Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Απρ-2020 00:05

  Βραχύ μετοχικό πετάρισμα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Την επόμενη μέρα φυγής από το "ξέφτισμα" της ιστορικής πλέον λεζάντας "Μένουμε Σπίτι" προσπαθούν να εντοπίσουν επενδυτικά σε συγκεκριμένες εταιρείες οι βραχυπρόθεσμοι θιασώτες της ανοδικής κίνησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Υπό το πρίσμα έναρξης της μερικής κανονικότητας και όχι της πλήρους υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες μπορεί ναι μεν να  μη βγουν "ατσαλάκωτες" από την όλη κατάσταση του "lockdown” αλλά έχουν τα φόντα να μαζέψουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα καλό ποσοστό των απωλειών, που προκάλεσε η πανδημία. Μερικές από αυτές είναι:

  O ΟΠΑΠ, ο οποίος εν αναμονή του ανοίγματος των πρακτορειών μόνο άπραγος δεν κάθισε, καθώς πρόσφατα κλείδωσε και μια στρατηγική επένδυση ανεβάζοντας τη συμμετοχή του στο 85%  στη Stoiximan. Με την κίνηση αυτή όχι μόνο καρπώνεται τη δυναμική ανάπτυξη της Stoiximan αλλά  ισχυροποιείται και έναντι του σκληρού ανταγωνισμού. Να σημειωθεί ότι το 2019 ο Όμιλος Stoiximan, υπό τη μητρική εταιρεία TCB, σημείωσε έσοδα 245,2 εκατ. ευρώ και κέρδη προ τόκων και φόρων ύψους 36,4 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή αφού πρώτα είδε μέσα στον πανικό τον "χάρο" των 5,40 ευρώ έχει κάνει ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ της τάξεως του +50%, φλερτάροντας πλέον με τη ζώνη αντίστασης των 8 με 8,20 ευρώ. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική λύση των 8,20 ευρώ θα δώσει έδαφος για το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 9,64 ευρώ. Στην αντίθετη όμως περίπτωση που η μετοχή μείνει από ανοδικά καύσιμα θα πρέπει να αναμένουμε μια επιστροφή ενδυνάμωσης γύρω από τη στήριξη των 7,34 με 7,20 ευρώ.

  πιν

   

  Στις 6 του μήνα στο "Θα το στρίψουν το ματσάκι…;" είχαμε παραθέσει στοιχεία για τον Φουρλή, που αποτύπωναν κατά ένα σημείο την υπερβολή των άτακτων  πωλήσεων που είχαν οδηγήσει την τιμή της μετοχής να συναλλάσσεται λίγο πάνω από τα  2,76 ευρώ. Μάλιστα παρά τις γενικές αρνητικές ενδείξεις είχαμε θέσει ως τεχνικό στόχο την ανοδική αρπαγή της περιοχής των 3 με 3,20 ευρώ. Στις τελευταίες  συνεδριάσεις η τιμή της μετοχής λαμβάνει τιμές πέριξ των 3,40 ευρώ δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της για ένα ανοδικό τίναγμα προς τη ζώνη αντίστασης των 3,80 με 4,14 ευρώ.

  πιν

   

  Η REDS η οποία εν μέσω ρευστοποιήσεων πήγε και ακούμπησε τη μακροπρόθεσμη στήριξη των 0,73 ευρώ δείχνει στις τελευταίες συνεδριάσεις να θέλει να γευτεί το όριο του 1 ευρώ. Η δυνατότητα δε να επαναλειτουργήσουν στις επόμενες εβδομάδες τα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ και τα εστιατόρια που βρίσκονται εντός των εκπτωτικών χωριών McArthurGlen και Smart Park στα Σπάτα μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια ανοδική ανάταση προς το επίπεδο του 1,10 με 1,16 ευρώ. Επίσης  άξιο  αναφοράς είναι και το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες οικιστικές επενδύσεις στην Αττική, βρίσκεται προ των πυλών της υλοποίησης. Ο λόγος για το  Cambas Project που  θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 315 στρεμμάτων, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα και θα περιλαμβάνει συγκρότημα με κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών, ξενοδοχείο, χώρους αναψυχής, καταστήματα και πολιτιστικές χρήσεις όπως το μουσείο οινοποιίας ώστε να αναδεικνύεται η ιστορία του χώρου, κ.ά. Η επένδυση κοστολογείται πάνω από 220 εκατομμύρια και αναμένεται να δημιουργήσει 1.600 νέες θέσεις εργασίας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι λίγο πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ ενώ ακούγεται για έντονο ενδιαφέρον από μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία.

  πιν

   

  Τέλος το Πλαίσιο μετά από μια υπερβολική βουτιά από τα υψηλά του έτους των 3,84 ευρώ στο πυθμένα των 1,89 ευρώ (-50%) έχει πάρει την άγουσα με συναλλαγές 228 χιλ. μετοχών, καταστρατηγώντας στην πορεία τις αντιστάσεις των 2,30 και των 2,80 ευρώ. Στην παρούσα φάση γράφει τιμές πάνω στα 3 ευρώ, σημειώνοντας  μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 66 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η V ανοδική κίνηση είναι τόσο δυνατή που λίγο ακόμα εάν ανέβει διαγραμματικό σκαλοπάτι θα φέρει την τιμή της μετοχής στα προ κρίσης επίπεδα των 3,40 ευρώ. Οπότε φυσιολογικά θα πρέπει να αναμένουμε στις επόμενες συνεδριάσεις τη συμπεριφορά της μετοχής σε αυτά τα επίπεδα τιμών καθώς μπορεί να υποβόσκει ένα υγιές pullback προς το επίπεδο στήριξης των 2,80 με 2,60 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ