Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2010 10:42

  Κύμα ρευστοποιήσεων... παρασύρει τις ευρωαγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:15

  Ατελείωτη μοιάζει η πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς στις συναλλαγές της Τρίτης υποχωρούν σε ποσοστό έως και άνω του 5%, με το "φάντασμα" μιας νέας κρίσης να πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως ηχούν τύμπανα πολέμου στην κορεατική χερσόνησο. Την ίδια ώρα, το ευρώ, οι αποδόσεις ομολόγων, ο χρυσός και το πετρέλαιο κινούνται όλα πτωτικά σε ένα «βαρύ» επενδυτικό κλίμα.

  Πιο αναλυτικά, αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ισπανία, καθώς πέντε οργανισμοί αποταμιεύσεων κατέθεσαν σχέδιο στην κυβέρνηση για σταδιακή συγχώνευση του κλάδου, δημιουργώντας το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ισπανία.

  Η κίνηση αυτή είναι θετική για τον τραπεζικό κλάδο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα δίνει έμφαση δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, εκτιμά η Credit Agricole Corporate & Investment Bank. «Η τάση της απροθυμίας ανάληψης κινδύνων ενδέχεται να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ισπανία αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης, όχι τόσο λόγω της γενικότερης εικόνας των δημόσιων οικονομικών, αλλά λόγω της ήδη πολύ δυσμενούς κατάστασης στην αγορά εργασίας και στο τραπεζικό σύστημα».

  Οι πτωτικές πιέσεις οδηγούν σε ελεύθερη πτώση το Λονδίνο, με το δείκτη FTSE100 να χάνει το ψυχολογικό επίπεδο των 5.000 μονάδων, ενώ νωρίτερα βρέθηκε οριακά ακόμη και κάτω από τις 4.900 μονάδες, τόσο μετά τις σημαντικές απώλειες της Wall και τους «ισπανικούς» φόβους, όσο και λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη χερσόνησο της Κορέας.

  Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2,72% στις 231,55 μονάδες. Ο Stoxx 50 καταγράφει πτώση 2,33%, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες 3,01%.

  Σε επίπεδο τοπικών δεικτών, ο FTSE100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 2,43% στις 4.946,10 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 2,53% στις 5.658,37 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC-40 κινείται στο -3,08% στις 3.326,17 μονάδες.

  Απώλειες 3,61% σημειώνει και ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 3,90% υποχωρεί ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI καταγράφει πτώση 2,09%. Στην Πορτογαλία ο PSI20 σημειώνει απώλειες 2,79%.

  Αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο -5,85% και τον Micex στο -4,93%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE100 υποχωρεί σε ποσοστό 4,58%.

  Εξάλλου, πλούσια είναι σήμερα η ειδησεογραφία και σε επίπεδο μάκρο. Στην Ευρωζώνη, τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο σε διάστημα τριών ετών εμφάνισαν οι βιομηχανικές παραγγελίες της Ευρωζώνης το Μάρτιο, δείχνοντας πως η ανάκαμψη μπορεί να αποκτά ρυθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 5,2% σε μηνιαία βάση, ενώ ήταν κατά 19,8% υψηλότερα σε σχέση με το Μάρτιο του 2009.

  Στη Μ. Βρετανία, με ρυθμό 0,3% αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, η βρετανική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, καθώς ο κλάδος της μεταποίησης εμφάνισε ισχυρό momentum, ωστόσο η μικρή αύξηση υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη ευθραυστότητα της οικονομικής ανάκαμψης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ