Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Μαρ-2020 00:03

  Μερισματοφόρες ναι, μαυροφόρες όχι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μετά από πολλές 10ετίες το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αποφάσισε να δημιουργήσει το αυτονόητο. Έναν δείκτη που να περιλαμβάνει εταιρείες με υψηλή μερισματική απόδοση. Έτσι το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με τον οίκο FTSE Russell ανακοινώνει τη δημιουργία  του νέου δείκτη "FTSE/X.A. Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης" ο υπολογισμός του οποίου  θα ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου με τιμή εκκίνησης τις 2.000 μονάδες. Τόσο ο δείκτης όσο και οι εταιρείες που τον απαρτίζουν θα μπουν στο επενδυτικό μικροσκόπιο αρκετών επενδυτών θεσμικών και μη, καθώς θα μπορούν να έχουν ένα watch list  για τη δημιουργία ενός portfolio μετοχών ισχυρών μερισματοφόρων εταιρειών. Τέσσερις από αυτές που απαρτίζουν τον δείκτη είναι:

  Ο Μυτιληναίος ο οποίος την περασμένη Πέμπτη έβγαλε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019. Σύμφωνα με αυτά ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε αύξηση 47,8% και διαμορφώθηκε στα  2.256,1 εκατ. ευρώ έναντι 1.526,5 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 144,9 εκατ. ευρώ  έναντι 141,2 εκατ. ευρώ το 2018. Το δε προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2019 ανέρχεται στα 0,36 ευρώ ανά μετοχή. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία διαθέτει έναν ισχυρό ισολογισμό με χαμηλό συντελεστή μόχλευσης και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι και τα μέσα του 2022. Αυτά τα οικονομικά στοιχεία προσφέρουν σημαντική προστασία και ευελιξία στο υπάρχον βραχυχρόνιο αρνητικό περιβάλλον διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση των δραστηριοτήτων της. Η μετοχή του ομίλου έφτασε μέσα στον καθοδικό παραλογισμό  να λαμβάνει τιμές στα 4,90 ευρώ αντιπροσωπεύοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ ! που φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική εικόνα της εταιρείας. Διαγραμματικά  η μετοχή έχει υποστεί μια ποσοστιαία βύθιση -53% από τα υψηλά του έτους πραγματοποιώντας στην πορεία  όγκο συναλλαγών 22 εκατ. τεμαχίων. Η κίνηση αυτή έχει τμήσει καθοδόν τα επίπεδα στήριξης των 9,16 , 7,80 και  6,65 ευρώ πέφτοντας πάνω στη μακροπρόθεσμη στήριξη των 5 με 4,80 ευρώ. Όσο τώρα το επίπεδο αυτό βαστάει τις όποιες ρευστοποιήσεις τότε θα πρέπει να αναμένουμε μια πρώτη ανοδική ανάταση προς τα 6,65 ευρώ.

  pin

   

  Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  είναι στην παρούσα συγκυρία από τις πιο κορυφαίες επενδυτικές επιλογές, καθώς ως παραγωγός πράσινης ενέργειας δεν  έχει μόνο προτεραιότητα στο σύστημα για την επόμενη δεκαετία αλλά έχει και διασφαλισμένες εγγυημένες τιμές για την παραγωγή της με σταθερές χρηματοροές ανεξάρτητα από τη δυναμική της ζήτησης ηλεκτρισμού στην αγορά. Η εταιρεία κάνει νέες επενδύσεις  ύψους  550 εκατ. ευρώ με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών ισχύος 270MW από την RF Energy στη νότια Εύβοια ενώ έχει δρομολογήσει επιπλέον επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε νέα αιολικά αλλά και σε έργα αποθήκευσης. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναμένεται να φτάσει το ορόσημο των 2GW έργων σε λειτουργία εντός και εκτός Ελλάδος στόχος ο οποίος όχι μόνο δεν θα καθυστερήσει λόγω του ιού αλλά αναμένεται να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα σε σχέση με το 2025 που ήταν στο αρχικό χρονοδιάγραμμα. Τεχνικά η μετοχή έχει χάσει λόγω του υπερβάλλοντος πανικού ένα 39% από τα υψηλά του έτους προσεγγίζοντας την κεφαλαιοποίηση των  620 εκατ. ευρώ ! Ζητούμενο για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι κατά πρώτον η διατήρηση της ζώνης στήριξης μεταξύ των 6,24 με 6 ευρώ και κατά δεύτερον η ανοδική αρπαγή του επιπέδου των 7 ευρώ. Πάτημα πάνω από τα 7 ευρώ με αύξηση στον όγκο συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να  σφυρίξει λήξη στο έντονο καθοδικό crescendo. 

  pin

   

  Από τον κλάδο τροφίμων όπου πιθανών να βγει άβρεχτος από τις επιπτώσεις του ιού παρουσία έχει η εταιρεία ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Β.Ε.Ε. Βιομηχανία Γάλακτος. Στα τελευταία οικονομικά νέα του 9μήνου είχε κύκλο εργασιών 92,94 εκατ. ευρώ έναντι  78,08 εκατ. ευρώ το 2018 (αυξημένος +19,03%) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 12,45 εκατ. ευρώ, έναντι 10,57 εκατ. ευρώ το 2018. Αλματώδη ανάπτυξη παρουσίασαν οι εξαγωγές όπου πλέον ξεπερνούν το 38% των συνολικών πωλήσεων. Πέρυσι των Αύγουστο έδωσε 0,15 ευρώ μέρισμα. Διαγραμματικά η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει χάσει έως και -39% σε σχέση με τα υψηλά του έτους ενώ έχει πραγματοποιήσει ένα ευκρινές rebound από τα 3,46 ευρώ στα 4,16 ευρώ. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν στις επόμενες συνεδριάσεις θελήσει να κρατήσει τα 3,84 με 4 ευρώ για να  πάει να γεμίσει τόσο το χάσμα στα 4,46 ευρώ όσο και την απόσταση από την αντίσταση των 4,70 ευρώ.

  pin

   

  Τέλος η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας στα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 είχε αύξηση στον κύκλο εργασιών από τα 27,17 στα 32,4 εκατ. ευρώ και αύξηση 14% στα καθαρά κέρδη από τα 996 χιλ. στο 1,105 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Ο δείκτης δανειακής μόχλευσης μόλις 0,14 ! Επίσης η διοίκηση θα προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 0,035 ευρώ ανά μετοχή ενώ στις δηλώσεις της σε σχέση με το ενδεχόμενο αρνητικών σεναρίων λόγω του ιού ανέφερε ότι η άριστη κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε δύσκολες συνθήκες και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που θα προκύψουν ενώ είναι αυξημένες οι πιθανότητες να την ευνοήσει καθώς σε δύσκολες καταστάσεις είναι ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματά της έναντι του ανταγωνισμού. Η μετοχή έφτασε έως την ισχυρή στήριξη των  0,55 ευρώ δηλώνοντας κεφαλαιοποίηση 13,3 εκατ ευρώ (έχει ίδια κεφάλαια 23,65 εκατ ευρώ)  ενώ τεχνικά παρέμεινε καβάλα πάνω στο μακροπρόθεσμο ανοδικό στροφέα του 2014. Πρώτος στόχος η διακράτηση των 0,55 ευρώ και δεύτερος η επανατοποθέτηση της τιμής πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 0,77 ευρώ.

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ