Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Μαρ-2020 00:08

  Αόμματος...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Μιας που τα επίπεδα της αγοράς κάτω από τις 500 μονάδες Γενικού Δείκτη δεν χωρούν και πολλές συζητήσεις θα προχωρήσουμε κατευθείαν στο προκείμενο. Υπάρχουν λοιπόν εταιρείες οι οποίες σε αυτά τα επίπεδα τιμών που έχουν κατέλθει  λόγω του πανικού και της άσχημης ψυχολογίας βρίσκονται σε τέτοια γύμνια, που μόνο αόμματοι δε μπορούν να τη δουν.  Μάλιστα κάποιες από αυτές δεν πρόκειται να επηρεασθούν σχεδόν καθόλου από τις επιπτώσεις του ιού.

  Η  ΕΥΔΑΠ έγραψε χθες τιμές κάτω από τα 5 ευρώ προσεγγίζοντας την κεφαλαιοποίηση των 527 εκατ. ευρώ. Με καθαρό ταμείο 429,5 εκατ. ευρώ και μηδέν δανεισμό. Στα αποτελέσματα δε του πρώτου εξαμήνου του 2019 παρουσίασε αύξηση 40%  στα κέρδη μετά φόρων, καθώς ανήλθαν  στα 25,1 εκατ. ευρώ από 17,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 πράγμα που σημαίνει ότι η χρονιά του 2019 θα κλείσει με υψηλή κερδοφορία (ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων στις 9 Απριλίου) και το μέρισμα που θα αποκοπεί στις 30 Ιουνίου θα είναι αρκετά παχυλό για τις τωρινές τιμές (πέρυσι έδωσε 0,27 ευρώ). Επίσης η εταιρεία θα προκηρύξει αναπτυξιακούς διαγωνισμούς, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ με ολοκλήρωση μέχρι το τέλος του 2023 προκειμένου να μη χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών κονδυλίων (τα έργα χρηματοδοτούνται κατά 90% από την Ε.Ε.). Διαγραμματικά η μετοχή μόλις χθες πλησίασε  πάνω στη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης F όπου ενώνει τους δύο προηγούμενους ισχυρούς πυθμένες του 2012 και του 2016 και εντοπίζεται να διέρχεται από την περιοχή των 4,86 ευρώ. Διακράτηση του εν λόγω επιπέδου θα θέσει τις βάσεις για την αφετηρία ενός νέου ανοδικού μεσομακρόπροθεσμου ανοδικού κυματισμού προς τα 8,10 ευρώ. 

  pin

   

  Ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών όπου έχει το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έφτασε χθες να γράφει τιμές στα 1,57 ευρώ και να αποτιμάται 365 εκατ. ευρώ. Δε γνωρίζω φυσικά κατά πόσο ο ιός μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά ενέργειας για να δικαιολογήσω την τωρινή τιμή, αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι  έχει μπει στο μικροσκόπιο τόσο της κινέζικης  State Grid International Development  όσο και ισχυρών Ευρωπαίων παικτών ( Διαχειριστών και Funds), καθώς είναι συνεχώς κερδοφόρος και τα έσοδά του είναι ρυθμιζόμενα, καθώς καθορίζονται με απόφαση της ΡΑΕ. Η περιουσιακή του βάση αποτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οίκων, θα εκτιναχθεί στα 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Επίσης έχει μπροστά του ένα τεράστιο επενδυτικό έργο της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα. Τεχνικά τώρα η μετοχή μετά την καθοδική τμήση των 2 ευρώ έχει βρεθεί σε ελεύθερη βύθιση προς την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 1,52 με 1,45 ευρώ. Επίπεδα τιμών που θα προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν με ένα ορίζοντας άνω  του 6μήνου. Σημείο που θα μπορούσε να αλλάξει την υπάρχουσα βραχυχρόνια πτωτική τάση είναι τα 1,87 με 1,92 ευρώ.

  pin

   

  Η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη, αλλά ταυτόχρονα νοικοκυρεμένη γαλακτοβιομηχανία με σημαντική παρουσία τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Η κεφαλαιοποίησή της έχει πέσει πλέον στα 9,5 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που στο εξάμηνο του 2019 τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 1,524 εκατ. ευρώ, έναντι 1,375 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2018 ενώ τα ετήσια αποτελέσματα αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένα. Μα θα μου πείτε ότι ο ιός θα αλλάξει τα αποτελέσματα του 6μήνου του 2020. Κι όμως από ό,τι βλέπω μέχρι τώρα  τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι από τα πρώτα που εξαφανίζονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ άρα…Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει συρθεί για να ακολουθήσει την υπόλοιπη αγορά στις πτωτικές διαθέσεις χάνοντας ένα 55% από τα υψηλά του έτους. Ισχυρά σημεία στήριξης εντοπίζονται στα 0,60 και στα 0,50 ευρώ. Σημείο αλλαγής της υπάρχουσας τάσης με την ανοδική καταστρατήγηση των 0,885 ευρώ.   

  pin

   

  Τέλος η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ παρά τα "υπέρ" των προϊόντων της  έχει έρθει λόγω του πανικού σε μετωπική με το  1 ευρώ καταγράφοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ με την αξία όμως  των πωλήσεων για το 2019 να φτάνει στα 30,6 εκατ. ευρώ, έναντι 24,2 ευρώ το 2018. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Παπουτσάνης, την πρόσφατη δεκαετία  της οικονομικής κρίσης, υπερδιπλασίασε τις πωλήσεις, σημειώνοντας την τελευταία τετραετία διψήφια ποσοστά ανάπτυξης που ξεπερνούσαν το 15% ετησίως. Συγκεκριμένα, η αξία των πωλήσεων της εταιρείας το 2010 άγγιζε τα 12,9 εκατ. ευρώ ενώ το 2019 ανήλθε σε 30,6 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα αποφάσισε και επιστροφή κεφαλαίου ενώ ανακοίνωσε ότι εντός του 2ου εξαμήνου του 2020 θα ξεκινήσει νέα συνεργασία παραγωγής προϊόντων τρίτων με εταιρεία του εξωτερικού στην κατηγορία των στερεών σαπώνων όπου σε ετήσια βάση πλήρους λειτουργίας θα δημιουργήσει επιπλέον πωλήσεις που αντιστοιχούν περίπου στο 12% των σημερινών πωλήσεων. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή έχασε μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες  την περιοχή των 1,35 ευρώ πέφτοντας πάνω στη στήριξη που αποτυπώνει η  ζώνη των 0,95 με 1 ευρώ. Ισχυρό πάτημα στην εν λόγω περιοχή θα την επαναφέρει σε ανοδική τροχιά προς τα πρώην κεκτημένα των 1,35 ευρώ. Αντιθέτως διάτρηση των 0,95 ευρώ θα ανοίξει το δρόμο προς τα 0,73 ευρώ επίπεδο που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή μεσομακροπρόθεσμη δυναμικότητα της εταιρείας. 

  pin


   
   
  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ