Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Απρ-2020 00:05

  Πόσο μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να "αναρριχηθεί στο τείχος της ανησυχίας";

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει απώλειες 35,4% από την αρχή του έτους και 37,4% από τα υψηλά που σημείωσε στις 24 Ιανουαρίου 2020. Βασική αιτία αποτελεί η απαγόρευση κυκλοφορίας για τη μη εξάπλωση του COVID-19, με τις περισσότερες χώρες του βόρειου ημισφαιρίου να βρίσκονται ακόμη σε ένα τέτοιο καθεστώς.

  Οι τρεις περίοδοι μίας πτωτικής κίνησης

  Μία υποχώρηση της αγοράς που οφείλεται σε ύφεση της οικονομίας θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις περιόδους. Στην πρώτη φάση (περίοδος αβεβαιότητας) έρχεται η απότομη πτώση της αγοράς όπου κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της επίπτωσης στην οικονομία. Στη δεύτερη φάση (περίοδος αναζήτησης) όπου η αγορά αντιδρά στην απότομη πτώση, κερδίζοντας ένα κομμάτι της υποχώρησης (στατιστικά στις περισσότερες περιπτώσεις ανέρχεται από 23,6% - 61,8%) καθώς πολλοί επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες από το αρχικό ξεπούλημα. Και τέλος η τρίτη φάση (Capitulation – Παράδοση άνευ όρων) όπου έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα σημάδια της ύφεσης στην οικονομία και να επιστρέφει ο φόβος για το κατά πόσο οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ολόκληρο το μέγεθος της ύφεσης στις τιμές των μετοχών ή όχι. Η τρίτη αυτή φάση είναι και η πιο επώδυνη καθώς οι αγορές κινούνται με αργούς ρυθμούς, μειωμένη μεταβλητότητα και συνήθως χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, οδηγώντας την αγορά είτε περί των προηγούμενων χαμηλών είτε σε νέα χαμηλά. 

  Η πλειοψηφία των εμπλεκομένων της αγοράς συμφωνούν ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση όπου επενδυτές ψάχνουν για μετοχές με ισχυρό ισολογισμό και οι οποίες βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλήσεων είτε από επενδυτές που θέλησαν να μειώσουν το μετοχικό ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό τους είτε γιατί βρέθηκαν μοχλευμένοι με αποτέλεσμα την υποχρεωτική ρευστοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου τους.

  Υποαπόδοση του ΧΑ έναντι των διεθνών αγορών

  Σε αυτή τη φάση (δεύτερη) οι μεγαλύτερες - πιο ώριμες αγορές αντιδρούν καλύτερα με αποτέλεσμα οι κινήσεις να είναι ισχυρότερες. Ειδικότερα, ο S&P 500 κάλυψε το 52,2% της πτώσης από τα υψηλά των 3.393,5 μονάδων ενώ ο ΓΔ του ΧΑ κάλυψε μόλις το 33% της συνολικής υποχώρησης. Το ETF με αρχικά EEM (MSCI Emerging Markets ETF σε USD) αποτελεί τον καλύτερο δείκτη για τις αναδυόμενες αγορές, έχει καλύψει το 37,2% ολόκληρης της πτωτικής κίνησης αφού βέβαια είχε απωλέσει και το μικρότερο ποσοστό κυρίως λόγω της μεγάλης στάθμισης που έχει η Κίνα σε αυτό. 

  Climbing the wall of worry

  Οι ενδοιασμοί μου για το το αν θα υπάρξει τρίτη φάση στο άμεσο μέλλον βασίζονται στο γεγονός ότι η πτωτική κίνηση ήταν πολύ βίαιη και ο φόβος που υπάρχει στην αγορά είναι πολύ μεγάλος. Αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της αγοράς που ακούει στο όνομα "Climbing the wall of worry” το οποίο σημαίνει ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκομένων είναι φοβισμένη και παραμένει υποεπενδεδυμένη. Στη συνέχεια και εφόσον η πλειοψηφία αυτή πεισθεί ότι τα χειρότερα πέρασαν και προβεί σε αγορές μετοχών η αγορά ενδέχεται να περάσει στην τρίτη φάση. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι οικονομίες παγκοσμίως βιώνουν τη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά αλλά και τα πακέτα στήριξης, από την άλλη πλευρά, είναι και αυτά τα μεγαλύτερα πακέτα που έχουν δει οι οικονομίες μεταπολεμικά.

  Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η μικρότερη ανοδική αντίδραση της αγοράς στη δεύτερη αυτή φάση θα αποτελέσει και τη βασική αιτία γιατί η επόμενη τρίτη φάση (αν έρθει) θα είναι πολύ πιο επώδυνη στο ΧΑ συγκριτικά με τις ανεπτυγμένες αγορές. Πολύ απλά γιατί θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλότερα επίπεδα αφού δεν έχει τα αντανακλαστικά των ανεπτυγμένων αγορών και φυσικά έχει ήδη χαμηλότερη αφετηρία αφού υποχωρούσε σχεδόν μία δεκαετία. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι μόνο αγοραία σημάδια, έχουν και οικονομικό υπόβαθρο, καθώς η ελληνική οικονομία είναι μία οικονομία όπου θα πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι ισχυρότερες οικονομίες λόγω χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων.

  pin


  Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω, ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η ύφεση της οικονομίας τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο ξεκίνησε το α΄ τρίμηνο, θα συνεχιστεί το β’ τρίμηνο, ενώ από το γ’ τρίμηνο αναμένεται η ανάκαμψη της οικονομίας εφόσον η απαγόρευση της κυκλοφορίας αρθεί μέσα στον Ιούνιο, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις και δεν επανέλθει από το φθινόπωρο. Σαφώς και δεν περιμένουμε την επαναφορά στην κανονικότητα όπως την ξέραμε προ πανδημίας αλλά θα περάσει ένα μεταβατικό στάδιο του οποίου η διάρκεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

  Τέλος, να σημειώσω, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ α’ τριμήνου στις ΗΠΑ αναμένονται στις 29 Απριλίου ενώ στις 30 Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ β’ τριμήνου. Οι αντίστοιχες ανακοινώσεις για την Ευρωζώνη είναι στις 30 Απριλίου και 31 Ιουλίου.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ