Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 00:03

  Η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει όμως ο τραπεζικός κλάδος δεν βοηθά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Γιαπράκη

  Πλέον από την φάση της αντιμετώπισης και της επιβολής μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19 έχουμε περάσει στη φάση της σχεδίασης και της επικείμενης εφαρμογής των μέτρων χαλάρωσης της καραντίνας. Η τεχνική εικόνα της αγοράς που τόσο πολύ ταλαιπωρήθηκε από το γεγονός αυτής της επιδημίας δείχνει να αποκτά μια εύθραυστη ισορροπία. 

  Σαφώς προσδιορισμένη τάση στην αγορά δεν υφίσταται παρότι από τις αρχές του μήνα έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια από τους αγοραστές που έφερε μια εξίσου αξιόλογη ανοδική κίνηση από τα χαμηλά. Η ανάλυσή μας περιλαμβάνει τους βασικούς δείκτες της αγοράς, προσεγγίζοντάς τους σε διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα αλλά με υπεραπλουστευμένο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν ασάφειες, και υποθέσεις τύπου αν και εφόσον.

  Μακροπρόθεσμη τάση

  ΓΔ και FTSE25 διατηρούν την τιμή τους υψηλότερα του χαμηλού του 2016 (420 και 1075 μονάδες). Αυτό δηλώνει ότι ακόμη και μετά από την κατάρρευση του διμήνου Φεβ-Μαρ διατηρείται οριακά (με επιφύλαξη) η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς έστω και με πολύ ηπιότερη ανοδική δυναμική προς το παρόν. Ο Απρίλιος δείχνει να κλείνει υψηλότερα από το άνοιγμά του, δίνοντας το πρώτο άσπρο μηνιαίο "κερί" του 2020. Ένα πολύ απλό εργαλείο που επιβεβαιώνει την εγκατάσταση της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης είναι η υπέρβαση του SMA 5 μηνών κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί και αυτό είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί επιφυλάξεις. Ακόμη ένα στοιχείο που δημιουργεί αμφιβολίες είναι ο ΔΤΡ ο οποίος δεν έχει την ίδια τεχνική εικόνα με τους βασικούς δείκτες της αγοράς έχοντας πετύχει νέο χαμηλό και ένα μαύρο "κερί" για τον Απρίλιο μέχρι στιγμής. Ακολουθούν τα μηνιαία διαγράμματα.

   

  πιν

  πιν

  πιν

   

  Μεσοπρόθεσμη τάση 

  Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ΓΔ και FTSE25 έχουν πετύχει την υπέρβαση του SMA 5 εβδομάδων έχοντας σηματοδοτήσει από τις αρχές του μήνα την αντιστροφή της τάσης. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε διόρθωση και απαιτείται η διατήρηση της τιμής τους πάνω από τον SMA5 ώστε να διατηρηθεί και η ανοδική τάση που έχει αναπτυχθεί από το χαμηλό του Μαρτίου. Δυστυχώς και εδώ υπάρχει το μελανό σημείο του ΔΤΡ η τιμή του οποίου δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τον SMA5 αλλά ούτε και να επιστρέψει πάνω από το χαμηλό των 358 μονάδων. Ακολουθούν τα εβδομαδιαία διαγράμματα.

  πιν

   

  πιν

  πιν

   

  Συμπερασματικά και όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση μπορούμε να εικάσουμε ότι η αγορά δείχνει να θέλει να αφήσει πίσω το δραματικό δίμηνο Φεβ-Μαρ και να ανακάμψει με αργά αλλά σταθερά βήματα. Η αβεβαιότητα όμως για την επόμενη ημέρα, ειδικά στον ταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο, δεν αφήνει να εγκατασταθεί μια επιβεβαιωμένη ανοδική τάση και να δημιουργηθεί η αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές ώστε να ενεργοποιηθούν σε περισσότερο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις πάρα στο κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους, παρότι οι τρέχουσες τιμές, σε σχέση με τις μέσες ετήσιες σχεδόν στο σύνολο των μετοχών, μοιάζουν με εξαιρετικές ευκαιρίες.

  Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο οι βασικοί δείκτες της αγοράς παρουσιάζουν αντίστοιχη εικόνα. Ακολουθούν ημερήσια διαγράμματα στα οποία εμφανίζονται και περισσότερα τεχνικά εργαλεία αλλά το κυριότερο τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης της τιμής των δεικτών.

  πιν

   

  Κρατάει την ανοδική προοπτική όσο κρατάει την ανερχόμενη Α. Η πίεση θα αυξηθεί όταν φτάσει στην επόμενη αντίσταση και στον κατερχόμενο SMA50.

   

  πιν

   

  Παρόμοια εικόνα και για τον FTSE25 με τη διαφορά ότι η τιμή του "φλερτάρει" με τη διάσπαση της ανερχόμενης Α (έγινε την Παρασκευή 24/4 χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί). 

  πιν

   

  Δεν είναι ίδια η εικόνα στον ΔΤΡ ο οποίος προσπαθεί να σχηματίσει μια βάση στην περιοχή 300-360 μονάδες πρίν προχωρήσει στην επόμενη αξιόλογη κίνηση (καθοδική ή ανοδική).

  Οι μετοχές

  Όπως είναι φυσικό έχουν αντίστοιχη εικόνα. Αριθμός μη τραπεζικών τίτλων έχει ολοκληρώσει κάποιους σχηματισμούς αντιστροφής δείχνοντας σαφή στοιχεία ανάκαμψης της τιμής τους. Αντίθετα οι τραπεζικοί τίτλοι στο σύνολό τους έχουν τεχνική εικόνα αβεβαιότητας και αναμονής. Ενδεικτικά παρακάτω εμφανίζονται τα διαγράμματα κάποιων μετοχών. 

  Μη τραπεζικοί τίτλοι

   

  πιν

  Η μετοχή ολοκλήρωσε έναν ιδιόμορφο σχηματισμό διπλού πυθμένα. Αν κρατηθεί πάνω από τα 2,05€ μπορεί στη συνέχεια να δοκιμάσει μια κίνηση προς τα 2,60€. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σχετικά περιορισμένες δεδομένης της σημαντικής αντίστασης στα 2,45€ αλλά και του κατερχόμενου SMA50.

   

  πιν

  Ολοκλήρωσε έναν σχηματισμό διπλού πυθμένα με στόχο στο 1,27€. Για να τον πετύχει θα πρέπει να υπερβεί σημαντικά εμπόδια  όπως η αντίσταση 1,00-1,05€ και ο SMA50. Η εβδομάδα που έρχεται θα είναι κρίσιμη ως προς τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου.

   

  πιν

  Η μετοχή έχει οικοδομήσει έναν αντιστρεπτικό σχηματισμό ανάποδου ΩΚΩ. Η υπέρβαση των 5,65€ θέτει ως δύσκολο αλλά εφικτό στόχο την επόμενη αντίσταση στα 6,65€. Μοναδικό αλλά σημαντικό εμπόδιο ο SMA50.

   

  πιν

  Η μετοχή επέδειξε εξαιρετική ανοδική δυναμική και αφού ξεπέρασε ανοδικά SMA200 και SMA50 πέτυχε και την επιβεβαίωση της στήριξης στα 7,87€ επιστρέφοντας σε περιοχές τιμών που βρισκόταν προ κρίσης κορονοϊού.

  Τραπεζικοί τίτλοι

   

  πιν

  Σε οριζόντια κίνηση σχηματισμού βάσης στην περιοχή 1,00-1,30€ προκειμένου να συγκεντρωθούν δυνάμεις για την επόμενη κίνηση (ανοδική ή καθοδική). Η ύπαρξη χαμηλότερα της στήριξης στα 0,81-0,90€ δίνει κάποιο περιθώριο ασφαλείας σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης υποχώρησης κάτω από τη βάση.

   

  πιν

  Σε οριζόντια κίνηση σχηματισμού βάσης στην περιοχή 1,10-1,40€ προκειμένου να συγκεντρωθούν δυνάμεις για την επόμενη κίνηση (ανοδική ή καθοδική). Η ύπαρξη χαμηλότερα της στήριξης στα 0,92€ δίνει κάποιο περιθώριο ασφαλείας σε περίπτωση βραχυπρόθεσμης υποχώρησης κάτω από τη βάση.

  *Ο κ. Γιάννης Γιαπράκης είναι Certified Portfolio Manager της VitalFinance. Η παρούσα ανάλυση είναι προϊόν της ομάδας αναλυτών της www.vitalfinance.gr και www.vifita.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ