Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Απρ-2020 00:26

  Τράπεζες δίχως... βεβαίωση μετακίνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Ως άλλη "Δαμόκλειος σπάθη" επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των τραπεζών το νούμερο της ύφεσης που θα γράψει η χώρα για το "καμένο" λόγω COVID-19 οικονομικό έτος του 2020. Η ποσοστιαία πρόβλεψη θυμίζει λίγο από δημοπρασία με τη χαμηλότερη τιμή να ξεκινάει από το 4% υπό τη βασική προϋπόθεση  το lockdown να λήξει μέσα στον Μάιο έχοντας έτσι μία γρήγορη επιστροφή στην οικονομική καθημερινότητα, να συνεχίζει στο 7,5%, να χτυπάει το ΔΝΤ με ένα 10% και να έρχεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ να παίρνει το "έργο" στο 15%. Τα χτυπήματα βέβαια αυτά εξιτάρουν τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης μετατρέποντάς τα σε βούτυρο στο ψωμί τους για τις επόμενες κινήσεις τους. Μια πρώτη αίσθηση για το τι μέλει γενέσθαι θα μας έρθει πολύ σύντομα τόσο από τον οίκο S&P όσο και από τον καναδικό DBRS με το καλό σενάριο να  υποβαθμίζουν σε σταθερές από  θετικές τις προοπτικές της χώρας,  διατηρώντας ωστόσο τον βαθμό πιστωτικής αξίας στο BB- και ΒΒ (low) αντίστοιχα. Ίσως αυτή να είναι η αλυσίδα που δεν αφήνει τις τράπεζες να γιορτάσουν έστω και βραχυχρόνια το επερχόμενο σταδιακό "Βγαίνω από το σπίτι" με τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων παρά το χθεσινό σκίρτημα να ξεκινούν από το -11,8% της Εθνικής και να φτάνουν έως και το -18,12% της Eurobank. Η δε διαγραμματική συμπεριφορά δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ενθουσιασμού καθώς εκτός από την Εθνική Τράπεζα που προσπαθεί να ξεφύγει από το κοπάδι οι άλλες τρεις βρίσκονται μια ανάσα από τα χαμηλά των 470 μονάδων Γενικού Δείκτη.

  Αναλυτικότερα η Alpha Bank δείχνει στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών να απειλεί πιο πολύ την περιοχή στήριξης των 0,60 ευρώ παρά τη βραχυχρόνια αντίσταση των 0,68 με 0,70 ευρώ. Συνένοχοι στην αρνητική αίσθηση είναι σχεδόν όλοι οι τεχνικοί δείκτες και ταλαντωτές. Εάν η εικόνα παραμείνει έτσι σε κάποια στιγμή θα εξελιχθεί με κατέβασμα προς τη στήριξη των 0,53 ευρώ. Αλλαγή σκέψης μόνο με την αρπαγή με σημαντικό όγκο συναλλαγών των 0,70 με 0,75 ευρώ.

  πιν

   

  Η  Eurobank ακούμπησε στην αρχή της εβδομάδας την επικίνδυνη στήριξη των 0,33 ευρώ κάνοντας μια ασθενή μέχρι χθες ανάταση προς τα 0,36 ευρώ. Και εδώ εάν στις επόμενες συνεδριάσεις δεν καταστρατηγηθεί ανοδικά το επίπεδο των 0,39 με 0,405 ευρώ τα πράγματα θα πάρουν άσχημη τροπή με τη μετοχή να γράφει πιθανότατα τιμές κάτω και από το ορόσημο των 0,30 ευρώ. Μάλιστα για να αλλάξει δυναμικά η ρότα των ταλαντωτών θα πρέπει η μετοχή να περάσει δίχως επιστροφή πάνω από τα 0,42 ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει όγκο άνω των 20 εκατ. τεμαχίων.

  πιν

   

  Η Εθνική Τράπεζα ναι μεν έχει το καλύτερο θετικό βραχυχρόνιο διαγραμματικό μοτίβο αλλά και εδώ η μετοχή θα πρέπει να σφίξει τα δόντια και να περάσει πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 1,30 με 1,36 ευρώ για να μπορέσουμε να αποφανθούμε ότι όντως έχει τα φόντα να πάει μια ανοδική βόλτα με τη κατάλληλη φυσικά βεβαίωση μετακίνησης προς τα 1,64 ευρώ.  Ειδάλλως το όριο του 1 ευρώ δε θα μπορεί για πολύ ακόμα να δέχεται τις ρευστοποιήσεις.

  πιν

   

  Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να μην ενδώσει στο καθοδικό φλερτ με την περιοχή στήριξης των 1,10 ευρώ που θα οδηγήσει πάνω στο επόμενο επίπεδο στήριξης των 0,92 ευρώ. Ζητούμενο και εδώ είναι η άμεση ανοδική φυγή πάνω από τα 1,32 ευρώ για να ανοίξει ο δρόμος για την περιοχή της διπλής τοπικής κορύφωσης των 1,40 με 1,42 ευρώ. Οι δε τεχνικοί ταλαντωτές εμφανίζονται να θέλουν να συρθούν προς το αγοραστικό πλήκτρο εντολής αδυνατώντας όμως  να το πατήσουν.     

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΗΜ: Το κείμενο συντάχθηκε πριν ανακοινωθεί η αιφνιδιαστική υποβάθμιση από την Fitch. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ