Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Φεβ-2020 00:05

  Η αρβύλα του κοροναϊού και το πάρτι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Θα ξεκινήσουμε με ένα δείγμα  βασικών εταιρειών που δεν έχουν να φοβηθούν και πολλά από  την αρβύλα του κοροναϊού και θα καταλήξουμε στο πάρτι για το άνοιγμα της "αίθουσας" της Κύριας Αγοράς μετά από σχεδόν 6 χρόνια.

  Νερό τουλάχιστον θα πίνουμε, μην σας πω ότι θα αυξηθούν και οι πλύσεις.  Η ΕΥΔΑΠ με κεφαλαιοποίηση 729 εκατ. ευρώ έχει καθαρό ταμείο 429,5 εκατ ευρώ και μηδέν δανεισμό. Στα αποτελέσματα δε του πρώτου εξαμήνου του 2019 παρουσίασε αύξηση 40%  στα κέρδη μετά φόρων, καθώς ανήλθαν  στα 25,1 εκατ. ευρώ από 17,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018. Επίσης το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 17% από 12% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τεχνικά τώρα η μετοχή έχει χάσει τη στήριξη των 7,30 ευρώ και κινείται προς το επίπεδο των 6,80 ευρώ. Κίνηση προς την περιοχή των 6,50 με 6,30 ευρώ θα προκαλέσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. 

  pin

   

  Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν για το 2019 καθαρά κέρδη 185 εκατ. ευρώ με τη συγκρίσιμη λειτουργική κερδοφορία να διατηρείται στα εξαιρετικά ικανοποιητικά επίπεδα των 572 εκατ. ευρώ σε επίπεδο έτους και στα 118 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τριμήνου. Μάλιστα λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά αποτελέσματα και τις βελτιωμένες προοπτικές προτείνεται η  διανομή  τελικού μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό προτεινόμενο μέρισμα για το 2019 στα 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Τώρα διαγραμματικά η μετοχή "κακώς" επηρεασμένη από τον ιό έχει βρεθεί πάνω στην ισχυρή  στήριξη των 6,60 ευρώ. Περιοχή από όπου το καλοκαίρι του 2018 είχε ξεκινήσει το ράλι για τα 8,90 ευρώ. Φυσιολογικά τα αποτελέσματα και η εικόνα της εταιρείας δεν συνάδουν και πολύ με τη βύθιση της τάξεως του -30% που έχει υποστεί η μετοχή από τα υψηλά του περασμένου Αυγούστου. Ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) έχει να βρεθεί σε τέτοια υπερπουλημένη κατάσταση από το Νοέμβριο του 2014 όταν συναλλασσόταν στα 4 ευρώ.

  pin

   

  Ο ΑΔΜΗΕ  ενόψει  της αποκρατικοποίησής του κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο των νησιωτικών διασυνδέσεων συνολικού προϋπολογισμού 4,4 δισ. ευρώ με πρόσφατη τη σύμβαση διασύνδεσης της Σκιάθου με το Σύστημα Υψηλής Τάσης. Στα υπόψη ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 192,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,3%, τα EBITDA  στα 139,7 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη κατέγραψαν αύξηση 7,2% στα 64,3 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά τώρα ο ΑΔΜΗΕ έχει βρεθεί μια ανάσα από την ισχυρή στήριξη των 2,22 με 2,18 ευρώ, περιοχή από όπου ξεκίνησε και το ανοδικό momentum της μετοχής προς τα 2,77 ευρώ. Εδώ ενώ η σθεναρή στήριξη θα επαναφέρει τη μετοχή προς τα 2,40 ευρώ η επιβεβαιωμένη τμήση της θα σπρώξει τη μετοχή πάνω στις μπάρες ασφαλείας των 2,08 με 2,02 ευρώ κάνοντας κάποιους να τρίβουν τα χέρια τους.

  pin

   

  Επιτέλους... μετά από το καλοκαίρι του 2014 πραγματοποιείται δημόσια  προσφορά για την είσοδο μιας εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.  Ναι καλά ακούσατε είσοδο και όχι έξοδο εταιρείας. Βέβαια θα μου πείτε ότι η Entersoft  προέρχεται από την Εναλλακτική  αλλά και αυτό ως γεγονός είναι ακόμα πιο θετικό καθώς αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία στα χρόνια που μεσολάβησαν  ανδρώθηκε και αναπτύχθηκε  τόσο ώστε να κερδίσει επάξια την εισαγωγή της στην πρώτη κατηγορία. Το είχαμε τονίσει και θα το ξαναεπισημάνουμε μπας και αναδυθεί στα αρμόδια "ώτα ακουόντων". Η Εναλλακτική Αγορά θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί ως ένας σημαντικός θύλακας εκκολαπτόμενων υγιών ελληνικών εταιρειών που μπορούν μέσω της οικονομικής ανάπτυξής τους να μεταταχθούν στην Κύρια Αγορά. Κίνηση η οποία θα ωφελήσει τα μέγιστα, καθώς θα δώσει νέο αίμα και νέα πνοή στην επικινδύνως χειμαζόμενη και γερασμένη Κύρια Αγορά. Ίσως το Χρηματιστήριο Αξιών θα πρέπει να ρίξει σημαντικό βάρος στην αύξηση των εισηγμένων εταιρειών, δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο τμήμα που θα ερευνά, θα ανακαλύπτει, θα ενημερώνει και κυρίως θα προτρέπει υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να περνάνε το κατώφλι του χρηματιστηρίου. Ισχυρά κίνητρα για την εισαγωγή νέων υγιών εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως  η μείωση του φορολογικού συντελεστή για όσες είναι εισηγμένες από το 24% που είναι σήμερα στο 20%  ζήτησε  και ο  Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών από τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού. 

  Επανερχόμενοι στη βάση, η  Entersoft αναμένεται να αντλήσει 3,8 εκατ. ευρώ στα πλαίσια της επικείμενης δημόσιας εγγραφής, σηματοδοτώντας τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κατά τα τελευταία χρόνια, η Entersoft σημειώνει διψήφια ποσοστά ετήσιας ανάπτυξης ενώ διανέμει ολοένα και μεγαλύτερα μερίσματα στους μετόχους της. Πρόθεση της εταιρείας είναι μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια να διαθέσει έως και 12 εκατ. ευρώ για εξαγορές άλλων επιχειρήσεων του κλάδου. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει ένα pullback προς τη στήριξη των 6,92 ευρώ. Περιοχή όπου εάν διασπαστεί καθοδικά λόγω και του όλου αρνητικού κλίματος θα δώσει την ευκαιρία για τοποθετήσεις πέριξ της στήριξης των 6,20 ευρώ. Η μετοχή πάντως έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του έτους μόλις 13600 τεμ. με μέση τιμή τα 6,96 ευρώ κάτι που πρόκειται να αλλάξει άρδην με την είσοδό της στη Κύρια Αγορά. 

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ