Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Μαϊ-2010 23:17

  Εικόνα σύγχυσης στη Wall Street με μεγάλη πτώση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σκηνές σύγχυσης και πανικού εκτυλίχθηκαν σήμερα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες σε διάστημα μόλις λίγων λεπτών διολισθαίνοντας με πρωτοφανή ταχύτητα κάτω και από το επίπεδο των 10.000 μονάδων.

  Ο βιομηχανικός δείκτης επιχείρησε στη συνέχεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος περιορίζοντας τις απώλειες του για να ολοκληρώσει τελικά τις συναλλαγές με απώλειες 350 μονάδων και πάνω από τις 10.500 μονάδες. Ίδια εικόνα και για τους υπόλοιπους δείκτες που βρέθηκαν να σημειώνουν βουτιά 8% για να τερματίσουν τελικά με απώλειες άνω του 3%.

  Ο Dow Jones στα χαμηλά της ημέρας βρέθηκε να χάνει 998,50 μονάδες διολισθαίνοντας στις 9.870 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του σε επίπεδο μονάδων. Ο δείκτης είχε χάσει 777 μονάδες στις 29 Σεπτεμβρίου του 2008 όταν το αμερικανικό Κογκρέσο είχε απορρίψει το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδο.

  Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε τεχνικά προβλήματα στο σύστημα συναλλαγών το διάστημα που ο βιομηχανικός Dow Jones βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση σημειώνοντας απώλειες σχεδόν 1.000 μονάδων. Ωστόσο, οι αρχές συνεχίζουν να εξετάζουν τις συναλλαγές.

  Αλλά και το χρηματιστήριο του Nasdaq ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με άλλες αγορές στη διερεύνηση των σημερινών συναλλαγών προκειμένου να εντοπίσει πιθανές ανωμαλίες.

  Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ένα λάθος στις συναλλαγές της Procter & Gamble οδήγησε στο σημερινό χάος, με trader να κάνει καταχώρηση στο σύστημα για "δισ." αντί για "εκατ." από λάθος, όπως μεταδίδει το CNBC.

  Δείκτες – Στατιστικά

  Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 347,80 μονάδες (-3,20%) κλείνοντας στις 10.520,32 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 82,65 μονάδων (-3,44%) και έκλεισε στις 2.319,64 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 37,72 μονάδων (-3,24%) κλείνοντας στις 1.128,15 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones αξίζει να σημειωθεί ότι καμία δεν έκλεισε σε θετικό έδαφος. Από τις 500 εταιρείες του S&P μόλις 13 κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

  Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America (-7,13%), η Hewlett-Packard (-5,11%) και η General Electric (-4,36%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

  Ελληνικά ADRs

  Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,13 δολ. ή σε ποσοστό 4,48% και έκλεισε στα 2,77 δολ. Το ADR του ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,05 δολ. που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία άνοδο 0,94% και έκλεισε στα 5,35 δολ.

  Εντείνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης

  Τα ξένα δίκτυα συνέχισαν και σήμερα να δείχνουν σε απευθείας μετάδοση τις συγκεντρώσεις έξω από τη Βουλή στην Αθήνα, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι σκηνές βίας στο κέντρο της πρωτεύουσας που μεταδόθηκαν σε ολόκληρο των πλανήτη ενέτειναν τις ανησυχίες πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα υποχρεωθεί σε πτώχευση.

  Η προειδοποίηση της Moody΄s εξάλλου για απειλή εξάπλωσης των αναταράξεων που γνωρίζουν οι αγορές κρατικού χρέους σε άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα, αλλά και οι δηλώσεις του Mohamed El-Erian της Pimco πως η ελληνική κρίση μετατρέπεται από περιφερειακή σε παγκόσμια κρίση δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα στην αμερικανική αγορά.

  "Όπως φαίνεται από την πρόσφατη υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, η πιθανή μετάδοση των κινδύνων κρατικού χρέους σε τραπεζικά συστήματα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία καθώς και η Ιρλανδία και η Μ. Βρετανία", προειδοποιεί σε έκθεση της η Moody΄s.

  Τα προβλήματα του ελληνικού χρέους είναι ένα βήμα πριν να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία εκτός και αν η αμερικανική κυβέρνηση αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συσσωρεύονται, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Pimco, Mohamed El-Erian μιλώντας στο CNBC.

  Ο El-Erian προειδοποίησε ότι η κρίση παρουσιάζει τη δυναμική να εξελιχθεί σε κάτι που θα μοιάζει με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009.

  "Είδαμε την κρίση μιας χώρας – της Ελλάδας – να γίνεται περιφερειακή και να έχει αντίκτυπο στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και πλέον είναι στα πρόθυρα να μετατραπεί σε παγκόσμια κρίση", δήλωσε ο El-Erian, επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet επανέλαβε εξάλλου σήμερα την έκκληση του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν "αποφασιστική δράση" προκειμένου να επιτύχουν "διαρκή και αξιόπιστη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών".

  Επισήμανε παράλληλα ότι για να επιτευχθεί η διόρθωση των μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών θα πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται, ενώ σημείωσε ότι όσο καθυστερεί η δημοσιονομική διόρθωση, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για προσαρμογή και ο κίνδυνος να πληγεί η εμπιστοσύνη και η φήμη.

  Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το παρεμβατικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ