγμής στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών όχι μόνο δεν έχει πάει να γεμίσει το καθοδικό χάσμα στα 1,64 ευρώ της 9ης Μαρτίου αλλά αρνείται επανειλημμένα να δει και τι γίνεται πάνω από τα 1,35 ευρώ. Και εδώ η τιμή της μετοχής παίζει με τον χρόνο και την επικίνδυνη καμπύλη των Gann Square. Καθοδική διάτρηση του εν λόγω σχηματισμού στα 0,88 με 0,8150 ευρώ θα οδηγήσει τη μετοχή στα ακανθώδη κατηφορικά μονοπάτια προς τα 0,60 ευρώ. Επιτακτική είναι από τους αγοραστές η άμεση φυγή της μετοχής πάνω από τα 1,40 ευρώ με ισχυρό όγκο συναλλαγών.

  πιν

   

  Η Eurobank παρουσιάζει το πιο άσχημο διάγραμμα σε σχέση με τις άλλες τρεις συστημικές καθώς βρίσκεται, τεχνικά πάντα, με το ένα πόδι στο γκρεμό των 0,31 με 0,30 ευρώ. Αρνητική είναι και η μέχρι τώρα συμπεριφορά της πάνω στο επίπεδο αντίστασης των 0,40 ευρώ ενώ μέσα σε αυτή τη πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση που έχει κάνει η μετοχή από τα μέσα του Μάρτη έχει πραγματοποιηθεί ο –ιλιγγιώδης, για το υπάρχον free float– όγκος συναλλαγών των 565 εκατ. τεμαχίων. Εδώ η πιθανή επιβεβαιωμένη καθοδική διάτρηση των 0,30 ευρώ θα δώσει έδαφος για τα 0,22 ευρώ ενώ βάση των Gann το επόμενο ισχυρό σημείο σταθεροποίησης βρίσκεται στα 0,20 με 0,196 ευρώ. Αλλαγή του φοβικού αυτού μετοχικού σεναρίου με τη δραπέτευση άνω των 0,40 με 0,42 ευρώ.

  πιν

   

  Τέλος, η Πειραιώς επειδή σε αυτή την πανδημική πτωτική κίνηση κράτησε αποστάσεις από τα ιστορικά της χαμηλά των 0,55 ευρώ έχει να παρουσιάσει ένα καλύτερο πλάνο αντιμετώπισης μιας πιθανής νέας καθοδικής κυματικής κίνησης χαμηλότερα του 1 ευρώ καθώς υπάρχει ήδη αποτυπωμένος ο χάρτης των διαγραμματικών στηρίξεων. Έτσι, μια πιθανή τμήση με αυξημένο όγκο συναλλαγών της εν λόγω περιοχής θα δώσει πόντους για τη καθοδική προσέγγιση των 0,84 ευρώ. Καταστρατήγηση του αρνητικού σχεδιασμού με την ανοδική λύση των 1,44 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ