Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Φεβ-2020 00:05

  Πυγμαχική προπόνηση...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κοροναϊού στις ευρωπαϊκές χώρες ο Γενικός Δείκτης με συνοπτικές διαδικασίες αφαίρεσε από το μπόι του 110 μονάδες ή ένα -12%, καταστρατηγώντας με την τρίτη και φαρμακερή τις 900, τις 878 και τις 840 μονάδες, ενώ κάνει πυγμαχική προπόνηση πάνω στη στήριξη των 818 μονάδων.  Τώρα μένει να δούμε τι περαιτέρω δυνάμεις διαθέτουν οι Bears  για να ρίξουν στο καναβάτσο την ισχυρή στήριξη των 818 μονάδων. Γεγονός όπου εάν συνοδευτεί με νέες έντονες ρευστοποιήσεις θα βυθίσει τον Γενικό Δείκτη πάνω στο τελευταίο προπύργιο των αγοραστών στις 790 μονάδες. Παρόλο που οι απρόβλεπτες και άγνωστες πτυχές του ιού προκαλούν συνεχόμενες αναχαιτίσεις των όποιων επενδυτικών στρατηγικών των εν δυνάμει αγοραστών η διατήρηση της στήριξης των 818 με 808 μονάδων σε επίπεδο ημερήσιων κλεισιμάτων θα οδηγήσει δειλά - δειλά  αρκετούς ενεργούς επενδυτές σε σταδιακές αγοραστικές τοποθετήσεις σε ένα "μπουκέτο" συγκεκριμένων εταιρειών πλην τραπεζών.

  pin

  Η κίνηση αυτή σταθεροποίησης εάν όντως επιβεβαιωθεί μπορεί να αδράξει το πιθανό τίναγμα του Γενικού Δείκτη προς το 50% retracement  των Fibonacci Arcs, στις 880 μονάδες, περιοχή όπου έχει αποτυπωθεί και το χθεσινό καθοδικό χάσμα. Μερικές από τις επιφανείς εταιρείες που θα μπορούσαν σε αυτά τα επίπεδα τιμών να γίνουν οι πρώτες σταδιακές τοποθετήσεις είναι:

  Ο Μυτιληναίος, ο οποίος έχει ήδη γράψει απώλειες της τάξεως του -24% από τα ψηλά του έτους  ακουμπάει ξανά διαγραμματικά  μετά από  το Νοέμβριο του 2018  την κάτω πλευρά του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του 2016. Διατήρηση της μετοχής άνω των 8 ευρώ σε επίπεδο μηνιαίου κλεισίματος θα άνοιγε συζήτηση για μια πιθανή επαναπροώθηση της τιμής προς τα όριο των 8,80 με 9 ευρώ. Τώρα εάν στις επόμενες μέρες επιχειρηθεί πτωτική τμήση της ζώνης 8 με 7,90 ευρώ τότε θα ανοίξει την όρεξη στους swing επενδυτές για γρήγορες τοποθετήσεις λίγο κάτω από την πλαγιά των 7,80 ευρώ.

  pin

   

  Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, που μετά και το καθοδικό πέρασμα από τα 4,55 ευρώ οδεύουν κατηφορικά προς τον τριπλό πυθμένα των 4,30 ευρώ. Κίνηση της τιμής της μετοχής μέσα στο επίπεδο των 4,30 με 4,20 ευρώ θα ενεργοποιήσει αγοραστικές δυνάμεις, βάζοντας ως βραχυχρόνιο στόχο την περιοχή των 4,55 με 4,70 ευρώ. Εδώ οι απώλειες της μετοχές από τα ψηλά του έτους προσεγγίζουν το -15%.

  pin

   

  Τα Ελληνικά Πετρέλαια όπου μετά και την καθοδική διάσπαση των 8 ευρώ έχουν σπρωχθεί με συνεχόμενες ρευστοποιήσεις σε μετωπική με τη στήριξη του επιπέδου των 7,10 με 7 ευρώ. Στα υπέρ ο τεχνικός δείκτης Relative Strength Index  όπου υπό την πίεση της   βίαιης πτωτικής κίνησης στην οποία τα ΕΛΠΕ έχασαν ένα -20% έχει βρεθεί μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα  μέσα στην oversold περιοχή. Πιθανό έντονο στοπάρισμα των πωλητών θα φέρει βραχυχρόνια ανοδική ανάταση προς τα 7,70 με 7,80 ευρώ.

  pin

   

  Και η μετοχή της  ΒΙΟΧΑΛΚΟ, καθώς με  τη χθεσινή  βύθιση κάτω από την πρώην περιοχή στήριξης των 3,30 ευρώ εγείρει αγοραστικό ενδιαφέρον μέσα στο "χαλί" στήριξης των 3 με 2,90 ευρώ. Ο βραχυχρόνιος ανοδικός στόχος  σε ένα retracement της αγοράς θα εμφανιστεί στα 3,46 ευρώ. Η μετοχή έχει απολέσει από το υψηλό του έτους ένα -24%.

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ