Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Φεβ-2020 00:05

  Αεροπορικές εταιρίες και η σταθεροποίηση των μελλοντικών τους εσόδων μέσω παραγώγων προϊόντων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημοσθένη Τρίγγα 

  Οι αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα αντισταθμιστικά μέσα για να μειώσουν την έκθεση σε κινδύνους απρόβλεπτων μεταβολών στο κόστος των καυσίμων, τα επιτόκια των δανείων για τις αγορές αεροσκαφών καθώς και τα νομίσματα όπου χρειάζεται. Μέχρι τώρα, η αντιστάθμιση είναι διαθέσιμη μόνο στην πλευρά του κόστους καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα προϊόντα για να κάνουν το ίδιο στην πλευρά των εσόδων.

  Η Airbus συνεργαζόμενη με το χρηματιστήριο του Nasdaq προέβη στην ανάπτυξη πλατφόρμας συναλλαγών με το όνομα Skytra, δίνοντας έτσι τη λύση για τον καλύτερο προγραμματισμό των εσόδων των αεροπορικών εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί πως η πηγή εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους αστάθμητους παράγοντες καθώς για την Ευρώπη η μεταβλητότητα στις τιμές των εισιτηρίων αγγίζει το 16% ενώ για Αμερική και Ασία το 7%. Ο τζίρος των αεροπορικών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.

  Είναι γνωστό ότι οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για τις αγορές των αεροσκαφών ίσως και αρκετά χρόνια νωρίτερα από τη στιγμή που το αεροσκάφος θα δώσει τα πρώτα του έσοδα. Σύμφωνα με την Airbus, μέχρι το 90% των εισιτηρίων δεν έχουν πουληθεί μέχρι και 90 ημέρες πριν από την απογείωση ενώ η μειωμένη ζήτηση ή αντίστοιχα η αυξημένη προσφορά θέσεων μπορεί να πλήξει σημαντικά τις πωλήσεις. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των διακοπών, διαφόρων σημαντικών γεγονότων αλλά και λόγω διαφορετικών καιρικών συνθηκών οι τιμές των εισιτηρίων μεταβάλλονται, αυξάνοντας έτσι τη μεταβλητότητα των εσόδων των αεροπορικών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ημερών είναι ο κοροναϊός καθώς οι αεροπορικές εταιρείες είναι αυτές που πλήττονται άμεσα από τη μειωμένη κινητικότητα των ταξιδιωτών αυτές τις ημέρες.

  Με την πλατφόρμα συναλλαγών Skytra, που βασίζεται σε παράγωγα (προθεσμιακά συμβόλαια, δικαιώματα προαίρεσης & swaps) η Airbus θα επιτρέψει στις αεροπορικές εταιρείες να προστατεύουν τα έσοδα τους από τις έντονες διακυμάνσεις των εισιτηρίων. Η εταιρεία ανέφερε ότι έχει αναπτύξει διάφορα κριτήρια αναφοράς για την παρακολούθηση των καθημερινών μεταβολών στην τιμή των αεροπορικών ταξιδιών για δύο χρόνια. Το χρηματιστήριο Nasdaq θα παρέχει τεχνολογία για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της νέας πλατφόρμας. Πιο συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια θα έχουν ως υποκείμενη αξία έναν δείκτη όπου θα παρακολουθεί τις καθημερινές μεταβολές των ταξιδιωτών ως κόστος ανά ταξιδιώτη ανά χιλιόμετρο. Ένας αντίστοιχος δείκτης χρησιμοποιείται στα μοντέλα πρόβλεψης εσόδων για τις αεροπορικές εταιρείες. Ουσιαστικά η Airbus βοηθώντας στον καλύτερο προγραμματισμό των εσόδων των αεροπορικών εταιρειών εμμέσως θα βελτιώσει και τις δικές της χρηματοροές ή τουλάχιστον θα τις κάνει πιο προβλέψιμες.  

  Από την άλλη πλευρά, οι σκεπτικιστές  της νέας πλατφόρμας αναφέρουν ότι πολλές εταιρίες δεν προβαίνουν σε αντιστάθμιση για το κόστος των καυσίμων πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσουν μία πιο εξειδικευμένη λύση όπως αυτή της Skytra.

  Ωστόσο οι εξελίξεις προχωρούν, η νέα πλατφόρμα είναι στη διαδικασία υποβολής αίτησης στις Χρηματιστηριακές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας για έγκριση ενώ αναμένεται να λάβει τις απαραίτητες άδειες μέσα στο καλοκαίρι. 

  * Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς - 
  BETA Χρηματιστηριακή

  ** Οι απόψεις είναι προσωπικές

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ