Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Μαρ-2020 00:05

  Ή ταν ή επί τας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Η ακραία βραχυχρόνια αβεβαιότητα, που προκαλεί η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού και τις μετέπειτα επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία, έχει φέρει τις τράπεζες σε μια βίαιη βύθιση που σε κάποιες προσεγγίζει και το -44% από τα υψηλά του έτους. Η συνεχόμενη, δε, αρνητική ροή ειδήσεων και οι ομιχλώδεις εκτιμήσεις των βραχυπρόθεσμων κινήσεων στη χρηματιστηριακή αγορά έχει επιφέρει ισχυρό χτύπημα στην επενδυτική ψυχολογία αφαιρώντας περί τα 4,23 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, μιας που είναι εδώ και χρόνια δεμένες στο άρμα του φόβου.

  Συγκεκριμένα, η Alpha έχει βρεθεί να χάνει 1,068 δισ. ευρώ από τα υψηλά των 1,928 ευρώ, η Εθνική 1,136 δισ. ευρώ από τα υψηλά των 3,072 ευρώ, η Eurobank 1.373 δισ. ευρώ από τα υψηλά των 0,924 ευρώ και η Πειραιώς 657,6 εκατ. ευρώ από τα υψηλά του 2020 στα 3,394 ευρώ. Όμως οι χαμηλές πτήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων έχουν οδηγήσει τους εβδομαδιαίους τεχνικούς ταλαντωτές των τραπεζών σε σημεία που μπορούν να επιφέρουν ένα διαγραμματικό "ή ταν ή επί τας".

  Ξεκινάμε με την Alpha, όπου σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Pantelakis Securities είναι αρκετά ελκυστική ως επένδυση καθώς δίνει τιμή-στόχο τα 1,90 ευρώ ενώ η ποιότητα του κεφαλαίου της αντισταθμίζει σχετικά πιο αργό de-risking. Διαγραμματικά, η τιμή της μετοχής παρουσιάζεται να μάχεται με τη ζώνη των 1,40 με 1,355 ευρώ. Εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από τα 1,355 ευρώ θα απλώσει καθοδικό χαλί για το σημείο στήριξης των 1,20 ευρώ. Κάτω από εκεί όμως μπορεί να χαθεί εύκολα το έδαφος των αγοραστών, καθώς η επόμενη σημαντική περιοχή στήριξης εντοπίζεται στα 1,05 ευρώ. Βέβαια σε αυτά τα σημεία θα ενεργοποιηθεί για τα καλά το "έξυπνο" χρήμα. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, μιας που το τεχνικό άρθρο παραδίδεται το μεσημέρι της Πέμπτης, διακράτηση των 1,355 ευρώ θα τραβήξει λίγο τα γκέμια των πωλητών αφήνοντας όμως ανοικτές πληγές για την επόμενη εβδομάδα.

   

  pin

   

  Η Εθνική Τράπεζα έχει βρεθεί σε ελεύθερη πτώση μετά και την πτωτική καταστρατήγηση του επιπέδου των 2,50 ευρώ. Σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η περιοχή λίγο κάτω από τα 2 ευρώ στα 1,92 με 1,89 ευρώ. Η σθεναρή στήριξή της μπορεί να αποτυπώσει έναν τοπικό πυθμένα όπου θα οδηγήσει ευκολότερα τη μετοχή σε ανοδική ανάταση προς τα 2,40 με 2,50 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη διάλυση όμως των 1,89 θα επιτείνει τις ρευστοποιήσεις προκαλώντας άσχημη κατάληξη στην τιμή της μετοχής καθώς το επόμενο σοβαρό επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στα 1,55 ευρώ.

  pin

   

  Η προσωρινή στήριξη που βρήκε η μετοχή της Eurobank στα 0,55 ευρώ την έχει οδηγήσει για μια ανοδική επανεκτίμηση του διαγραμματικού ορίου των 0,60 ευρώ. Άρνηση ανοδικής διαπερατότητας και παραμονής σε εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από τα 0,60 ευρώ θα επαναφέρει σε καθοδική τροχιά τη μετοχή, με πρώτο "κρούσμα" τα 0,55 ευρώ. Από εκεί και κάτω ανοίγει η πύλη των 0,50 ευρώ κάτι φυσικά που θα ήταν αρκετά υπερβολικό, καθώς η Eurobank έχει ηγηθεί στην εξυγίανση των ισολογισμών της από τα NPEs. Προς το παρόν η μόνη θετική ένδειξη που μπορεί να οδηγήσει σε ανοδική εκτόνωση της έντονης καθοδικής πίεσης είναι ο ταλαντωτής Σχετικής Ισχύος (RSI), ο οποίος λαμβάνει τιμές σε oversold τιμές. 

  pin

   

  Τέλος, η Πειραιώς μετά το χάσιμο του ανοδικού στροφέα τάσης στα 3 ευρώ έχει βρεθεί σε μετωπική πάνω στη στήριξη της περιοχής των 1,90 ευρώ. Επιτυχής καθοδική λύση των 1,90 ευρώ με εβδομαδιαίο κλείσιμο και ισχυρό όγκο ρευστοποιήσεων θα προκαλέσει συνέχεια της πτωτικής πορείας προς το επόμενο σοβαρό σημείο στήριξης των 1,40 ευρώ σχεδόν 25% χαμηλότερα.

  pin

   

  Δυστυχώς παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν κάνει για την εξυγίανσή τους οι τράπεζες παραμένουν "black box" για την πλειοψηφία των επενδυτών με αποτέλεσμα στην πρώτη μπαταριά πανικού να είναι οι πρώτες που διώχνουν από το χαρτοφυλάκιό τους.

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ