Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Μαρ-2020 00:05

  Φέρτε την κυρά Τρυγόνα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Επειγόντως ξεμάτιασμα χρειάζονται οι απανταχού επενδυτές μετά και τις τελευταίες  χρηματιστηριακές βουτιές πανικού μπας και σταματήσει η ζαλάδα και η εκπαραθύρωση ισχυρών μετοχικών αξιών. Βρε τι για  project  μου τσαμπουνάς, τι για πλάνα ανάπτυξης, τι για δεκαετή χορό επενδύσεων στον ελληνικό τουρισμό… πέτα τα όλα τώρα έρχεται ο ιός και δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

  Ένας ιός όπου όμως έχει κοντές βραχυχρόνιες ρίζες και όταν αρχίσει να φυσάει και πάλι ο μακροπρόθεσμος επενδυτικός άνεμος θα παρασύρει και αυτόν και τούς μετοχικούς τίτλους στα επίπεδα που τους αξίζει να είναι. Ναι μεν οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό βλέπουν ήδη τις πρώτες επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά η χρονική διάρκεια του προβλήματος δείχνει να είναι αντιμετωπίσιμη και  βραχύβια. Μάλιστα μόλις χθες ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ότι πλέον έχει ξεπεράσει την κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού. Εκτός αυτού ο κλάδος του τουρισμού έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι είναι αρκετά ανθεκτικός ακόμα και στα δύσκολα της ελληνικής κρίσης καθώς  τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις σε νέα ξενοδοχεία και τουριστικά συγκροτήµατα ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Κάποιοι  ανέµεναν πως θα υπήρξε επιβράδυνση και στασιμότητα αλλά μέχρι τώρα έχουν διαψευσθεί καθώς  ανακοινώνονται συνεχώς νέα projects με µεγάλες σύνθετες τουριστικές µονάδες µε πολυτελή ξενοδοχεία, αυτοτελείς και εξυπηρετούµενες τουριστικές κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις.

  Ας πιάσουμε λοιπόν διαγραμματικά εισηγμένες εταιρείες που εμπλέκονται με το τουρισμό.

  Ξεκινάμε με την Aegean, όπου δεν πρόλαβε να ανακοινώσει ένα αναπτυξιακό άλμα με επενδύσεις 5,8 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας  το πρώτο από τα 46 αεροπλάνα νέας γενιάς Airbus A320neo και A321neo που θα παραλάβει από την ευρωπαϊκή κατασκευάστρια εταιρεία και αυτομάτως βρέθηκε να χάνει ένα  55%! Η τιμή δε έχει προσεγγίσει  επίπεδα του 2013 σα να λέμε ότι έγινε "erase” μίας επταετής αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας. Διαγραμματικά τώρα μετά την αποκαθήλωση με πτωτικό χάσμα της ανοδικής γραμμής τάσης, στα 8,25 ευρώ η μετοχή έχει βρεθεί πάνω στο επίπεδο των 4 ευρώ. Εκεί ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποιο κοντινό χρονικά σημείο στήριξης καθώς η μετοχή πέταξε το καλοκαίρι του 2013 από τα 2,80 στα 5,80 ευρώ. Στήριξη που έρχεται από το 2010 εντοπίζεται στα 3,60 ευρώ. Εδώ να αναφέρουμε ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μετά και το χθεσινό κλείσιμο έπεσε κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ !

  pin

   

  Η μετοχή της Lamda Development "πωλείται" σε τιμή  24% φθηνότερα σε σχέση με την ΑΜΚ στα 6.70 ευρώ, ενώ σε σχέση με τα υψηλά του 2020 έχει βρεθεί με απώλειες της τάξεως του 42%. Διαγραμματικά η ζώνη στήριξης εντοπίζεται στα 5,30 με 5 ευρώ ενώ πιθανή επιβεβαιωμένη τμήση θα τη φέρει πάνω στα 4,50 ευρώ. Εδώ η κεφαλαιοποίηση έχει πέσει στα 942 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να έχει σηκώσει 650 εκατ. ευρώ από την αύξηση και άλλα 880 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από τη Eurobank και την Πειραιώς. Φυσικά εκτός από μια μικρή παράταση τίποτα δεν έχει αλλάξει στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Lamda για το Ελληνικό.

  pin

   

  Η Autohellas, όπου έτρεχε με κέρδη μετά φόρων 40,5 εκατ. ευρώ και αύξηση 15,9% στον κύκλο εργασιών στο 9μηνο ανακοινώνει  τα ετήσια αποτελέσματα του 2019 στις 18 Μαρτίου ενώ στις 6 Μαΐου κόβει και το μέρισμα. Πέρυσι έδωσε 1,5 ευρώ δηλ μια απόδοση 32% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, ενώ πρόπερσι έδωσε 1,10 ευρώ. Η εταιρεία έχει βρεθεί να χάνει 145 εκατ. ευρώ! από την κεφαλαιοποίησή της με τη μετοχή να καταγράφει απώλειες 45% από τα υψηλά του έτους. Διαγραμματικά η Autohellas έχει τμήσει καθοδικά και τα 6,60 και τα 5,10 ευρώ ανοίγοντας την πόρτα για τιμές πλησίον των 4 ευρώ.

  pin

   

  Η Ολυμπιακή Τεχνική αφού πρώτα διέλυσε καθοδικά τον ανοδικό στροφέα του 2015 έχει βρεθεί σε ελεύθερη πτώση προς το επίπεδο στήριξης των 1,18 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση δε της εταιρείας έχει πέσει στα 50,8 εκατ. ευρώ αντικατοπτρίζοντας πιθανώς τον προαύλιο χώρο του Πόρτο Καρράς. Όσο για  το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομίλων Στέγγου και Σαββίδη για την πώλησή του, πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει σε ισχύ, όπως επίσης και το ποσό που δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή κεφαλαιοποίηση.

  pin

   

  Τέλος ο Κυριακούλης λαμβάνει πλέον τιμές στα 0,95 ευρώ, κάτω δηλαδή και από την τιμή που απόκτησε το πακέτο η Kazazian Asset Management LLC. Η εταιρεία έχει πέσει στα 7,2 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση μετά την άνευ ουσιαστικής αιτίας απώλεια του 65% από τα υψηλά του έτους. Τεχνικά η μετοχή έχει σπάσει καθοδικά το ανοδικό κανάλι του 2015 δίνοντας περιθώριο για επισκέψεις κάτω από το 1 ευρώ με πρώτη σοβαρή στήριξη τα 0,80 ευρώ. 

  pin

       

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ