Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Απρ-2020 00:05

  "Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο" - Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, δίνοντας έτσι μια πρώτη αίσθηση των επιπτώσεων της κρίσης. Ανάμεσα στις εταιρίες που ανακοίνωσαν ήταν και η JPMorgan όπου ανακοίνωσε κέρδη 0,78 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,65 δολάρια μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι συρρίκνωση 70,6%.

  Στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα και συμμετείχε ο CEO και πρόεδρος της τράπεζας James Dimon αναφέρθηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες σκέψεις οι οποίες θα μπορούσαν να μας δώσουν μία εικόνα παραπάνω από μία απλή υποχώρηση των κερδών.

  Οι προβλέψεις είναι προκυκλικές και τις πιο πολλές φορές λάθος

  Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε λίγο πριν ξεσπάσει ο COVID-19 ήταν το γεγονός ότι η τράπεζα σημείωσε ρεκόρ τριμήνου στην έκδοση ομολογιακών δανείων υψηλής διαβάθμισης. Οι προβλέψεις που πήρε η τράπεζα ήταν 1,66 δολάρια ανά μετοχή ενώ επιπλέον 0,25 δολάρια ανά μετοχή ήταν για διαγραφές από διάφορα προϊόντα. Από τις συνολικές προβλέψεις 6,8 δισ. δολ. λόγω της παρούσας κρίσης, 3,8 δισ. δολ. ήταν για κάρτες και 2,4 δισ. δολ. για δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές προβλέψεις της τράπεζας προ COVID-19 (31/12/19) ήταν 18,6 δισ. δολ. Οι εκτιμώμενες προβλέψεις για το β’ τρίμηνο θα είναι μεγαλύτερες σύμφωνα με τη διοίκηση της JPMorgan. Παράλληλα, ο CEO της τράπεζας ανέφερε ότι oι προβλέψεις είναι προκυκλικές και τις πιο πολλές φορές λάθος.

  Σε ό,τι αφορά τα πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ειπώθηκε ότι πρέπει πραγματικά να μάθουμε πολλά για τον τελικό αντίκτυπο αυτών των προγραμμάτων, διότι είναι πρωτοφανή και θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο. Χρειαζόμαστε όμως λίγο χρόνο για να δούμε πώς θα επηρεάσουν την οικονομία. Αυτό που δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί με σχετική ακρίβεια είναι η επίπτωση στην απασχόληση καθώς αποτελεί τον βασικό παράγοντα για το πόσο θα ανακάμψει η οικονομία μετά τη βύθιση του β’ τριμήνου. Υπενθυμίζω ότι τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα (26 Μαρτίου – 16 Απριλίου) προσέγγισαν τα 22 εκατομμύρια (υψηλότερα όλων των εποχών - από το 1967 όπου ξεκίνησε η μέτρηση). Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση (δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο) επιβεβαιώθηκε και προχθές με την αρνητική τιμή (- 40 δολ ανά βαρέλι) που έλαβε το προθεσμιακό συμβόλαιο του πετρελαίου όπου ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!!

  Αξίζει  να σημειώσουμε, ότι τα στοιχεία α’ τριμήνου ουσιαστικά έχουν επιβαρυνθεί κυρίως από τις προβλέψεις για μελλοντικές ζημιές και όχι από την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας καθώς αυτό έχει συμπεριληφθεί μόλις στο 1/6 του συνολικού τριμήνου.

  Ισχυρή βύθιση της οικονομίας στο β’ τρίμηνο 

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, γίνεται σαφές ότι οι εκτιμήσεις επιμένουν στην καταβαράθρωση των κερδών στο β’ τρίμηνο ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν διαφαίνεται οι απώλειες του α’ εξαμήνου να μπορούν να κερδηθούν μέσα στο β’ εξάμηνο, αλλά μέσα στο 2021. Η ολική επαναφορά της οικονομίας αναμένεται το 2021 καθώς άγνωστες παραμένουν τόσο η επίδραση των πακέτων στήριξης στις οικονομίες αλλά και η επίπτωση της κρίσης στους διαφόρους κλάδους της οικονομίας, αφού παραδοσιακά, μετά από κάθε μεγάλη αναταραχή στην οικονομία κάποιοι κλάδοι αναμορφώνονται πλήρως, με τους αδύναμους στον κλάδο να πέφτουν στο "καναβάτσο" και τους ισχυρούς να βγαίνουν ενισχυμένοι. Φυσικά να μην ξεχνάμε, ότι βασική προϋπόθεση των παραπάνω, είναι ότι δεν θα έχουμε δεύτερο κύμα απαγόρευσης κυκλοφορίας το φθινόπωρο και νέα κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας.

  Υποχώρηση των εκτιμώμενων κερδών 14,5% για το α’ τρίμηνο

  Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα του συνόλου των εταιριών του S&P, είχαμε επισημάνει ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του α’ τριμήνου των αμερικανικών εταιριών θα βαίνουν χειρότερες κάθε εβδομάδα που περνάει ενώ θα έχουν περισσότερα πραγματικά στοιχεία και λιγότερες εκτιμήσεις. Πράγματι την εβδομάδα που έληξε την Παρασκευή (17/4) οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για -14,5% έναντι -7,2% πριν από δύο εβδομάδες με το ρεκόρ ακόμη να κρατεί από την κρίση των ενυπόθηκων δανείων με -15,7% στο γ’ τρίμηνο του 2008. 

  pin

   

  Ολοκληρώνοντας ο CEO της JPMorgan ανάμεσα σε άλλα ανέφερε "ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, αφορά την ανάκαμψη που θα έρθει, & ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ, ώστε να μπορούμε να το χειριστούμε". 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ