Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Μαρ-2020 00:07

  Επενδυτικά σωσίβια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η έντονη βύθιση της αγοράς έχει δημιουργήσει μεσομακροπρόθεσμες ευκαιρίες που μπορούν να αποδειχθούν δυνατά επενδυτικά σωσίβια σε ένα χαρτοφυλάκιο με ορίζοντα  μεγαλύτερο του τριμήνου.

  Ο Μυτιληναίος έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με κεφαλαιοποίηση 814 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που το ταμείο έχει ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. από το ομόλογο και 200 εκατ. που προϋπήρχαν. Μάλιστα στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Μαρτίου η διοίκηση θα προτείνει την εφαρμογή προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών σε ποσοστό έως 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Η τιμή της μετοχής έχει φτάσει σε επίπεδα 2016 όταν δηλαδή δεν είχε καν απορροφήσει τις εταιρείες  ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia και Protergia Thermo. Διαγραμματικά η μετοχή μετά την καθοδική διάσπαση της στήριξης των 7,10 ευρώ έχει έρθει πολύ γρήγορα πάνω στη σκληρή ζώνη στήριξης των 5,68 ευρώ. Τώρα μένει να δούμε εάν στις επόμενες συνεδριάσεις παραμείνει κάτω από το ορόσημο των 7 ευρώ, στοιχείο που θα δώσει συνέχεια της απρόβλεπτης και αδιευκρίνιστης πίεσης προς τα 5 ευρώ. Όμως  η επιβεβαιωμένη αποτύπωση ενός τοπικού πυθμένα μπορεί να εκτονώσει το πιεσμένο ελατήριο έως και +40% από τα χαμηλά της κίνησης. Η  εταιρεία πάντως συνεχίζει απρόσκοπτα το αναπτυξιακό της έργο ενώ θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 την Πέμπτη 19 Μαρτίου.

  pin

   

  Για τον ΟΠΑΠ τα πολλά λόγια περιττεύουν. Το καθοδικό κύμα τον έχει οδηγήσει πάνω στην κάτω πλευρά του τεράστιου μακροπρόθεσμου τριγωνικού σχηματισμού στα 8,60 ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών ο ΟΠΑΠ θεωρείται από τα must ενός χαρτοφυλακίου.

  pin

   

  Η Cenergy Holdings θυγατρική του ομίλου Viohalco, είναι στην κυριολεξία φορτωμένη με αναληφθείσες συμβάσεις ιδιαίτερα στον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων. Πρόσφατες  είναι οι συμβάσεις των Ελληνικών Καλωδίων με τον ΑΔΜΗΕ για την υποβρύχια και υπόγεια ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου αξίας  43 εκατ. ευρώ και με τη Semco Maritime  για την προμήθεια περίπου 300 χλμ. Υποβρυχίων καλωδίων για τη σύνδεση των ανεμογεννητριών με τον υπεράκτιο αιολικό Mayflower Wind. Επίσης τα  Σωληνουργεία Κορίνθου, ανέλαβαν σύμβαση από την Anglo American Sur S.A., για την κατασκευή και την προμήθεια σωλήνων χάλυβα για το έργο αντικατάστασης του αγωγού Los Bronces  συνολικού μήκους 35 χιλιομέτρων στη Χιλή. Ο Όμιλος με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, δραστηριοποιείται σε αγορές που αναμένεται να εμφανίσουν αυξημένη ζήτηση στο μέλλον. Τεχνικά τώρα η μετοχή έχει υποστεί ένα έντονο καθοδικό crescendo -55% από τα υψηλά του έτους δίχως φυσικά να έχει γίνει κάτι το τόσο δραματικό στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Μάλιστα στη χθεσινή συνεδρίαση άφησε στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών και ένα καθοδικό χάσμα πέριξ των 0,90 ευρώ φτάνοντας πτωτικά τα 0,69 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει πέσει στα 131,2 εκατ. ευρώ χάνοντας μέσα σε λίγες μέρες 154 εκατ. ευρώ !! Η παραμικρή στροφή της κίνησης θα σπρώξει την τιμή της μετοχής να πάει να γεμίσει το χάσμα στα 0,94 ευρώ.

  pin

   

  Η ΕΧΑΕ παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις χτυπάει 100ρια στον τζίρο συναλλαγών, ανεβάζοντας φυσιολογικά τα κέρδη της, δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναφορά του λόχου των Bears. Η κεφαλαιοποίησή της έχει κατέβει στα 181 εκατ. ευρώ με το καθαρό ταμείο της να ξεπερνάει τα 70 εκατ. ευρώ. Η κάπως ανώμαλη κατάρρευση κατά -40% της τιμής της μετοχής την έχει φέρει πάνω στην κάτω πλευρά του πολύ σημαντικού καθοδικού καναλιού τάσης του 2007, στα 3 ευρώ ενώ κάτω από εδώ το επόμενο σοβαρό σημείο στήριξης εντοπίζεται στα 2,40 ευρώ. Εδώ να αναφέρουμε ότι αυτά τα επίπεδα τιμών είχε να τα δει από το 2012 όταν το Ελληνικό Χρηματιστήριο βάδιζε πάνω σε ένα αβέβαιο πολιτικό σκηνικό καταγράφοντας χαμηλά 18 ετών κάτι φυσικά που δεν ισχύει στα σημερινά δεδομένα.

  pin

   

  Ο Ελλάκτωρ θα χρειαστεί ένα +202,7% για να προσεγγίσει τα υψηλά του έτους στα 1,968 ευρώ. Η μετοχή έχει δεχτεί από τις 24 Φλεβάρη όταν και λάμβανε τιμές στα 1,55 ευρώ ένα κύμα πωλήσεων 22 εκατ. τεμ. που την έχει οδηγήσει σε απόλυτη κατάρρευση, καθώς η μόνη περιοχή που έχει μείνει ως στήριξη είναι τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 όταν δηλαδή ο Γενικός Δείκτης κείτονταν στις 471 μονάδες. Άμεσο ζητούμενο μερικής ίασης η επάνοδος άνω του 1 ευρώ.   

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ