Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Απρ-2020 00:05

  "Άντεξα, κομμάτια κι όνειρα μάζεψα"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Δε ξέρω πώς αλλά όταν βλέπω εν μέσω της πανδημίας COVID-19 τη διαγραμματική "ακτινογραφία" συγκεκριμένων εταιρειών στροβιλίζεται απρόσκλητα στο μυαλό μου το τραγούδι του Σάκη αναγνωρίζοντας τις αξιέπαινες οικονομικές αντοχές που επιδεικνύουν σε αυτό το πρωτόγνωρο παγκόσμιο φαινόμενο. Ξεχωρίζουν τέσσερις εταιρείες τηλεπικοινωνίας και πληροφορικής που βρίσκονται με το κλειδί στο χέρι στο κατώφλι της αναπτυξιακής πύλης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

  Όμιλος ΟΤΕ

  Ξεκινάμε με την επιφανής δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ότι σε τέτοιες περιόδους "δεν επιβιώνει πάντα ο πιο δυνατός αλλά αυτός που αγκαλιάζει την αλλαγή και προσαρμόζεται". Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος συνεχίζει το επιχειρησιακό του σχέδιο, με επενδύσεις για την επόμενη τετραετία της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, προσφέροντας ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στην σταθερή και κινητή (οπτικές ίνες, 5G). Αν και αναμένεται μείωση εσόδων, από το roaming λόγω των επιπτώσεων στον τουρισμό, από την επίπτωση στα έργα ICT και την ελάττωση της χρήσης της κινητής για φωνή και δεδομένα, ο ΟΤΕ έχει προετοιμάσει δραστικές κινήσεις για τη μείωση των εξόδων του. Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται στο weekly chart να πατάει πάνω στη βάση των 10,80 με 11 ευρώ δημιουργώντας το κατάλληλο υπόβαθρο για μια ανοδική συνέχεια προς την πολύ σημαντική ζώνη αντίστασης των 12,80 με 13 ευρώ. Περιοχή όπου κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες θα δυσκολέψει αρκετά τους αγοραστές που θα επιδιώξουν την ανοδική της διάσπαση για να κινηθούν προς τα υψηλά του 2019 στα 14,50 ευρώ.

  πιν

   

  Quest Holdings

  Η Quest Holdings και η θυγατέρα της Uni Systems, όπου σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης η πανδημία δεν έχει ανατρέψει την προϋπάρχουσα αναπτυξιακή πολιτική. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, αναφέρει ότι οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία ναι μεν αναμένεται να επιβαρύνει συνολικά την οικονομία, οπότε είναι πιθανό να χρειαστεί να αναθεωρηθούν κάποιες από τις προσδοκίες ανάπτυξής μας αλλά η ζήτηση ως προς τις λύσεις cloud, Internet of Things, Artificial Intelligence και Augmented Reality, blockchain, edge computing, 5G, Big Data και Analytics δεν πρόκειται να ανακοπεί. Τεχνικά η μετοχή της Quest Holdings έχει βρεθεί εκτός του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του 2016 αποτυπώνοντας όμως ένα ισχυρό επίπεδο στήριξης στα 5,70 ευρώ. Από τη βάση αυτή επιχειρεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να αποσπάσει από τους Bears την περιοχή των 7,56 ευρώ για να μπορέσει να συνεχίσει την ανοδική της κίνηση προς το επίπεδο αντίστασης της κάτω πλευράς του καναλιού στα 8,30 ευρώ.

  πιν

   

  Profile Software

  Το "άτι" των μεσαίων εισηγμένων επιχειρήσεων, η Profile Software, μετά από μια έντονα ανηφορική κούρσα από τις αρχές του 2017 έχει σταθεί τις τελευταίες εβδομάδες για να αφουγκραστεί τις εξελίξεις σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας προσαρμόζοντας όμως γρήγορα στον τρόπο λειτουργίας της εργαλεία remote access και teleconferencing, ώστε να συνεχίζεται αδιάκοπα τόσο η υποστήριξη των πελατών της όσο και το πλάνο έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η εταιρεία σύμφωνα με τον Group CFO & COO, Ευάγγελο Αγγελίδη, έχει σημαντικά εφόδια, που θα της επιτρέψουν να περάσει αναίμακτα το πανδημικό σκόπελο θέτοντάς την έτσι σε πλήρη ετοιμότητα δυναμικής επανόδου στις αγορές. Εφόδια, όπως το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο πελατών και προϊόντων, το υψηλό ποσοστό επαναλαμβανόμενων εσόδων, τα ισχυρά καθαρά ταμειακά διαθέσιμα που επιτρέπουν την αδιάλειπτη υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου και η προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων, όπως, για παράδειγμα, η Electronic Forex που επιτρέπει στους πελάτες των τραπεζών να επικοινωνούν remotely με τα dealing rooms και να δίνουν εντολές, η Trading Order Management για τους πελάτες των Επενδυτικών οργανισμών, τα εργαλεία Robo Advisory/AI για παροχή συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών δίχως φυσική παρουσία, και η νέας γενιάς Full Functional Clients Portal λύση για τους πελάτες των τραπεζών. Διαγραμματικά η μετοχή μετά από ένα βίαιο κατέβασμα αποφόρτισης των πωλήσεων πανικού προς το επίπεδο των 2,12 ευρώ (!) επανήλθε με σταθερά βήματα πάνω από την περιοχή στήριξης των 3,16 ευρώ δηλώνοντας ιδιαίτερη αντοχή στο υπερβάλλων τοξικό κλίμα. Δημιουργία βάσης μεταξύ των 2,95 με 3,16 ευρώ μπορεί να ωθήσει τη μετοχή σε μια νέα αναμέτρηση με τα 4 ευρώ.

  πιν

   

  Space Hellas

  Τέλος η Space Hellas, όπου αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους και δυναμικά προσαρμόσιμους Systems Integrators στο χώρο του ICT έχει ως και ισχυρή δικλίδα ασφαλείας το σημαντικό ποσό ανεκτέλεστου έργων, ενώ συγχρόνως διαθέτει και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 4,9 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή μετά από το επιβεβλημένο πτωτικό τίναγμα πανικού προς τα 3,10 ευρώ ξαναγυρνάει στις τελευταίες συνεδριάσεις στα γνωστά διαγραμματικά λημέρια άνω των 4,20 με 4,40 ευρώ. Περιοχή όπου την είχε ως πεδίο εφόρμησης των αγοραστών από τις αρχές του 2018. Εάν τώρα δηλώσει δύναμη διακράτησης του εν λόγω επιπέδου τότε μπορεί να ανοιχτεί τεχνική συζήτηση για τα 5 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ