Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Δεκ-2019 00:05

  Η Εναλλακτική έχει... "σήμα"!

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Σήμα "καμπάνα" σε περιφέρεια, θεσμικούς και επενδυτές έχει αρχίσει από το περασμένο καλοκαίρι να εμφανίζει η Εναλλακτική Αγορά (EN.A.) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η πλειοψηφία των εταιρειών που την απαρτίζουν όχι μόνο άντεξαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αλλά κάποιες από αυτές κατάφεραν μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς. Μάλιστα, σήμερα, αρκετές εταιρείες της ΕΝ.Α έχουν τέτοιες οικονομικές επιδόσεις που θα ζήλευαν πολλές από τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά. Η Εναλλακτική Αγορά θα πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί ως ένας σημαντικός θύλακας εκκολαπτόμενων υγιών ελληνικών εταιρειών που μπορούν μέσω της οικονομικής ανάπτυξής τους να μεταταχθούν στην Κύρια Αγορά. Κίνηση η οποία θα ωφελήσει τα μέγιστα, καθώς θα δώσει νέο αίμα και νέα πνοή στην επικινδύνως χειμαζόμενη και γερασμένη Κύρια Αγορά. Ίσως το Χρηματιστήριο Αξιών θα πρέπει να ρίξει σημαντικό βάρος στην αύξηση των εταιρειών που απαρτίζουν την ΕΝ.Α. δημιουργώντας μάλιστα ένα τμήμα που θα ερευνά, θα ανακαλύπτει, θα ενημερώνει και κυρίως θα προτρέπει υγιείς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εισάγονται σε αυτή. Με απλά ποδοσφαιρικά λόγια, η ΕΝ.Α θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο της Ομάδας Νέων που θα στελεχώσει τα επόμενα χρόνια την Εθνική Ανδρών. 

  Υπάρχουν πάνω από 100 επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά δυστυχώς η διεξοδική ενημέρωση για τη λειτουργία της ΕΝ.Α είναι άκρως ελλιπής με αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να αγνοούν τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εναλλακτικής χρηματοδότησης που μπορούν να δράττουν μέσα από εκεί. 

  Τώρα, όσον αφορά το κομμάτι το επενδυτικό, οι εταιρείες που θα αναλύσουμε τεχνικά πραγματοποιούν μικρούς όγκους συναλλαγών με την προσφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων να είναι υπό αναζήτηση. Θυμίζει λίγο τη συναλλακτική συμπεριφορά –λίγο πριν από τη θύελλα– εισηγμένων εταιρειών το 1996 με 1998 που οι αγοραστές έψαχναν υπομονετικά ίσως και μέρες να μαζέψουν "χαρτιά" σε βολικές τιμές. Επίσης, επειδή ο συνήθης πάροχος διαγραμματικών δεδομένων δεν διαθέτει στοιχεία για την Εναλλακτική Αγορά θα παρατηρήσετε για αυτήν τη φορά μόνο εμφανή αλλαγή στα αναρτημένα charts.

  Ξεκινάμε, λοιπόν, με την Epsilon Net, όπου ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Κύρια Αγορά. Η εταιρεία παρουσίασε κατά το α’ εξάμηνο του 2019 αύξηση 54,2% στα κέρδη μετά φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν στα 623,2 χιλ. ευρώ έναντι 404,2 χιλ της ίδιας περιόδου το 2018, ακολουθώντας την αύξηση του τζίρου που διαμορφώθηκε στα 8,16 εκατ. ευρώ, έναντι 7,30 εκατ. ευρώ του 2018. Η διοίκηση, δε, της εταιρείας προβλέπει ότι τα κέρδη θα παρουσιάσουν έντονους ρυθμούς ανάπτυξης στην επόμενη τριετία 2020-2022. Τεχνικά η μετοχή δείχνει να πραγματοποιεί ένα υγιές pullpack από τα υψηλά των 2,66 ευρώ βρίσκοντας στήριξη στη ζώνη των 2,28 με 2,20 ευρώ. Πάτημα πάνω στο επίπεδο αυτό με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα τη φέρει για μια ανοδική επανεκτίμηση των 2,55 με 2,60 ευρώ. Μεσοπρόθεσμα, πάντως, η μετοχή δείχνει να έχει μπει σε έναν ανηφορικό δρόμο προς τα 3 ευρώ.

  pin

  Η Performance Technologies είναι μια μικρή εταιρεία με εντυπωσιακούς όμως χρηματοοικονομικούς δείκτες. Ο κύκλος εργασιών το 2018 ανήλθε σε 21,13 εκατ. ευρώ (+22,7%) ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,42 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 208,2%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν στα 1,375 εκατ. ευρώ από 0,22 εκατ. το 2017 και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 1,2 εκατ. ευρώ. (P/E: 7,2 * EV/EBITDA: 4,4 * NETDEBT/EBITDA: 0,56 * P/bv: 2,5). Διαγραμματικά η μετοχή έχει διαφύγει με ανοδική εκτόνωση πάνω από το βραχυχρόνιο κανάλι του Ιουλίου στα 3,50 ευρώ προσεγγίζοντας αβίαστα τα 4 ευρώ. Τώρα, μια επιστροφή πέριξ του Exponential κινητού μέσου όρου και της ανοδικής γραμμής τάσης στα 3,60 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί ένα καλό σημείο εισόδου για μια κίνηση προς την περιοχή αντίστασης των 4,40 ευρώ.

   

  pin

   

  Συνεχίζουμε με την Optronics Technologies, όπου στην 6μηνιαία λογιστική της κατάσταση του 2019 παρουσίασε κύκλο εργασιών 7,47 εκατ. από 3,03 εκατ. το 2018 και κέρδη 786,4 χιλ. ευρώ από 28 χιλ. ευρώ το 2018. Έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 777 χιλ. ευρώ. Στο ημερήσιο διάγραμμα η τιμή της μετοχής έχει ως αντιστάσεις τα 3,40 και 3,80 ευρώ ενώ οι πωλητές είναι δυσεύρετοι κάτω από τα 3 ευρώ. Τεχνικά τη μετοχή, επειδή τώρα μόλις ξύπνησε από τον επενδυτικό λήθαργο, φαίνεται ότι εάν μαζευτεί μια κρίσιμη μάζα αγοραστών μπορεί να την εκτοξεύσει προς τα επίπεδα των 4,80 με 5 ευρώ. 

  pin

   

  Για το τέλος άφησα μια πολλά υποσχόμενη εταιρεία που μπορεί να εξελιχθεί με τη ταχύτητα του ήχου εάν οι έρευνες μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας του εξωτερικού την οδηγήσουν να "ενδώσει" στη χρήση της μαστίχας. Πρόκειται για τη Mediterra, όπου έχει πωλήσεις 6μήνου 5,42 εκατ ευρώ, EBITDA 0,33 εκατ ευρώ και είναι θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Στο μετοχολόγιο έχουν ήδη πάρει θέση με 5% η TSAKOS Shipping Group και ο Κορρές. Ανάρπαστες έγιναν στις τελευταίες συνεδριάσεις οι 150 χιλιάδες μετοχές που βγήκαν προς πώληση κάτω από τα 0,80 ευρώ. Η μέχρι πρότινος ασυναλλακτικότητα της μετοχής μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε 3μηνα candlesticks για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε κάποια διαγραμματικά περάσματα. Ουσιαστικά το πιο σημαντικό σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ αγοραστών - πωλητών είναι το 1 ευρώ. Εδώ είναι πολύ δύσκολο να δοθεί τιμή-στόχος καθώς εάν ευοδωθεί το "ισραηλινό" πλάνο δεν θα υπάρχει κοντινό ταβάνι. 

  pin

   

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ