Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 00:05

  Μπορούμε να έχουμε μία ένδειξη για το τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Παρά το γεγονός ότι μια σειρά έκτακτων μέτρων οικονομικής πολιτικής έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα (μείωση κατά 0,5% της Fed, δέσμευση των G7 να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία οικονομικής πολιτικής, δέσμευση του ΔΝΤ για ενίσχυση των αναδυομένων αγορών κατά 50 δις ευρώ & την ενίσχυση Biden στη Super Tuesday) οι αγορές δεν κατάφεραν να σταθεροποιηθούν. Μόλις προχθές ο πρόεδρος τον ΗΠΑ Donald Trump ανακοίνωσε, κυρίως, φορολογικά μέτρα για την τόνωση των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από τον κοροναϊό δίνοντας έτσι μία βραδεία ανακούφιση στις αγορές. Ωστόσο, αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία είναι η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου όπου έτρεξε να προεξοφλήσει σημαντική επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία ή ακόμη και ύφεση (υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 30 δολ. το βαρέλι). 

  Από την άλλη μεριά, εάν θα θέλαμε να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο, η εξάπλωση του κοροναϊού και οι επιπτώσεις του στην οικονομία και στις χρηματιστηριακές αγορές, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε την αγορά της Κίνας. Σαφώς τα πρώτα σημάδια των οικονομικών δεικτών θέλουν χρόνο μέχρι να αποτυπωθούν, ωστόσο οι χρηματιστηριακές αγορές αποτυπώνουν γρηγορότερα τις όποιες επιπτώσεις. 

  Το παράδειγμα της Κίνας

  Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας παρέτεινε την αργία για τον εορτασμό του νέου έτους καθώς είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός. Έτσι, η τελευταία συνεδρίαση ήταν η 23/1 και η πρώτη συνεδρίαση μετά το κλείσιμο ήταν η 3η Φεβρουαρίου όπου και έκλεισε 7,7% χαμηλότερα σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο. Η συνέχεια υπήρξε σταθερά ανοδική καθώς μετά από μερικές ημέρες άρχισε σταδιακά να επαναλειτουργεί ένα κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η τα νέα κρούσματα του ιού έπιασαν την κορυφή τους περί της 7-8 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια έφθιναν με τον ίδιο περίπου ρυθμό που ανέβηκαν. Είναι σαφές, ότι όλες οι οικονομίες του πλανήτη δεν είναι ίδιες ενώ και οι ανθρώπινες συμπεριφορές διαφέρουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Όμως από την άλλη πλευρά, όταν θέλουμε να βρούμε έναν οδηγό που θα μας δώσει πληροφορίες ποσοτικοποιώντας μία αβεβαιότητα μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι το χαμηλό των αγορών θα έρθει οριακά πριν τα νέα κρούσματα ανά τον κόσμο βρεθούν στο αποκορύφωμά τους. 

  Η μεταβλητότητα στο ζενίθ καθώς ο πυθμένας αναζητείται

  Δεν χωράει αμφιβολία ότι σαφής τάση για το προς τα πού θα πάει η αγορά βραχυπρόθεσμα δεν υπάρχει. Όμως αυτό που η ιστορία έχει δείξει είναι ότι όσο ταχύτερη είναι η υποχώρηση τόσο  πιο γρήγορα η αγορά βρίσκει επίπεδα ισορροπίας. Οι εκτιμώμενες αποτιμήσεις είναι φθηνότερες από ό,τι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες εφόσον βέβαια και τα προσδοκώμενα κέρδη δεν συρρικνωθούν στον ίδιο βαθμό.

  Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να βιώνουν άλλη μία κρίση, με τη μεταβλητότητα να παραμένει αυξημένη και την επενδυτική ψυχολογία να έχει πληγεί σημαντικά. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να τονισθεί ότι οι κρίσεις στις αγορές ήταν και παραμένουν "shocks” τα οποία ξεπερνιούνται, ανάλογα με το βάθος τους, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

  Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν προεξοφλητικά με αποτέλεσμα να βλέπουν πιο καθαρά το μέλλον καθώς έχουν την ευχέρεια να αφομοιώνουν τα οικονομικά γεγονότα με μεγάλη ταχύτητα.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ