Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Μαϊ-2020 00:13

  Για περάστε, για περάστε...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μιας που πιάστηκε ο σβέρκος κοιτώντας  συνεχώς στο πάνω ράφι των μεγάλων εταιρειών θα δώσουμε μια ευκαιρία διαγραμματικής χαλάρωσης κατεβάζοντας το βλέμμα στις ενδιαφέρουσες ευκαιρίες που παρουσιάζει το κάτω ράφι με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Ξεκινάμε με τα Πλαστικά Θράκης που πρόσφατα ανακοίνωσαν για τη χρήση του 2019 κύκλο εργασιών στα  327,8 εκατ. ευρώ έναντι 322,7 εκατ. ευρώ το 2018 (+1,6) και EBITDA στα  30,6 εκατ. ευρώ έναντι  29 εκατ. ευρώ του 2018  παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση της τάξεως του 5,6%. Επίσης με  την επένδυση ύψους 4,5 εκατ. λιρών που αφορά στην αγορά και εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή υλικού meltblown το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή όλων των τύπων υγειονομικών μασκών. Όσον αφορά τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 παρουσιάζονται βελτιωμένα, σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ μέχρι τώρα η πορεία του δεύτερου τριμήνου δεν αντιμετωπίζει σημαντική επίδραση από τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας.

  Διαγραμματικά η μετοχή με το άνοιγμα που έκανε στην παραγωγή μασκών πραγματοποίησε έντονη ανοδική κίνηση από τον πυθμένα πανικού προς την ισχυρή αντίσταση της περιοχής των 1,80 με 2 ευρώ. Για τη συνέχεια το υγιές πραγματοποιηθέν pullback προς το επίπεδο στήριξης δείχνει να έχει τα φόντα για μια νέα ανοδική προσπάθεια επανεκτίμησης των 1,80 ευρώ. Πάτημα στο εν λόγω σημείο θα απλώσει ανοδικά τη μετοχή μέσα στο καθοδικό τριγωνικό σχηματισμό μεταξύ των 2,00 με 2,28 ευρώ. Θετικός είναι και ο ισχυρός όγκος των 1,27 εκατ. μετοχών που έχει πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

  πιν

   

  Η BriQ Properties συναλλάσσεται από τις αρχές του μήνα μεταξύ των 1,845 με 1,54 ευρώ έχοντας ως μέσο όρο τα 1,69 ευρώ. Ο δε όγκος συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 330 χιλ. τεμ. και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται λίγο κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ.  Την ίδια ώρα η εταιρεία έχει διαθέσιμα περί τα 30 εκατ. ευρώ με δυνατότητα άντλησης νέων δανειακών κεφαλαίων και  αξία  χαρτοφυλακίου ακινήτων άνω των  67 εκατ. ευρώ ενώ στις αρχές του Απρίλη έδωσε και μέρισμα 0,039 ευρώ καθαρό. Διαγραμματικά η μετοχή μετά την καθοδική τμήση του πλαγιοσταθεροποιητικού καναλιού στα 2,10 ευρώ έχει περιέλθει σε μια άδικη δυσμένεια οδηγώντας τη προς την ισχυρότατη στήριξη των 1,50 με 1,55 ευρώ. Άκαρπη αποδείχθηκε η  προσπάθεια ανάτασης προς τα 1,85 ευρώ, καθώς την επανέφερε πάνω στη στήριξη του 2017 στα 1,64 ευρώ. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν δικαιολογεί τέτοιες τιμές και τέτοια κεφαλαιοποίηση δίνοντας ως στόχο τιμές πλησίον των 2 ευρώ.

   

  πιν

   

  Ο Κυριακούλης λαμβάνει τιμές λίγο πάνω από το 1 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να παίζει στα 8,3 εκατ. ευρώ. Ο στόλος της εταιρείας απαριθμεί 141 σκάφη αναψυχής κατασκευασμένα από αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού ενώ η εταιρεία συμμετέχει άμεσα και έμμεσα και στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τις μαρίνες των Γουβιών στην Κέρκυρα, της Λευκάδας, της Ζέας, και της Καλαμάτας. Τεχνικά η μετοχή δείχνει να έχει σχηματίσει μια ισχυρή βάση πέριξ του 1 ευρώ μαζεύοντας τις όποιες ρευστοποιήσεις. Η βάση αυτή εάν εμπεδωθεί έως τα τέλη Μαΐου μπορεί να τραβήξει τους αγοραστές προς την πρώτη περιοχή αντίστασης των 1,60 ευρώ αφήνοντας ένα περιθώριο αναρρίχησης έως τα 1,82 ευρώ.

  πιν

   

  Ο Κλουκίνας Λάππας  σε μια πρώτη εκτίμηση του πρώτου διμήνου του 2020 ανακοίνωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ όσον αφορά το πρώτο τετράμηνο του 2020 αναμένει μια υποχώρηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας της τάξεως του 23%. Η  υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας όλων των καταστημάτων λιανικής λόγω του COVID-19 ναι μεν περιόρισε τον τζίρο αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτού ισοσκελίστηκε από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) το οποίο μάλιστα  για το διάστημα 18 Μαρτίου με  22 Απριλίου έχει καταφέρει να διατηρήσει το 48% του τζίρου της αντίστοιχης συγκριτικής περιόδου. Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει τον εφοδιασμό της αλυσίδας για το καλοκαίρι του 2020 και εξυπηρετεί εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της σε προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές.

  Διαγραμματικά η μετοχή μετά την ομαδική συμμετοχή στην τσουλήθρα των αποτιμήσεων λόγω της πανδημίας  έχει εκτιναχτεί από τη στήριξη του 2017 των 0,35 με 0,36 ευρώ στην αντίσταση των 0,52 με 0,50 ευρώ, όπου και είχε αποτυπωθεί ο πυθμένας του 2018. Ανοδική διάτρηση των 0,52 ευρώ θα ανοίξει την αυλαία για τα 0,622 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάζωξη που επιχειρείται μετά τις 17 Μαρτίου όπου και σημείωσε το χαμηλό των 0,352 ευρώ, καθώς για να έρθει η μετοχή από τα 0,73 ευρώ στα χαμηλά χρειάστηκαν  421 χιλ τεμ. ενώ για να ανέβει από τα χαμηλά στα 0,50 έχουν παρθεί  596 χιλ. τεμ.  

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ