Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Φεβ-2020 00:05

  Πονάν, ωρέ, τα παλικάρια;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Το γνωστό ανέκδοτο με τον Μανωλιό και τη σύσφιξη σχέσεων με τον Πειραιώτη θυμίζει η κατάσταση που ζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις οι ενεργοί επενδυτές που ασχολούνται με το γινάτι των τραπεζικών μετοχών. Εκεί που δείχνουν έτοιμες να απελευθερωθούν από τα διαγραμματικά δεσμά των αντιστάσεων και να τρέξουν στα απάτητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ανοδικά επίπεδα, βρίσκονται σε ανύποπτο χρονικό διάστημα "στα τέσσερα", όπως έλεγε κάποτε πρώην ΥΠΕΘΑ. Βέβαια, λέγεται και ξαναλέγεται ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποδώσει από πέρυσι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανόδου, αλλά όλη η αγορά γνωρίζει ότι σε εκείνα τα χαμηλά επίπεδα τιμών, για να πάρει σοβαρή θέση κάποιος επενδυτής, ή θα το είχε τάμα ή θα είχε δει στον ύπνο του τον αείμνηστο Θ. Καρατζά να τον προστάζει: "Αγόρασε τώρα... Τράπεζες".

  Επανερχόμενοι στα καθ' ημάς, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι τραπεζικές μετοχές πραγματοποιούν εδώ και μήνες μια πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση σε ένα στενό εύρος τιμών και λίγο κάτω από τα υψηλά τους, δηλώνοντας ανά πάσα στιγμή έτοιμες να ανέβουν στην "πίστα" τραβώντας στον ανοδικό χορό και την υπόλοιπη αγορά προς τις 1.000 μονάδες Γενικού Δείκτη. Διάθεση, όμως, που μέχρι στιγμής λείπει από τα τερματικά, παρά τις ριζικές προς το θετικό αλλαγές που πραγματοποιούνται στην αρχιτεκτονική τους. Θετικά νέα είναι επίσης και οι τεράστιες τιτλοποιήσεις δανείων, ο "Ηρακλής" και η αναμενόμενη άρση από την ΕΚΤ του ορίου αγοράς ομολόγων, επιτρέποντας, έτσι, στις ελληνικές τράπεζες να τοποθετούν τη διαθέσιμη ρευστότητά τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις είναι ακόμη θετικές. Διαγραμματικά, τώρα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφανίζονται ως εξής:

  Η Alpha Bank, η οποία είχε τεράστια υπερκάλυψη στο 10ετές ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης με πάνω από 5,5 δισ. ευρώ προσφορές για 500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 4,25%, εμφανίζεται στο weekly chart να δυστροπεί χαμηλότερα από τη μακροπρόθεσμη γραμμή αντίστασης "D" στα 2 ευρώ. Σημείο με ιδιαίτερη προσοχή, που μπορεί να λειτουργήσει ως πάτημα για ένα νέο ανοδικό κύμα, είναι τα 1,65 με 1,70 ευρώ. Καθοδική λύση της εν λόγω στήριξης θα φέρει γκρίνια στο στρατόπεδο των Bulls.

  pin

   

  Η Εθνική Τράπεζα, με το θετικό momentum που έχει αποκτήσει από την πώληση της Banca Romaneasca, τα έκτακτα κέρδη 515 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων και προσεχώς από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσπαθεί να διερευνήσει τις δυνάμεις των πωλητών πάνω από τη ζώνη των 2,76 με 2,72 ευρώ. Διατήρηση των 2,72 ευρώ θα ενεργοποιήσει λίαν συντόμως τους αγοραστές που κινούνται και διευθύνονται από το ανοδικό κανάλι του 2019, σπρώχνοντας για αρχή την τιμή πάνω από τα 3,15 ευρώ.

  pin


  Υπό εξέταση του εταιρικού μετασχηματισμού με τη μετατροπή της σε holding βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις διαγραμματικά η Eurobank, με τις πρώτες ενδείξεις να θέλουν να τη φέρουν σε μετωπική με το καθοδικό όριο των 0,80 ευρώ. Πιθανή ασύμμετρη πτωτική απειλή θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με την ισχυρή στήριξη των 0,78 με 0,765 ευρώ. Επίπεδο που θα προκαλέσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, μιας που διέρχεται από εκεί και η κάτω πλευρά του μακροπρόθεσμου ανοδικού καναλιού της μετοχής. Αναίμακτη νίκη από πλευράς αγοραστών θα επαναφέρει τη μετοχή σε ανοδική τροχιά προς τα 0,90 ευρώ.

  pin


  "Ήλθον, είδον και... απήλθον" η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από την περιοχή των 3,30 ευρώ, δίχως να έχει όμως τα κατάλληλα καύσιμα για να συνεχίσει ανοδικά προς τα 3,50 με 3,70 ευρώ. Σημείο που θα πρέπει τώρα να προσεχθεί σε μια πιθανή κατηφορική κίνηση της μετοχής είναι τα 3,10 με 3,05 ευρώ. Ο σχηματισμός, όμως, της Pitchfork συνεχίζει να είναι ανοδικά στοχευμένος προς τα 3,50 ευρώ, ενώ η συνεχής μείωση του όγκου των συναλλαγών φανερώνει ότι ετοιμάζεται οσονούπω βίαιη κίνηση.

  pin

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets

  ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων