Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Μαρ-2020 00:05

  Σωστός πετροπόλεμος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Στα μεγαλύτερα "θύματα" του κορονοϊού συγκαταλέγονται πλέον οι συστημικές τράπεζες με τις απώλειες τους από τις αρχές του 2020 να φλερτάρουν με το -70% ή από την αντίστροφη  να θέλουν  ένα  +240% για να τις ξαναπροσεγγίσουν.  Κάτι η ανυπέρβλητη μέχρι τώρα ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κάτι οι χειρίστης ποιότητας θεσμικοί των βραχυχρόνιων  trading Hedge Funds, κάτι η ανυπαρξία αντίπαλου δέους, κάτι το εύθραυστο της κατάστασης, κάτι ο πρότερος άσχημος ψυχολογικός  βίος, κάτι το ένα κάτι το άλλο, έφεραν για πολλοστή φορά τις τράπεζες να παριστάνουν τα άδεια τενεκεδάκια σκοποβολής στον πετροπόλεμο των "ρυθμιστών" του αχαλίνωτου κέρδους. 

  Μάλιστα είναι τέτοια η μήνιν εναντίον των τραπεζικών μετοχών που κάποιες από αυτές τις οδήγησαν χαμηλότερα και από τις ιστορικές τιμές που είχαν γράψει υπό των Capital Controls! 

  Αλήθεια το αξίζουν; 
  Είναι σε χειρότερη θέση  από εκείνη που ήταν τότε; 
  Δεν έχουν κάνει από τότε σημαντικά βήματα εμπρός;  

  Από την άλλη το οικονομικό φαινόμενο του κορονοϊού παρά τη σκοτεινή του πλευρά έχει επισπεύσει αποφάσεις θετικές για την ελληνική οικονομία και την πορεία των τραπεζών. Όπως η απόφαση της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κάτι που οι αναλυτές το ανέμεναν στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Όπως η αναβολή των stress tests που είχαν ξεκινήσει να τρέχουν οι τράπεζες για το 2021. Όπως τη χαλάρωση κανόνων για τις τράπεζες και το ευνοϊκότερο "ρετουσάρισμα" της κοινοτικής οδηγίας BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) για την ανάκαμψή τους. Όπως η είσοδος στο σύστημά τους κάμποσων δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα πληγούν από την πανδημία (όχι όπως ακούγεται μέσω κρατικής ανακεφαλαιοποίησης). 

  Προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας σχολιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη (αύξηση 26,8% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διατηρώντας σημαντική οργανική κερδοφορία) δήλωσε εκτός των άλλων ότι: "Ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να είναι σημαντικός, αλλά θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Καθώς οι ανησυχίες θα υποχωρούν, αναμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα  ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΕΙ  εκ νέου". 

  Εάν όντως ο κορονοϊός είναι μύωψ μήπως αυτά τα επίπεδα τιμών δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική μεσομακροπρόθεσμη αναπτυξιακή  πορεία των τραπεζών; 

  Μιας που ξεκινήσαμε από τη Eurobank ας τη θέσουμε ως πρώτη στην υπό διαγραμματική εξέταση της μετοχής της. Το πρώτο στοιχείο που διαφαίνεται είναι ότι έχει ακουμπήσει πάνω στη ζώνη στήριξης των 0,30 με 0,31 ευρώ δοκιμάζοντας εκεί τις αντοχές της. Πιθανή δημιουργία βάσης με την αποτύπωση ενός τοπικού πυθμένα θα δώσει πόντους στο σενάριο ανοδικής εκτίναξης του πιεσμένου ελατηρίου προς την αντίσταση των 0,47 ευρώ. Όσο για τον γνωστό δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει υπερκεράσει την oversold κατάσταση που είχε βρεθεί η μετοχή στο τέλος του 2015. Επίσης η κεφαλαιοποίησή της σε αυτά τα επίπεδα τιμών έχει φτάσει το 1,26 δισ. ευρώ με το asset όμως της Grivalia στο εσωτερικό της. 

  pin

   

  Ανηλεές είναι το κατηφορικό κυνηγητό που έχει δεχτεί τις τελευταίες εβδομάδες η Alpha Bank με τη μετοχή της να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά στα 0,542 ευρώ φτάνοντας την κεφαλαιοποίησή της κάτω από το 1 δισ. ευρώ. Διαγραμματικά εδώ θα πρέπει να αναμένουμε να σχηματιστεί πρώτα ένα pattern πτωτικής παύσης για να μπορέσουμε να πούμε ότι η μετοχή θα θέσει ως ανοδικό στόχο τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά στα 0,841 ευρώ. Και εδώ όλοι σχεδόν οι ταλαντωτές βρίσκονται στο κόκκινο της υπερπουλημένης κατάστασης. 

  pin

   

  Σε νέα ιστορικά χαμηλά έχει βρεθεί και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας καταγράφοντας τιμές στα 0,815 ευρώ.  Το θετικό εδώ είναι ότι η μετοχή έστω και προσωρινά έχει ανακάμψει πάνω από την περιοχή στήριξης των 0,92 ευρώ δείχνοντας διάθεση να κυριαρχήσει και πάνω στο προπύργιο των Bears στο 1 ευρώ. Ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στο κάτω άκρο του χάσματος της 9ης Μαρτίου, στα 1,64 ευρώ ή +80% από τα χθεσινά επίπεδα τιμών.

  pin

   

  Τέλος η Τράπεζα Πειραιώς ναι μεν είναι η μόνη που απέχει αρκετά από τα ιστορικά της χαμηλά, των 0,5520 ευρώ, αλλά και αυτή όπως και οι άλλες τρεις έχει δεχτεί ισχυρή ποσοστιαία βύθιση κατά -72% από τα υψηλά του 2020. Διαγραμματικά χάσκει κάτω από την αμφισβητούμενη στήριξη των 1,10 ευρώ κοιτώντας το επόμενο επίπεδο των 0,84 ευρώ. Εδώ η γρήγορη υφαρπαγή των 1,10 ευρώ θα δώσει περιθώριο ανόδου έως τα 1,50 ευρώ. Από απόψεως τεχνικών δεικτών οι περισσότεροι δείχνουν "μετανιωμένοι" στα χαμηλά της κίνησης αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής προσυπογράψει το χαρτί της ανόδου. 

  pin

   
  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ