Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Απρ-2020 00:05

  Έρχεται η χειρότερη υποχώρηση τριμηνιαίων κερδών από το 2009 – Η αποτίμηση του S&P 500

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Το β’ τρίμηνο ξεκίνησε μέσα σε ένα εύθραυστο περιβάλλον, με τις αμερικανικές αγορές να έχουν σημειώσει υποχώρηση 20% κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τις απώλειες να μετριάζονται την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Στον περιορισμό των απωλειών συνέβαλε η κορύφωση των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία και η σχετική ισορρόπηση της καμπύλης, καθώς ήταν η πρώτη χώρα εκτός Κίνας που χτυπήθηκε από τον COVID-19. Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό καθώς η κορύφωση τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, τοποθετείται περί τα μέσα Απριλίου.

  Παράλληλα, στις 14 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ με τις σημαντικότερες εταιρείες να είναι οι Johnson & Johnson, JP Morgan Chase και Wells Fargo ενώ στις 15 Απριλίου ανακοινώνουν οι Bank of America, Citigroup και Goldman Sachs. Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μία πρώτη εκτίμηση της επίπτωσης της πανδημίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

  Πάντως, αν κρίνουμε από τα μακροοικονομικά μεγέθη και πιο συγκεκριμένα τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ οι εκτιμήσεις φάνηκαν να υποεκτιμούν το μέγεθος της συρρίκνωσης της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις της αγοράς για τα νούμερα που ανακοινώθηκαν στις 26 Μαρτίου έκαναν λόγο για 1,65 εκατ. επιδόματα ενώ το πραγματοποιηθέν μέγεθος ήταν 3,3 εκατ. Την επόμενη εβδομάδα οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 3,5 εκατ. ενώ τo πραγματικό νούμερο ανήλθε σε 6,6 εκατ. νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας. Οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι και οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη να έχουν υποεκτιμήσει την επίπτωση της πανδημίας τουλάχιστον σε πρώτη φάση καθώς όπως έχουμε αναφέρει το lockdown είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Υπενθυμίζεται ότι το α’ τρίμηνο είναι το τρίμηνο που έχει το μικρότερο κομμάτι των επιπτώσεων καθώς το β΄τρίμηνο θα είναι αυτό που θα ενσωματώσει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων.

  Για την εβδομάδα που έληξε την Παρασκευή οι εκτιμήσεις της αγοράς για το α’ τρίμηνο του 2020 έκαναν λόγο για υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή κατά 7,3% (σε ετήσια βάση) για τον δείκτη S&P 500 έναντι 4,3% ενίσχυση κερδών που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το -7,3% είναι η χειρότερη επίδοση από το γ’ τρίμηνο του 2009 όπoυ τότε είχε καταγραφεί -15,7%. Να σημειώσουμε την ταχύτητα με την οποία υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη, την περασμένη Παρασκευή (27 Μαρτίου) οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για υποχώρηση 5,2%. Τέλος οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο την περασμένη Παρασκευή ήταν -15,1%, για το γ’ τρίμηνο -4,8%, αλλά για το δ’ τρίμηνο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών κατά 1,7%.
   

  pin

   

  Στην παρούσα φάση (κλείσιμο Δευτέρας 2.663,68 μονάδες) η αποτίμηση του S&P 500 με βάση τον δείκτη P/E υπερβαίνει τον μέσο όρο των 10 ετών κατά 11,2% ενώ ενδεχόμενη περαιτέρω διόρθωση των τιμών θα τον επαναφέρει σε ελκυστικότερα επίπεδα με βάση τα υφιστάμενα κέρδη ανά μετοχή. Ωστόσο, πρέπει να τονισθεί, ότι τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να επανεκτιμηθούν, κατά πάσα πιθανότητα προς τα κάτω, μετά τις πρώτες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

  Τέλος, η μάχη των μαχών θα δοθεί στο β’ τρίμηνο όπου η συρρίκνωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς το lockdown εφαρμόστηκε - εφαρμόζεται για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το α’ τρίμηνο.

  Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χρηματιστήριο λειτουργεί ως ένας μηχανισμός προεξόφλησης νέων, αποτυπώνοντας την εικόνα 3-6 μήνες πιο μπροστά από την πραγματική οικονομία.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ