Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 00:07

  Πίσσα και πούπουλα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μιας που ο "χρόνος" αποφάσισε μετά από πολλούς μήνες να συμπεριφερθεί απλόχερα απέναντί μου, είπα να κινηθώ προς την προσωπική μου βιβλιοθήκη για να επιδοθώ στο άθλημα της "βιβλιοφαγίας". Έτσι μέσα στα τόσα βιβλία περί μαθηματικών, οικονομικής επιστήμης, τεχνικής ανάλυσης, trading και ψυχολογίας επέλεξα να κάνω επίθεση στη νεανική  μου  ολοκληρωμένη σειρά των συλλεκτικών κόμιξ του Λούκυ Λουκ. Υπό τη σκέψη της αυθυποβολής των ανέμελων  εφηβικών μου χρόνων ξεκίνησα το χαλαρωτικό διάβασμα ενός εκ των τευχών του Λούκυ Λούκ την "Άμαξα".

  Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιζε ο Σκάτ Θάμπς ένας λεπτός καλοντυμένος απατεώνας τζογαδόρος  που έψαχνε με τους κρυμμένους άσσους στο μανίκι του να ξεφλουδίσει τους  ανυποψίαστους συμπαίκτες του στο  πόκερ. Δυστυχώς όμως όταν τον έπαιρναν χαμπάρι κατέληγε σχεδόν πάντα βαπτισμένος με "πίσσα και πούπουλα" πάνω σε μια υποβασταζόμενη σιδηροδρομική ράγα.

  Πάνω όμως, που έμπαινα για τα καλά μέσα στην ιστορία ποτίζοντας τη φαντασία μου άρχιζε και τριβέλιζε το μυαλό μου η λέξη πίσσα.  Πίσσα ...πίσσα…

  Αυτό ήταν. Με τοn συνειρμό της πίσσας και του πετρελαίου τρύπωσε στη σκέψη μου  ένα άρθρο που είχα διαβάσει προηγουμένως για  τοn  διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας...?!

  Πάει... πέταξε, εκεί ακριβώς έχασα τη χαλαρωτική μου περιπλάνηση. Όσο και αν προσπάθησα να εξοστρακίσω την εισβολή της σκέψης τόσο αυτή εισχωρούσε βαθύτερα. Δηλώνοντας πλέον εθισμένος στα "βαριά" ναρκωτικά της τωρινής χρηματιστηριακής και όχι μόνο κατάστασης σύρθηκα πάνω στα διαγράμματα 3+1 εταιρειών. Αρρωστάκι!!

  Θέτω στη διαγραμματική αφετηρία τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου έχουν το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μαζί με την Edison, τον εταίρο στην παραγωγή και προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, μέσω της Elpedison. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι ο πετρελαϊκός όμιλος έχει αρχίσει και ρίχνει το βάρος για την επόμενη δεκαετία  στις ΑΠΕ. Χαρακτηριστική της στροφής είναι η συμφωνία για την εξαγορά χαρτοφυλακίου Φ/Β  έργων συνολικής ισχύος 204MW στην περιοχή της Κοζάνης, από τη Juwi Hellas Renewable Energy Sources. Το έργο, με την ολοκλήρωση της κατασκευής μέχρι το τέλος του 2021, θα αποτελεί το μεγαλύτερο πάρκο ανανεώσιμων στην Ελλάδα και θα συγκαταλέγεται στα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης. Διαγραμματικά τώρα η μετοχή δείχνει κατά πρώτον ότι σχημάτισε στις προηγούμενες συνεδριάσεις έναν τοπικό πυθμένα στη στήριξη των 4,40 ευρώ και κατά δεύτερον έκανε μια αδύναμη προσπάθεια επανάκτησης των 5,50 ευρώ. Η διακράτηση της ζώνης των 5 με 4,70 ευρώ στις όποιες ρευστοποιήσεις θα επαναφέρει με μεγαλύτερες αξιώσεις την επιδίωξη ανοδικής διάσπασης του επιπέδου των 5,50 ευρώ.

  pin

   

  Βέβαιη  θεωρείται και η  Motor Oil   στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος  έκλεισε το 2019 με μειωμένα κέρδη μετά φόρων στα 224, 23 εκατ.  ευρώ έναντι 254,71 εκατ. ευρώ σε σχέση με το  2018, ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 9,37 δισ. ευρώ από 9,51 δισ. ευρώ το 2018. Ο όμιλος παραμένει ανθεκτικός στις άσχημες συνθήκες του ιού, καθώς διαθέτει γραμμές 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ αντλήθηκαν ήδη τον Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα έχει και 800 εκατ. από τα  970 εκατ. ευρώ εγγυήσεων που δεν είναι δεσμευμένα. Τεχνικά η μετοχή έχει κάνει στο εβδομαδιαίο chart τιμών ένα θετικό Dragonfly Doji candlestick με μεγάλη κάτω σκιά ανάτασης από τα 8,60 ευρώ αλλά θα χρειαστεί δυνατή επιβεβαίωση και από την τρέχουσα εβδομάδα για να πούμε ότι κάπου εδώ σταματάει η πτωτική πίεση. Όσο η μετοχή λαμβάνει τιμές πάνω από τη ζώνη 10,50 με 10,24 ευρώ το pattern θα είναι σε ισχύ με  ανοδικό στόχο τα 14,30 ευρώ.

  pin

   

  Μνηστήρας της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Περιστέρη, να ανακοινώνει προ ημερών την επέκταση του επενδυτικού προγράμματος κατά 550 εκατ. ευρώ  μόνο στις ΑΠΕ, ενώ την ίδια ώρα παρά την όλη κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των δρομολογημένων επενδύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας  (υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον κ.ά.). Διαγραμματικά η μετοχή παρά το ανοδικό flash προς την περιοχή των 5,20 με 5 ευρώ δήλωσε αδυναμία διακράτησης των κεκτημένων. Αναμένουμε να δούμε εάν σε αυτό το κατέβασμα η τιμή της μετοχής διατηρήσει το άτμητο των 4 ευρώ. Γεγονός, που μπορεί να αποτυπώσει ως τοπικό πυθμένα τα 3,70 ευρώ. Ειδάλλως καθοδική καταστρατήγηση θα σπρώξει τη μετοχή προς τη ζώνη 3,65 με 3,30 ευρώ.

  pin

   

  Κλείνοντας να συμπληρώσουμε το πάνθεον των ενεργειακών με τη μετοχή της ΔΕΗ, όπου τους τελευταίους μήνες συμπεριφέρεται στις έντονες διακυμάνσεις ως τραπεζοκίνητη. Μάλιστα έφτανε να χάνει από τα υψηλά του έτους έως και -67% χτυπώντας πάνω στην ισχυρή στήριξη του 1,45 ευρώ με τον ανοδικό στροφέα, που την οδήγησε στα 4,39  ευρώ να γίνεται στο βίαιο κατέβασμα "στάχτη και μπούλμπερη". Θετικός ως προς την αναχαίτιση των έντονων ρευστοποιήσεων δείχνει να είναι ο μέχρι τώρα σχηματισμός στο weekly chart αρκεί να μην περάσει και πάλι η τιμή της μετοχής κάτω από τα 1,78 ευρώ. Έντονη αλλαγή στο υπάρχον πτωτικό σκηνικό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το "γέμισμα" του χάσματος στα 2,60 ευρώ. Μέχρι τότε η μετοχή της ΔΕΗ θα ιχνηλατεί τον πυθμένα του 2020.   

  pin


  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ