Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 00:05

  Κατασκευούλες...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι πληγείσες κατασκευαστικές μπαίνουν στα σχέδια της κυβέρνησης καθώς όπως δήλωσε και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής  "πρέπει να κάνουμε αυτό που επιτυχώς κάνουν και άλλες χώρες, δηλαδή να ρίξουμε χρήματα εκεί που ο πολλαπλασιαστής για την οικονομία είναι πολύ ισχυρός όπως είναι τα μεγάλα έργα υποδομών". Μάλιστα η κατάσταση παίρνει ιδιαίτερη επιτάχυνση μετά και τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου παραγωγής των δημόσιων έργων, με στόχο το "σπρώξιμο" των διαγωνισμών κάτι που άλλωστε συζητήθηκε και στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων της χώρας.  Το στοιχείο αυτό, εάν όντως πραγματοποιηθεί κατά γράμμα, θα ξεδιψάσει σημαντικά τον κατασκευαστικό κλάδο, φέρνοντάς τον και πάλι σε περίοπτη θέση στα τερματικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Καλό είναι λοιπόν να δούμε διαγραμματικά το έδαφος στο οποίο κινούνται κάποιες εταιρείες του κλάδου για να γνωρίζουμε πού βαδίζουμε.

  Ξεκινάω με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα πήρε ως ανάδοχος σε συνεργασία με τη SIEMENS το έργο  για τους Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής της "Αριάδνη Interconnection", θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ. Το έργο είναι αξίας 370 εκατ. ευρώ, με  τα 358,6 εκατ. ευρώ να αφορούν την κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής και τα 11,4 εκατ. ευρώ τη συντήρησή τους, ενώ η διάρκεια υλοποίησης είναι 36 μηνών. Τεχνικά η μετοχή έχει κάνει ένα ισχυρό ριμπάουντ από τα χαμηλά των 3,70 ευρώ, προσεγγίζοντας και πάλι τα 5,70 ευρώ, όπου ήταν και το εφαλτήριο της κίνησης προς τα 9 ευρώ του περασμένου Ιουλίου. Η τιμή της μετοχής θα πρέπει να αποδείξει στις επόμενες συνεδριάσεις ότι μπορεί να πατήσει πάνω στα 5,70 ευρώ και να κινηθεί προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 6,90 με 7,10 ευρώ, κάτω πλευρά του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του 2016. Στην αντίθετη περίπτωση που αποδειχθεί η βάση σαθρή θα πρέπει να αναμένουμε ένα pullback προς τη περιοχή στήριξης των 4,80 με 4,50 ευρώ. Να επισημάνουμε ότι στη μετοχή έχουν μπει πλέον οι ισχυρές πλάτες της  Reggeborgh  Invest με 30.256%. Το επενδυτικό όχημα της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει τη VolkerWessels, έναν από τους  ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης.

  πιν

   

  Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο οποίος πρόσφατα "ξεκλείδωσε" την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου με τη σύμβαση, που θα προβλέπει την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για τα επόμενα 40 χρόνια, ενώ συνεχίζει τις κονταρομαχίες για τον διαγωνισμό της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό προϋπολογισμού 1,8 δισ.  ευρώ.  Διαγραμματικά η μετοχή μετά το απότομο φρενάρισμα στον τοίχο στήριξης των 0,55 με 0,51 ευρώ έχει πραγματοποιήσει μια ανοδική ανάταση λίγο κάτω από την  τμημένη μακροπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης "W” στα 1,03 ευρώ. Το καλύτερο με πιθανότητες εκπλήρωσης σενάριο για τους Bulls θα ήταν να πάει η τιμή της μετοχής να χτυπήσει την πόρτα της εν λόγω γραμμής στα 1,15 με 1,18 ευρώ. Σενάριο το οποίο εάν επισφραγιστεί και με τον κατάλληλο απελευθερωτικό όγκο συναλλαγών θα επαναφέρει τη μετοχή στα ανοδικά διαγραμματικά νερά. Ειδάλλως μια έντονη αδυναμία στις επόμενες συνεδριάσεις να λάβει τιμές πάνω από το όριο του 1 ευρώ θα την επανέφερε στις αγκάλες της ζώνης των 0,80 με 0,74 ευρώ.

  πιν

   

  Ο ΑΒΑΞ είναι ο έτερος Καππαδόκης στη διαμάχη για τη γραμμή 4 του Μετρό σε κοινοπραξία με τη Ghella και την Alstom. Ένα έργο που η κυβέρνηση το έχει βάλει "αμέτι-μουχαμέτι" στο επόμενο χρονικό διάστημα να το "ξεκολλήσει". Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών αυτό που βγάζει μάτια είναι η V επιστροφή της τάξεως του +103%  από τα χαμηλά του πανικού των ρευστοποιήσεων στα 0,22 ευρώ. Τώρα η μετοχή στα 0,45 ευρώ έχει πάρει αγοραστική εντολή από αρκετούς τεχνικούς δείκτες αλλά θα πρέπει πρώτα να το επιβεβαιώσει, δηλώνοντας σθεναρή στήριξη σε ένα υγιές πισωγύρισμα προς τα 0,40 με 0,39 ευρώ. Ειδάλλως θα πρέπει να βρει δυνάμεις για να περάσει με ασφάλεια πάνω από την ισχυρή αντίσταση των 0,4650 ευρώ.

  πιν

   

  Τέλος η Ολυμπιακή Τεχνική η οποία ναι μεν δεν έχει πλέον και τόσο κατασκευαστικό έργο αλλά το καθαρό ταμείο των 115 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει  μετά και το μοίρασμα της προσφοράς των 205 εκατ. ευρώ από τη Belterra Investments Ltd θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς επενδύσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας ή ένα κομμάτι να διατεθεί στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Η κεφαλαιοποίηση της μετοχής βρίσκεται στα 70,6 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής να μην μπορεί να πάρει ανοδικά τα 2 ευρώ παρά την τελευταία γρήγορη προσπάθεια. Όσο η μετοχή αναπνέει πάνω από τη βάση των αγοραστών στα 1,64 με 1,55 ευρώ τόσο θα θελήσει να αρπάξει την περιοχή των 2 ευρώ και να κινηθεί στο γνωστό επίπεδο αντίστασης των 2,40 με 2,60 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021