Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Απρ-2020 00:05

  Επενδυτικά... μεζεδάκια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η μεγάλη βουτιά, που έχει σημειώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω των βραχυχρόνιων οικονομικών επιπτώσεων που "θα" προκαλέσει στα αποτελέσματα των εταιρειών η επιδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει  επενδυτικά "μεζεκλίκια" του... βυθού.

  Έτσι, για να ξεφύγουμε και λίγο από τη ψυχολογική μαυρίλα των ημερών,  όσοι επενδυτές θηρευτές βουτήξουν σε αυτά τα θολά νερά του βυθού θα απολαύσουν συνειρμικά την ουζοποικιλία τους πάνω στο κύμα εις το μέσο του καυτού καλοκαιριού.

  Επενδυτικά "μεζεδάκια" όπως:

  O ΚΕΚΡΟΨ,  όπου τον έχει πάρει η μπάλα του κορονοϊού λες και τα ακίνητα που έχει θα νοσήσουν. Έχει χάσει από τα υψηλά του 2020 ένα -60% πηγαίνοντας από τον αφρό των 2,18 ευρώ στον βυθό των 0,87 ευρώ. Η κεφαλαιοποίησή του βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα 22 εκατ. ευρώ με την αντικειμενική αξία των ακινήτων πλην εκείνο φυσικά των 200 στρεμμάτων στα λατομεία Ψυχικού να προσεγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ!!  Και όταν έρθει ο Σεπτέμβριος όπου θα τελεσιδικήσει  η δικαστική διαμάχη με το  Δημόσιο, που κρατάει το γινάτι από το 1988, πόση λέτε αξία να προσθέσει στο σύνολο των ακινήτων που διαθέτει; Αλήθεια πόσο θα κοστολογηθεί ένα από τα ελάχιστα τέτοιου μεγέθους οικόπεδα-"φιλέτα" σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της Αττικής. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να βρίσκει στήριξη πάνω στα 0,95 ευρώ με τους "ισχυρούς" επενδυτές να αρχίζουν να ξαναμαζεύουν πέριξ του 1 ευρώ. Σημείο εκκίνησης μιας πιθανής επενδυτικής ανοδικής εγρήγορσης τα 1,27 ευρώ, καθώς θα δώσουν έδαφος για την περιοχή αντίστασης των 1,65 με 1,87 ευρώ.

  πιν

   

  Η μετοχή της Profile Systems έχοντας αποδώσει σημαντικά κέρδη  τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί κυρίως από το προκληθέν  "pinball” των επενδυτικών χαρτοφυλακίων προς κάλυψη άλλων ζημιογόνων θέσεων.  Μια εταιρεία fintech, που αν εξαιρέσουμε κάποια φυσιολογικά delay επενδυτικών πλάνων δεν έχει επηρεαστεί διόλου στο μέγεθος, που δείχνει η πτώση της μετοχής. Μάλιστα όσο και αν η τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία κυριαρχείται από την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού και του μεγέθους της αρνητικής επίδρασης που θα έχει αυτή, η εταιρεία έχει ήδη μπει σε μια νέα φάση, προσφέροντας αποδεδειγμένα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης και  το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες μέσα και από τις πωλήσεις ιδίων μετοχών η Profile  κατάφερε να προσελκύσει ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια φτάνοντας πλέον τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο  πάνω από  το 20% με ένα μεγάλο ποσοστό να είναι σε διεθνή funds. Επίσης η εταιρεία  από τα κέρδη, που κατέγραψε από τις πωλήσεις των ιδίων μετοχών αποφάσισε να μοιράσει στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου  0,045 ευρώ ανά μετοχή που θα αποκοπεί στις 7 Απριλίου. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να μαζεύει τις δυνάμεις της, χρησιμοποιώντας ως βάση τα 2,58 με 2,47 ευρώ για να περάσει πάλι ανοδικά πάνω από τον τριπλό πυθμένα του 2019 στα 3,16 ευρώ. Σημείο με ιδιαίτερο ανοδικό ενδιαφέρον η ζώνη που εκτείνεται μεταξύ των 2,90 με 3 ευρώ.   

  πιν

   

  Η UNIBIOS έχει πλέον προσανατολισμό στις αγορές της Πράσινης Οικονομίας. Μέσω της θυγατρικής της, Watera International, επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και εγκαθιστώντας συστήματα επεξεργασίας και ανακύκλωσης νερού, που συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων ανυδρίας πολλών περιοχών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τελευταία πράξη η έναρξη  της νέα μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυναμικότητας παραγωγής 1.000 κυβικών μέτρων ημερησίως, με σκοπό την παραγωγή πόσιμου νερού στο Δήμο Τήνου. Να σημειωθεί ότι η η Watera Hellas έχει συνολική δυναμικότητα που ξεπερνά τις 200.000 κυβικά μέτρα ημερησίως και βρίσκονται εγκατεστημένα σε δήμους, ξενοδοχειακές μονάδες και βιομηχανίες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ας μη ξεχνάμε και το ακίνητο των πρώην εγκαταστάσεων της ΒΙΟΣΩΛ στη Μαγνησία με αποτιμημένη αξία τα  4,5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας έχει πέσει ένα -60% από τα υψηλά του 2020 λες και ο ιός θα σταματήσει στο διηνεκές την ανάγκη των αφαλατώσεων. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται στα 3,4 εκατ. ευρώ, κάτω δηλαδή και από την αξία του ακινήτου που αναφέραμε, ενώ στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2019 μάζεψε 3,75 εκατ. ευρώ !! Τεχνικά τώρα η μετοχή βρίσκει στήριξη πέριξ των 0,20 ευρώ έχοντας ως σημείο alert ανοδικής κίνησης τα 0,25 ευρώ. Από εκεί και πάνω το πεδίο είναι ελεύθερο αντιστάσεων έως το ψυχολογικό όριο των 0,30 ευρώ.

  πιν

   

  Τέλος η Medicon η οποία δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί έχει δεχτεί την επίθεση του ιού και έχει χάσει έως και ένα -51% από τα υψηλά του 2020 εφόσον η δραστηριότητά της μόνο αυξημένα κέρδη μπορεί να της φέρει μιας που κατέχει σημαντική θέση στην ελληνική αγορά στον τομέα των in vitro διαγνωστικών προϊόντων. Πελάτες της είναι τα μεγαλύτερα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, μικρά και μεγάλα διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά εργαστήρια. Διαθέτει επίσης η ίδια διαγνωστικά εργαστήρια ενώ σκέφτεται το άνοιγμα περισσοτέρων (δύο ή τριών νέων κάθε χρόνο). Επίσης  προχώρησε σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, μετατρέποντας το μεγαλύτερο τμήμα του δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο. Το θετικό από απόψεως τεχνικής ανάλυσης είναι ότι παρά τη μεγάλη της πτώση συνεχίζει να βρίσκεται καβάλα πάνω στο μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα, όπου μπορεί να την επαναφέρει στα 2,80 ευρώ. Ισχυρή στήριξη το 1,50 ευρώ.

  πιν

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ