Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Απρ-2020 08:00

  Ο Μήτσος ο Λαναροφάγος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Εδώ και μέρες ένας "παράξενος" τύπος, προσυπογράφοντας στο e-mail μου ως "Back to the Future", ο Jim από το Κονέκτικατ (;), ζητούσε εναγωνίως να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου. Βέβαια, στην αρχή, επειδή έχω "λουστεί" αρκετά τέτοια πειράγματα από φίλους, δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία. Όταν όμως ο τύπος επέμενε με το ίδιο λογότυπο, αποφάσισα να ενδώσω και να έρθω σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο Jim δεν ήταν παρά ο Μήτσος ο Λαναροφάγος, που την περίοδο 1998 με 2000 τον είχα VIP πελάτη, μιας που έκοβε πάνω από 10 πινακίδια την ημέρα. Το παρατσούκλι γιατί, πρώτον, έπαιζε μόνο τα λαναρόχαρτα, καθώς διατεινόταν ότι ήταν κολλητάρι του sir Thomas (Θ. Λαναράς) από την εποχή που ο πατέρας του ο Χριστόδουλος του παρέδωσε τα ηνία των Κλωστηρίων Ναούσης και, δεύτερον, γιατί, όταν έπαιρνε τηλέφωνο για να αγοράσει, χρησιμοποιούσε πάντα τη λέξη "φά’ τα", αντί για "πάρε" ή "αγόρασε". Τέλος πάντων, έπειτα από ώρα κουβέντας μού εξήγησε ότι είχε κάνει "τα κουμάντα" του στην Αμερική και είχε αποφασίσει, τώρα που οι τιμές έχουν "σπάσει", να ρίξει ένας μέρος του κεφαλαίου του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο για να προσποριστεί σημαντικά κέρδη στην επόμενη πενταετία.

  Ώπα, λέω..., με τέτοιο επενδυτικό βιογραφικό θα ζήσουμε πιένες με τα μικρά χαρτάκια.

  Αμ δε, όμως, ο Μήτσος είχε όντως γίνει Jim και ήρθε καλά "δασκαλεμένος", καθώς είχε στο μυαλό του μόνο 4 τίτλους από δύο τελείως διαφορετικούς κλάδους. Τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τη Motor Oil και τα ΕΛΠΕ. Το "φά’ τα", όμως, από τον πωλητή έμεινε αναλλοίωτο.

  Ας κάνουμε, λοιπόν, μια διαγραμματική περιήγηση στο "Back to the Future" του Jim ξεκινώντας με τον ΟΛΠ, που στον πανικό του COVID-19 έχει απολέσει έως και -48% από τα υψηλά του 2020, βρίσκοντας πάνω στη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης του 2012, στα 12,96 ευρώ. Στα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2019 παρουσίασε καθαρό αποτέλεσμα βελτιωμένο κατά 27%, στα 35,4 εκατ. ευρώ, έναντι 27,9 εκατ. ευρώ της χρήσης 2018, ενώ σημείωσε και σημαντική αύξηση 32% στα διαθέσιμα, που ανήλθαν σε 106,7 εκατ. ευρώ, έναντι 80,9 εκατ. ευρώ το 2018. Επίσης, το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,5388 ευρώ, από 0,424 ευρώ το 2018. Διαγραμματικά, η μετοχή έχει επανέλθει πάνω από τη βάση των 15,50 ευρώ, προσπαθώντας να διατρήσει ανοδικά την αντίσταση των 17,54 ευρώ. Επιβεβαιωμένο ανοδικό πέρασμα θα ανοίξει διάπλατα για τα 20 ευρώ.

  πιν


  Ο ΟΛΘ όχι μόνο βρίσκεται στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επέκταση του έκτου προβλήτα, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ, αλλά συνεχίζει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Σωτήρη Θεοφάνη, απρόσκοπτα την τροφοδοσία των γειτονικών της Ελλάδας χωρών, μέσω των πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ, παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις μεταφορές, η συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, αν και αναμένεται μεγαλύτερη πτώση. Τεχνικά, η μετοχή ήρθε σε καθολική ρήξη του μακροπρόθεσμου ανοδικού σχηματισμού Cup with Handle, χάνοντας έως και -42% από τα υψηλά του 2020. Το σημείο εκείνο που θα εγείρει την προσοχή μας είναι η αρπαγή ή μη της περιοχής των 23,14 ευρώ, καθώς θα στρώσει τον δρόμο για τα 28,20 ευρώ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το επίπεδο που εκτείνεται μεταξύ των 18,80 με 16,70 ευρώ πολύ δύσκολα θα διατρηθεί καθοδικά.

  πιν


  Η Motor Oil ναι μεν δέχεται έμμεση επίπτωση λόγω της μειωμένης ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές όπου εξάγει, αλλά διαθέτει ισχυρό ισολογισμό, με υψηλά ταμειακά διαθέσιμα 700 εκατ. ευρώ και χαμηλό καθαρό δανεισμό και σημαντικού ύψους αχρησιμοποίητα όρια πίστωσης. Διαγραμματικά, η μετοχή είχε αρχίσει από νωρίτερα, και κυρίως μετά την καταστρατήγηση της γραμμής στήριξης "Q", να χάνει έδαφος, με τις συνεδριάσεις του περασμένου Μαρτίου να αποδεικνύονται αρκετά επώδυνες, οδηγώντας τη να χάνει έως και -59% (!) από τα υψηλά του 2020, βρίσκοντας μάλιστα πάνω στη στήριξη του 2015, στα 8,60 ευρώ. Στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν ναι μεν πήρε την άγουσα μετά τον σχηματισμό βάσης στα 10,65 ευρώ, αλλά έμεινε από καύσιμα πέριξ της αντίστασης των 14,40 ευρώ. Η κίνηση αυτή είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα pullback προς τα 12 ευρώ.

  πιν


  Τέλος, τα Ελληνικά Πετρέλαια, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και παρά το επιτυχές επιτόκιο 2% που άδραξαν στο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ, έχασαν αβάδιστα από τον COVID-19 ένα -50% από τα υψηλά του 2020. Τώρα, όσο η μετοχή κρατάει τη στήριξη των 5,30 ευρώ, τόσο θα πραγματοποιεί διερευνητικές κινήσεις πάνω στην αντίσταση των 6,60 ευρώ. Ανοδική διάσπασή της θα σπρώξει σταδιακά τη μετοχή προς το κατώφλι των 8 ευρώ. 

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  *Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ