Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Νοε-2019 00:07

  Οι κρυμμένοι πόντοι του Γενικού Δείκτη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου 

  Η γρήγορη δίχως διάλειμμα άνοδος +8% του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τη ζώνη στήριξης των 820 με 815 μονάδων στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έως και τις τωρινές των 880 μονάδων δημιούργησε διαγραμματική βραχυχρόνια κόπωση αποτυπώνοντας στη συνέχεια ένα τεχνικά επιβεβλημένο pullback προς ανάκτηση νέων δυνάμεων.

  Μάλιστα η μέχρι τώρα πτώση φαίνεται να έχει τα στοιχεία μιας υγιούς εκτόνωσης μια που ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά λίγο κάτω από το Fibonacci Retracement των 38,2%, στις 858 μονάδες. Για να μπορέσουμε τώρα να πούμε ότι ο Δείκτης γέμισε με τα απαραίτητα ανοδικά καύσιμα για να περάσει αυτήν τη φορά με δύναμη πάνω από την αντίσταση των 880 μονάδων και να κινηθεί προς το όριο των 900 μονάδων θα πρέπει να δηλώσει ισχυρό "πάτημα" γύρω από το επίπεδο των 860 με 850 μονάδων. Εξιχνιάζοντας ακόμα περισσότερο τις διαθέσεις του Γενικού Δείκτη θα εισχωρήσουμε στο εσωτερικό του πραγματοποιώντας τεχνική ανάλυση στις 4 εταιρείες που κρατάνε στα χέρια τους μέσω της βαρύτητάς τους το 30% της κίνησής του. 

  pin

   

  Η μετοχή του ΟΤΕ, που αποτελεί εδώ και πολύ καιρό τη "ναυαρχίδα" του Δείκτη μιας που αντιπροσωπεύει το 10,85% της δύναμής του, εκτός του ότι αναβαθμίστηκε από τον S&P σε επενδυτική βαθμίδα, έβγαλε και στο γ' τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη 125,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 16,6% σε σχέση με τα 107,3 εκατ. ευρώ του γ' τρίμηνου του 2018. Διαγραμματικά ο ΟΤΕ έχει καταστρατηγήσει την ισχυρή αντίσταση που τον "κράταγε" από τον Σεπτέμβριο του 2008 ανοίγοντας τα φτερά του για το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 15,50 ευρώ. Περιοχή όπου, σύμφωνα με το μηνιαίο chart, εάν παρθεί επιτυχώς ανοδικά θα δώσει τα κλειδιά για την πόρτα των 19,10 ευρώ. 

  pin

   

  Η Coca-Cola HBC, τώρα, με τις ισχυρές απώλειες της τάξεως του -18% που έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του Ιουλίου, όταν είχε προσεγγίσει τα 33 ευρώ, παρουσιάζεται συνειρμικά σαν τη μετοχή που τραβάει τα "γκέμια" του Γενικού Δείκτη καθώς ελέγχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πτώσης το 10% με 8% της κίνησής του. Το θετικό από διαγραμματικής απόψεως είναι ότι, πρώτον, έχει φτάσει στο ανώτερο επιτρεπόμενο επίπεδο διόρθωσης 61,8% σύμφωνα με τα Fibonacci Arcs και, δεύτερον, ότι έχει προσεγγίσει την "πολύ σκληρή για να πεθάνει" στήριξη των 27 με 26,80 ευρώ. Εδώ υπάρχουν κρυμμένοι ανοδικοί πόντοι για τον δείκτη καθώς εάν αντιδράσει ανοδικά θα προσεγγίσει το κατώφλι των 29,30 ευρώ. Πιθανό εναρκτήριο λάκτισμα οι 13 Νοεμβρίου, όπου και θα ανακοινώσει το παραδοσιακά καλύτερο λόγω θέρους γ' τρίμηνο.

  pin


  Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έχει πλασαριστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στην 3η θέση της δυναμικότητας του Γενικού Δείκτη εκπλήσσοντας έτσι ευχάριστα τους θιασώτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Τεχνικά το μηνιαίο διάγραμμά της είναι σχεδόν αψεγάδιαστο ακολουθώντας κατά γράμμα την ανοδική ρότα που έχει χαράξει η Schiff Pitchfork από τα 2,20 ευρώ! Επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος τα 20 ευρώ. Ανοδική είναι και η αποτύπωση ενός ιδιόμορφου πατήματος πάνω από τα 17 ευρώ παρά τα βίαια τινάγματα προς τα 15,50 ευρώ. 

  pin


  Σε μικρή απόσταση έρχεται η Εθνική Τράπεζα ρυθμίζοντας ένα 5,58% της κίνησης του Γενικού Δείκτη. Εδώ διαγραμματικά τα δεδομένα είναι λίγο πιο περίπλοκα καθώς η μετοχή έχει σχηματίσει μια ανοδική "σφήνα" όπου σύντομα θα δώσει το στίγμα της. Στην μεν πρώτη, λόγω τάσης, περίπτωση που τμηθεί ανοδικά η άνω πλευρά στα 3,10 ευρώ θα σπρώξει βίαια προς τα 3,50 ευρώ, στη δε δεύτερη περίπτωση εάν φύγει κάτω από τα 2,75 ευρώ θα οδηγηθεί με "στοπαρίσματα" ρευστοποιήσεων προς την άκρως επικίνδυνη περιοχή των 2,60 με 2,55 ευρώ. Και εδώ όπως και στη Coca-Cola HBC η ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ' τριμήνου στις 21 Νοεμβρίου μπορεί να κάνει το τεχνικό "κλικ".

  pin

   

  * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος Τεχνικής Ανάλυσης και Επενδυτικής Στρατηγικής 

  * Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ