Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Φεβ-2020 00:05

  ΔΕΗ: Μπορεί να μην έχει το short της Tesla... αλλά η ανάκαμψη παραμένει ζωντανή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα

  Η ΔΕΗ, παρά τα όσα προβλήματα είχε και έχει, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με 11,3 GW εγκατεστημένα. Η διοίκηση με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο έχει θέσει υψηλά τον πήχη για τα λειτουργικά κέρδη του 2020 όπου ο στόχος έχει τεθεί στα 850-900 εκατ. ευρώ καθώς και για τη συνέχεια. Με βάση λοιπόν την εκτίμηση της διοίκησης για τα λειτουργικά κέρδη θα χρησιμοποιήσουμε τον δείκτη EV /EBITDA1 στην προσπάθεια αποτίμησης της ΔΕΗ.

  Ο δείκτης EV/EBITDA αγνοεί τις στρεβλωτικές επιπτώσεις των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών  που ισχύουν στις εκάστοτε χώρες. Δεδομένου ότι η αξία της επιχείρησης (EV) περιλαμβάνει όχι μόνο τη χρηματιστηριακή αξία αλλά τόσο το χρέος όσο και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας θεωρείται ένας από τους πιο πλήρης δείκτες. Όπως διαφαίνεται από τον πίνακα, η ΔΕΗ σε σχέση με τις άλλες ομοειδείς εταιρίες του εξωτερικού διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση 26% (σε σχέση με τον δείκτη EV/EBITDA των ομοειδών εταιριών). Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν ερωτηματικό αν θα ήταν σε θέση να επιβιώσει και όχι αν θα είναι σε ικανοποιητικά αποτιμημένα επίπεδα καθώς η εταιρία διαθέτει υψηλές καθαρές δανειακές υποχρεώσεις (3,9 δισ. ευρώ). Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι εκτιμήσεις θα πρέπει να επαληθευτούν αλλά και να έχουν συνέχεια ώστε να μπορέσει η εταιρεία να προχωρήσει σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο.

  pin

   

  Από την άλλη πλευρά, η μετοχή έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο 265% από το χαμηλό (1,20 ευρώ-24/04/2019) μέχρι και το υψηλό (4,38 ευρώ-09/01/2020) τους τελευταίους 9 μήνες, ενώ από την αρχή του έτους η μετοχή καταγράφει οριακές απώλειες 0,73% (κλείσιμο 10/02/2020).  Όπως διαφαίνεται από το γράφημα, η μετοχή έχει υπεραποδώσει σε σχέση με ΓΔ και FTSE κατά 93% και 97% αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μετοχή διαθέτει ακόμη short sellers2 οι οποίοι έχουν πουλήσει το 1,61% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ή 3,7 εκατ. μετοχές σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία. Σίγουρα, δεν είναι το 34% που είχαν φτάσει οι short sellers στην Tesla και το ράλι που έκανε άφησε άφωνους τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά με την ρηχότητα που επιδεικνύει η ελληνική αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης για τους επενδυτές.

  pin

  Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 51%, με το 17% όμως να έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώλησή του σε μεταγενέστερο χρόνο και σε τουλάχιστον συμφερότερες τιμές για τον μεγαλομέτοχο (ελληνικό δημόσιο). 

  Ολοκληρώνοντας, η ΔΕΗ με μία διοίκηση επικεντρωμένη στην ορθολογική λειτουργία της αλλά και προς το συμφέρον των μετόχων, αφού εδώ και πολλά χρόνια είναι πολυμετοχική εταιρία, είναι δυνατόν να δημιουργήσει μία εταιρεία που θα μπορούσε να παράξει αξία για τον μέτοχο. Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε, τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2019, την πρόοδο στο θέμα των ανεξόφλητων λογαριασμών καθώς και την ενημέρωση σε σχέση με την μέχρι τώρα πορεία του επιχειρηματικού σχεδίου.

  1 Στον αριθμητή EV = (κεφαλαιοποίηση της αγοράς) + (χρέος) + (δικ. μειοψηφίας) + (προνομιούχες μετοχές) - (ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα) ενώ στον παρανομαστή κέρδη προ φόρων, τόκων &αποσβέσεων (EBITDA). 
  2 Όταν ένας επενδυτής δανείζεται μετοχές μίας εταιρείας, πωλεί τις μετοχές και στη συνέχεια αγοράζει τις μετοχές για να τις επιστρέψει στον δανειστή με σκοπό το κέρδος από την υποχώρηση της τιμής της μετοχής.

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς - 
  BETA Χρηματιστηριακή

  ** Οι απόψεις είναι προσωπικές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων