Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Φεβ-2020 00:16

  Λειψυδρία τέλος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Η αλλαγή σελίδας στο τραπεζικό σύστημα μετά από μια δεκαετία λειψυδρίας επιβεβαιώνεται από την απόλυτα επιτυχημένη έξοδο των δύο, μέχρι τώρα, ελληνικών τραπεζών, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς για άντληση κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων Tier ΙΙ. Το στοιχείο αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμα  θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας διευρύνοντας τις δυνατότητες για χρηματοδότηση  των υγιών επιχειρήσεων για την υλοποίηση περισσότερων και αποδοτικότερων νέων επενδύσεων στηρίζοντας την αναδημιουργία του παραγωγικού ιστού της χώρας.

  Ο Ηρακλής, η οργανική μείωση των NPE, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η άρση του περιορισμού διακράτησης ομολόγων είναι μερικά από τα δυνατά χαρτιά που οδήγησαν τη Morgan Stanley να χαρακτηρίσει τις ελληνικές τράπεζες ως το trade για το 2020, επισημαίνοντας ότι η αγορά θα πρέπει να τις "τιμολογήσει" πλησίον των ιταλικών και των ισπανικών. Στα θετικά συγκαταλέγονται και οι υπεραξίες που θα γράψουν οι τράπεζες τόσο από την αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων όσο και από τα έκτακτα κέρδη των ομολόγων κρατικών και μη.

  Παρά όμως τα όποια θετικά στοιχεία το ταμπλό άλλα  διατείνεται  μιας που από τις αρχές του έτους μόνο η Πειραιώς έχει κρατήσει θετικό πρόσημο +2.34% ενώ η Alpha, η Εθνική και η Eurobank είναι κατά αντιστοιχία με  απώλειες -7,59%, -7.95% και  -14,35%.

  Από πλευράς τώρα συναλλαγών και διαμόρφωσης τιμών στις τραπεζικές αξίες ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση της σταδιακής ενδυνάμωσης των ελλήνων θεσμικών σε σχέση με τα διεθνή Fund. Όσο μάλιστα το μίγμα αλλάζει υπέρ των Ελλήνων θεσμικών τόσο οι τραπεζικές μετοχές θα αποκτήσουν τη λάμψη που τους αξίζει. Και αυτό το λέω μετά βεβαιότητας, καθώς  έχω την τύχη να γνωρίζω αρκετούς από αυτούς. Η νέα γενιά διαχειριστών θεσμικών κεφαλαίων έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα χρόνια του ελληνικού χρηματιστηρίου γνωρίζοντας εκ των έσω πολύ πιο καλύτερα σε σχέση με τους ξένους τα προβλήματα αλλά και τις ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε η πλειοψηφία των ενεργών επενδυτών γνωρίζει  ιδίοις όμμασι  τη ψυχρή λογική του πρωτοκόλλου των πωλήσεων στις ποσοστώσεις των διεθνών δεικτών και των επιφανειακών πολλές φορές λογιστικών προτύπων.

  Μπαίνοντας τώρα στο  διαγραμματικό X-ray των συστημικών τραπεζών θα ξεκινήσω με την Alpha Bank η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις δοκιμάζει μετ επιτάσεως την ισχυρή ζώνη στήριξης των 1,70 με 1,65 ευρώ. Η διακράτηση της εν λόγω ζώνης είναι άκρως καθοριστική για το στρατόπεδο των Bulls, καθώς από εκεί διέρχονται σημαντικοί μεσοπρόθεσμοι ανοδικοί σχηματισμοί. Επιβεβαιωμένη καθοδική λύση των 1,65 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στους Bulls ανοίγοντας τον κατηφορικό δρόμο για τα 1,40 ευρώ. Αντιθέτως το άτμητο της ζώνης θα αδυνατίσει σημαντικά  τους πωλητές δίνοντας έδαφος για τα 1,88 με 1,92 ευρώ.

  pin

   

  Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, καθώς φαίνεται στο εβδομαδιαίο chart να "κρέμεται" κάτω από τη γραμμή στήριξης και τάσης του 2019. Το θετικό είναι ότι μέχρι τώρα παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις κρατάει το μαξιλάρι στήριξης του περσινού καλοκαιριού μεταξύ των 2,76 με 2,72 ευρώ. Τώρα όσο φθίνει η ένταση των πωλήσεων τόσο θα πρέπει να αναμένουμε μια βίαιη ανοδική εκτόνωση της πίεσης προς τα 2,90 με 3 ευρώ.

  pin

   

  Οριακό είναι και το διάγραμμα της Eurobank με την τιμή της μετοχής να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα του πατώματος τόσο της κάτω πλευράς του ανοδικού καναλιού όσο και του επιπέδου στήριξης των 0,78 με 0,7650 ευρώ. Η καθοδική εξάντληση του τεχνικού δείκτη Relative Strength Index ( RSI ) μπορεί να δώσει το πρώτο σήμα για μια ανοδική ώθηση προς την περιοχή των 0,865 ευρώ.

  pin

   

  Το πιο σταθερό και ανεπηρέαστο διάγραμμα εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση κάτω από το όριο των 3 ευρώ μαζεύεται εύκολα στις επόμενες συνεδριάσεις. Για ακόμα μια φορά θα αναφέρουμε ότι όσο η μετοχή δεν μπορεί να περάσει με βία κάτω από τα 2,82 ευρώ ο σχηματισμός της Pitchfork συνεχίζει να εργάζεται  για τους αγοραστές στοχεύοντας  αρχικά προς τα 3,50 ευρώ.  Άξιο λόγου είναι και το τεχνικό γεγονός ότι η επόμενη  αντίσταση, μιας που η περιοχή των 3,30 ευρώ έχει "κεντηθεί" αρκετά, εντοπίζεται πολύ υψηλότερα στα 3,90 ευρώ.

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ